Απλοί τρόποι για να χρησιμοποιείτε λιγότερο πλαστικό κάθε μέρα

Το περιβάλλον θα σας ευχαριστεί γι' αυτό.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ρύπανση που οφείλεται στα πλαστικά αυξάνεται στους ωκεανούς μας με ανησυχητικό ρυθμό, με οκτώ εκατομμύρια τόνους πλαστικών να καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο.

Οι αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τη σημασία της ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του για να βοηθήσει το περιβάλλον, αρχίζοντας με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Σκεφτείτε πριν κάνετε τις αγορές σας

Αποφύγετε να αγοράσετε πλαστικά μιας χρήσης, όπως μπουκάλια νερού. Αντιθέτως, προτιμήστε εκδοχές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά. Επίσης, αποφύγετε να αγοράσετε συσκευασμένα λαχανικά και φρούτα. Αντ΄αυτού επιλέξτε τα φρέσκα και χύμα.

Επιλέξτε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα


Είναι εύκολο να ξεχάσετε να φέρετε τη δική σας τσάντα και στη συνέχεια να αγοράσετε μια πλαστική σακούλα κάθε φορά που κάνετε τα ψώνια σας στο super market - όμως αυτό είναι επίσης κακό για το περιβάλλον. Κρατήστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα στο αυτοκίνητο ή διπλώστε την στην καθημερινή σας τσάντα και θα είναι εκεί έτοιμη για την επόμενη φορά που θα τη χρειαστείτε.

Αποφύγετε τα μικροσφαιρίδια


Τα μικροσφαιρίδια βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα ομορφιάς όπως καθαριστικά προσώπου και οδοντόκρεμες, τα οποία ξεπλένονται στον νεροχύτη και καταλήγουν στους ωκεανούς μας - για να τρώγονται στη συνέχεια από τη θαλάσσια ζωή. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγοράστε χύμα τρόφιμα


Επιλέγοντας να αγοράσετε χύμα τρόφιμα χρησιμοποιείτε λιγότερες συσκευασίες. Μπορείτε να διατηρήσετε τρόφιμα όπως δημητριακά ή ζυμαρικά σε γυάλινα βάζα για να βοηθήσετε το περιβάλλον, ενώ με αυτή την κίνηση θα εξοικονομήσετε και χρήματα μακροπρόθεσμα.

Μαγειρέψτε από το μηδέν
 

Επιλέγοντας να μαγειρέψετε από το μηδέν με φρέσκα υλικά στο σπίτι, αποφεύγετε τα έτοιμα γεύματα, καθώς επίσης και τα συσκευασμένα με πλαστικό τρόφιμα. Αυτό θα μειώσει την κατανάλωση πλαστικών, θα σας εξοικονομήσει χρήματα και θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές και όχι πιο βολικές επιλογές.

Επανεξετάστε τη ρουτίνα ομορφιάς σας


Τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ και τα cotton pads πρέπει πάντα να τοποθετούνται στους κάδους απορριμμάτων. Αναζητήστε βιοδιασπώμενα μαντηλάκια καθαρισμού ή επιλέξτε βαμβακερά μαντηλάκια που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Ελέγξτε την ντουλάπα σας

Τα ρούχα μπορούν επίσης να περιέχουν πλαστικό, σε συνθετικές ίνες όπως πολυεστέρας και λύκρα που έχουν μικρο-πλαστικές ίνες. Αυτές βγαίνουν στο πλύσιμο και μέσω της γενικής φθοράς, οπότε επιλέξτε φυσικές ίνες όπως βαμβάκι, λινό και μαλλί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ