Ένα φωτογραφικό ημερολόγιο καραντίνας γεμάτο ειλικρίνεια αλλά και αισιοδοξία

Ο φωτογράφος Νίκος Κόκκας δημιουργεί ένα κολάζ συναισθημάτων όσο βιώνει την κοινωνική απομόνωση.

Me, Myself & I θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ongoing instagramικής έκθεσης του Νίκου Κόκκα με όλες τις φωτογραφικές του αναμνήσεις από τον εγκλεισμό στο σπίτι ως απόρροια της καραντίνας. Η πανδημία του Covid-19 έχει καταφέρει να κλείσει τον περισσότερο κόσμο υποχρεωτικά στα σπίτια του αλλά δεν έχει σφραγίσει όμως την πόρτα της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Ένα φωτογραφικό ημερολόγιο καραντίνας γεμάτο ειλικρίνεια αλλά και αισιοδοξία
Dystopia II - The Dishes - Day 27 - 09.04.2020

Ο επιτυχημένος φωτογράφος, που μετράει μια καριέρα γεμάτη όμορφες και αληθινές εικόνες, αποφάσισε να "παίξει" ένα δημιουργικό παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα μοναδικά μέσα που διαθέτει στον εγκλεισμό: την κάμερα και το ταλέντο του. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα φωτογραφικό ημερολόγιο καραντίνας με εικόνες που εναλλάσσονται όπως άλλωστε και τα συναισθήματά μας - ένα roller coaster που βιώνει καθημερινά ο καθένας καθώς προσπαθεί να μετρήσει πόσες ημέρες έχουν περάσει από τότε που άλλαξε μια για πάντα ό,τι θεωρούσε, μέχρι πρότινος, ο καθένας κανονικότητα.

_M9A2404
Utopia IX - On the Beach - Day 24 - 06.04.2020

Η ιδέα πίσω από το φωτογραφικό ημερολόγιο

"Η ιδέα ξεκίνησε νωρίς, στις 16 Μαρτίου, με μια φωτογραφία που τράβηξα σε μια σύντομη βόλτα στην περιοχή του ΣΕΦ. Κυματοθραύστες σε πρώτο πλάνο με τη θάλασσα στο βάθος, λαμπερή και υποσχόμενη. Ένα μέλλον που έρχεται αφού υπερπηδήσουμε πρώτα τη μεγάλη δυσκολία. Η κεντρική ιδέα είναι απλώς ο αντικατοπτρισμός της αισιοδοξίας μου. Μην έχοντας άλλο "μοντέλο" πλην του εαυτού μου, αποφάσισα, για τη δική μου προσωπική ψυχική ισορροπία, μέσω της δημιουργικότητας, αλλά και για να μοιράσω λίγη αισιοδοξία μέσα από τον αυτοσαρκασμό, να τραβώ μια φωτογραφία την ημέρα, χαρακτηρίζοντας με ειλικρίνεια τα καθημερινά μου συναισθήματα και την ψυχολογική μου κατάσταση.

_M9A2287
Isolation VIII - Dinner for Two - Day 23 - 05.04.2020

Το μόνο που αλλάζει από την πραγματικότητα, είναι η προσθήκη θεατρικότητας και υπερβολής. Και λίγης ανοησίας. Η ειλικρίνεια είναι το στοίχημα. Η αλήθεια. Ακόμη και αυτή που με απογοητεύει. Η Αισιοδοξία. Η Ουτοπία. Η Απελπισία της στιγμής. Η Απομόνωση. Αλλά και αλήθεια που ντρέπομαι να παραδεχτώ. Είναι και ένα στοίχημα με τον εαυτό μου να κρατήσω την έμπνευση για όσο κρατήσει η καραντίνα. Αρκεί να ακούω αυτό που νιώθω και να μπορώ να το μετουσιώνω σε εικόνα. Κάθε εικόνα σχεδιάζεται την ίδια μέρα της δημιουργίας της. Το ποταπό, η επανάληψη, η ανία, οι επιθυμίες, η παραδοξότητα αλλά και απωθημένα μου, είναι οι εμπνεύσεις μου" εξηγεί ο Νίκος Κόκκας. 

Η καθημερινότητα στην καραντίνα

"Η διάρκεια της καθημερινής παραγωγής, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, είναι περίπου 3 ώρες ( μαζί με την επεξεργασία ).  Παρά την υποχρεωτική αποχή από τη φυσική μου παρουσία σε φωτογραφικές παραγωγές, αυτές τις ημέρες εργάζομαι στις τελευταίες πινελιές ενός βιβλίου του οποίου η παραγωγή έγινε το Φεβρουάριο στα προσφυγικά και μεταναστευτικά camp της Λέσβου ( για το οποίο λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν λίγο πριν την έκδοσή του)  και είμαι σε αναμονή άλλης μιας, πολύ όμορφης έκδοσης, ενός λευκώματος, μιας νεο-λαογραφικής προσέγγισης της Νάξου, στην οποία ξεχειμώνιασα το 2019. Και, όταν τελειώσει όλο αυτό το δυστοπικό αλλά και ιστορικό γεγονός, θα "καώ" στο στέκι μου μαζί με όλους τους φίλους αγκαλιά" καταλήγει.