Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αγγίξει ακόμα το Χόλιγουντ

Κοινωνικές αδικίες, ενδοοικογενειακά προβλήματα, πολεμικές τραγωδίες. Μήπως το σινεμά κοιτάζει το δέντρο και χάνει το δάσος;

HARPER'S BAZAAR TEAM

B-movies με εκρήξεις ηφαιστείων, ταινίες καταστροφής με τερατώδεις σεισμούς, περιπέτειες όπου οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να ξεφύγουν από τα τεράστια κύματα κάποιου φονικού τσουνάμι. Ο κινηματογράφος κι ιδιαίτερα το Χόλιγουντ δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του προς τα φυσικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν αυτά είναι επικίνδυνα και εντυπωσιακά.

"Αν απόψε κερδίσετε ένα βραβείο, προσπαθήστε να μην μετατρέψετε την ευκαιρία σε μία πλατφόρμα πολιτικών δηλώσεων. Εντάξει; Δεν είστε σε θέση να κάνετε κήρυγμα σε κανέναν. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε περάσει λιγότερες μέρες στο σχολείο από ότι η Greta Thunberg" ήταν τα λόγια του Ricky Gervais, του διάσημου κωμικού που παρουσίασε τις τελευταίες Χρυσές Σφαίρες, και τα οποία προκάλεσαν κυρίως αρνητικές αντιδράσεις.

Ο Βρετανός, γνωστός για τον εμπρηστικό του λόγο, έκανε ένα αιχμηρό αστείο απέναντι στην υποκρισία που συχνά πυκνά δέρνει το Χόλιγουντ, για να πέσει μέσα την παγίδα που έστησε: Κατέληξε να κάνει ο ίδιος κήρυγμα στους υπόλοιπους ενώ παράλληλα μάλλον ξέχασε ότι τα εύκολα αστειάκια απέναντι στην νεαρή ακτιβίστρια κάπου έχουν κουράσει. Άλλωστε κάθε φορά που κάποιος ειρωνεύεται (καλώς ή κακώς) την Thunberg βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος: Είναι φανερό ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής αλλά τα κράτη, μέχρι στιγμής, παίρνουν ελάχιστα μέτρα για να αποφύγουν το αναπόφευκτο.

Στα Όσκαρ το 2020, όλα δείχνουν, πως δεν θα έχουμε καμία ταινία που να θίγει αυτό το πραγματικά μείζον ζήτημα.

Ποιο είναι αυτήν την στιγμή άλλωστε το πιο "καυτό" ζήτημα στον κόσμο; Το καλοκαίρι κάηκε η Σιβηρία, ακολούθησε ο Αμαζόνιος, αφού πρώτα οι ευρωπαϊκές πόλεις είχαν λιώσει από τον καύσωνα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα το περιβαλλοντικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Αυστραλία. Έτσι, θα περίμενε κανείς λίγο πριν τα Όσκαρ του 2020, να έχουμε αν όχι πολλές, τότε σίγουρα κάποια ταινία που ρίχνει φως σε αυτό το πραγματικό μείζον ζήτημα. Δεν έχουμε, όμως, καμία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr