Eat Chic | Η εκλεκτή γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου

Εβδομήντα τέσσερα εστιατόρια που πλέουν σε ένα πέλαγος βραβεύσεων και εμβαθύνουν τον ωκεανό της θερινής γαστρονομίας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο λοιπόν. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις για την -πιθανότατα- ναυαρχίδα της θερινής ελληνικής σκηνής, που πλέει σε ένα πέλαγος βραβεύσεων αλλά και εξαιρετικά ποιοτικής γαστρονομίας, με εστιατόρια που ξεχωρίζουν, για όλους τους σωστούς λόγους. Μέρη σαν κι αυτά που ακολουθούν δηλαδή.

Στη Σαντορίνη

Panigyri

Στην όμορφη αυλή του εστιατορίου του, ο Φάνης Μαϊκαντής μαγειρεύει με έμφαση στον ξυλόφουρνο μια πολύ πρωτότυπη, μοντέρνα ελληνική μπιστρονομία. Στηριγμένος σε εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού, της Ελλάδας και του μεγάλου μποστανιού του, παρουσιάζει μια ιδιότυπη κουζίνα απρόσμενων συνδυασμών, που ανοίγει νέα γευστικά κεφάλαια, με προτάσεις όπως ο τραγανός κεφτές κουνελιού στιφάδο, τα άγρια χόρτα με αρνίσια μυαλά, εσπεριδοειδή και κρέμα από αριάνι, ο ξινόχοντρος με γλυκάδια μόσχου, πεπόνι και κρέμα κρασιού Βινσάντο. Κάθε πιάτο συνδυάζεται μ’ ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο που διαλέγει από την ελαιοθήκη η σομελιέ ελαιολάδου του εστιατορίου.

Alali

Με ένα πανοραμικό κάδρο που περιλαμβάνει την Οία, τα Φηρά, τη Θηρασία και τη Νέα Καμμένη για θέα της, η ρομαντική βεράντα πλάι στην πισίνα του ξενοδοχείου Astarte Suites μεταμορφώνεται σε εστιατόριο αξιώσεων χάρη στην ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του βραβευμένου executive chef Άνταμ Κοντοβά, που μιξάρει προσωπικά αγαπημένα με διεθνή φαβορί, σε ένα fusion εξίσου κοσμοπολίτικο και βαθιά ελληνικό. Οι πρωτότυποι, ερεθιστικοί συνδυασμοί του υλοποιούνται από τον ταλαντούχο headchef Γιώργο Μπερκάκη, ενώ το γευστικό ταξίδι ολοκληρώνουν οι αστεράτες δημιουργίες του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. 

Mavro Restaurant

Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης συνδυάζει άψογα τη ζωντανή ψυχή της Σαντορίνης με τις ποικίλες ταπισερί της παγκόσμιας κουζίνας, με μενού γευσιγνωσίας-προσκλήσεις που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον πλούτο της παράδοσης και να θρέψει το πνεύμα του με μεσογειακή έμπνευση και απαράμιλλη ποιότητα. Για ακόμη μία χρονιά το εστιατόριο του Kivotos Santorini παρουσιάζει τρία Μενού Γευσιγνωσίας – που αφηγούνται τη δική τους ιστορία, εμπνευσμένη από τα διάφορα στάδια της σελήνης.

Selene

Eat Chic | Η εκλεκτή γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου

Η πανέμορφη αυλή με τις τοξωτές καμάρες, τη λιμνούλα και τους φοίνικες, η εξαιρετική art de la table και ο χαμηλός φωτισμός υποβάλλουν τον επισκέπτη σε μια εξωτική σαγήνη γεμάτη μυστήριο. Σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Έκτορας Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Από τα καλύτερά, ο μαριναρισμένος σκάρος με σύκο, φράουλα και μάραθο και το πιτσούνι με κολοκύθα και κεράσι. Νέος chef de cuisine για το 2024, ο Θωμάς Μπόσμος.

Black Rock

Θέα που κόβει την ανάσα από τη μίνιμαλ αυλή του "Black Rock", που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από την Kαλντέρα. Στο εστιατόριο του "Santorini Secret Suites", ο σεφ Γιάννης Φυντάνης μεταφράζει με σύγχρονη ματιά κλασικές αξίες του ελληνικού ρεπερτορίου, διατηρώντας τον γευστικό χαρακτήρα τους, χρησιμοποιεί πολλά τοπικά υλικά και δίνει έμφαση στη νοστιμιά. Στα συν, τα εξαιρετικά homemade αρτοποιήματα και η πολύ καλή λίστα κρασιών.

Varoulko Santorini

Varoulko

Πάνω στα γκρεμνά της Καλντέρας στο Ημεροβίγλι, σε απόσταση αναπνοής από το βράχο του Σκάρου, το "Varoulko Santorini" απλώνει τα τραπέζια του στο κομψό σκηνικό της πισίνας του "Grace Hotel". Η θαλασσινή κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου ξεδιπλώνεται με φινέτσα και δημιουργικότητα, που αναδεικνύουν τη νοστιμιά των υλικών. Ο ικανός σεφ του εστιατορίου Ηλίας Τσικρίκης εκτελεί τα πιάτα με άψογη τεχνική, έχοντας ως βάση επιλεγμένες πρώτες ύλες. Εξαιρετική η wine list και το pairing με τα πιάτα.

Aura

Στην όμορφη βεράντα του εστιατορίου κυριαρχεί το στοιχείο του ξύλου και οι γήινες αποχρώσεις, και τρως με τον ήχο της θάλασσας στα αυτιά σου. Ο διακεκριμένος σεφ Παύλος Κυριάκης προτείνει μοντέρνες γεύσεις στο χαρακτηριστικό του ύφος, εκτελεσμένες με ακρίβεια και πολύ καλή τεχνική από τον ταλαντούχο σεφ Γιάννη Κουτσοπεράκη.

Petra Restaurant

Με τα τραπέζια του απλωμένα γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites" και πανοραμική θέα στην Καλντέρα, το εστιατόριο παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής γεύσης διά χειρός του βραβευμένου executive chef του ομίλου Τάσου Στεφάτου. Ο σεφ Γιώργος Γεωργιάδης εκτελεί το μενού με συνέπεια και πολύ καλή τεχνική, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν πολύ ενδιαφέροντα επιδόρπια με ελληνικό χρώμα και καλοδιαλεγμένα κρασιά.

Lycabettus

Εμβληματική βεράντα της Οίας, απλωμένη σε δύο επίπεδα, με χαρισματική θέα στην Καλντέρα. Τη μακρά γαστρονομική παράδοση του εστιατορίου συνεχίζει ο σεφ Χρήστος Καραγιάννης που ξεδιπλώνει ένα σύγχρονο ρεπερτόριο γεύσεων με φαντασία και τεχνική. Επιδόρπια διά χειρός Γιώργου Πλατινού, πολύ καλό σέρβις και μέριμνα για το κρασί με πληθώρα επιλογών και σπάνιες ετικέτες.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr