Η ζωή μετά την καραντίνα | Σε ποια καθημερινότητα επιθυμούμε να επιστρέψουμε;

Η Ειρήνη Γκρίμπα, Personal Development Coach, αναλύει τη μετάβαση στην "κανονικότητα".

"Η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Και στην αλλαγή βρίσκουμε τον Σκοπό" - Ηράκλειτος. Ξαφνικά από τη μία στιγμή στην άλλη, βιώσαμε όλοι μαζί μία αλλαγή και εισήλθαμε σε μία καινούρια δοκιμασία, την κοινωνική απομόνωση. Όλοι ισότιμοι απέναντι σε αυτή την αλλαγή, ανεξαρτήτου κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, κληθήκαμε να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη και ταυτόχρονα να συνεργαστούμε και να κρατήσουμε αποστάσεις από όλα όσα αποτελούσαν την καθημερινότητα μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε το απώτερο αγαθό όλων, την υγεία. Οι αλλαγές και οι αποστάσεις επηρέασαν όλους τους τομείς που συνέθεταν την καθημερινότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή, από τον επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό τομέα μέχρι τη διαχείριση του χρόνου, τον τρόπο σκέψης και την προσωπική ανάπτυξη του κάθε ατόμου.

Ο κάθε ένας βίωσε την αλλαγή αυτή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ξεπερνώντας και αντιμετωπίζοντας τις δικές του ατομικές δυσκολίες, βιώνοντας τις δικές του προσωπικές νίκες, ωστόσο όλοι μαζί, συλλογικά συνθέσαμε μια καινούρια πραγματικότητα. Αυτή η παύση από την πρότερη καθημερινότητα/κανονικότητα, όμως, μας πρόσφερε τον χρόνο (που ποτέ δεν είχαμε) καθώς επίσης και μία ανεπανάληπτη και πολύτιμη ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στις ζωές μας και να επανεξετάσουμε ίσως τα "θέλω" και  τους στόχους μας ή ακόμα και να θέσουμε καινούριους. Οδεύοντας, λοιπόν, σε μία ακόμα αλλαγή, στην επιστροφή στην "κανονικότητα", αναδεικνύονται κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία προς επεξεργασία.

Σε ποια καθημερινότητα επιθυμούμε να επιστρέψουμε; Τι επιθυμούμε να αλλάξουμε, προκειμένου να είναι πιο λειτουργική η ζωή μας; Ποιες δραστηριότητες  προσθέσαμε και πως επιθυμούμε να "χτίσουμε" τη ζωή μας από εδώ και έπειτα; Τι αποφασίζουμε να κρατήσουμε, τι αποφασίζουμε να αφήσουμε και ποιες νέες συμπεριφορές επιθυμούμε να αναπτύξουμε; Τι λειτούργησε θετικά το διάστημα αυτό και τι όχι; Πόσο σημαντικό είναι για τον κάθε ένα μας να περνάει εποικοδομητικό χρόνο με την οικογένεια του, να κάνει δραστηριότητες που τον ευχαριστούν και γενικότερα να διαχειρίζεται κάπως διαφορετικά τον χρόνο του; Πόσο σημαντικό είναι, για τον καθένα ατομικά, να υπάρχει ισορροπία στους τομείς της ζωής ,όπως είναι ο επαγγελματικός, ο οικογενειακός, ο οικονομικός, ο προσωπικός και ο κοινωνικός τομέας;

Η διαχείριση της κοινωνικής απομόνωσης αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα, όπου χρειάστηκε να επικαλεστεί τα εσωτερικά αποθέματα ενέργειας και δύναμης που διαθέτει προκειμένου να διαχειριστεί τις καινούριες συνθήκες.  Το γεγονός αυτό συντελεί μια σημαντική ευκαιρία, να αναλογιστούμε τις αξίες μας, το θετικό εσωτερικό μας κεφάλαιο, τις δυνάμεις μας και το πώς επιθυμούμε πραγματικά αλλά και ρεαλιστικά να ζούμε. Ποιες αξίες είναι σημαντικές για τον κάθε ένα μας και κατά πόσο πορευόμαστε με γνώμονα αυτές; Τι μαθαίνουμε από αυτήν την εμπειρία και κατά πόσο αξίες σημαντικές και μέχρι πρότινος δεδομένες, όπως η υγεία, η  ασφάλεια, η δημιουργικότητα, η πειθαρχία, η ενότητα, η ελευθερία αποτελούν οδηγό για εμάς και κατά πόσο τις αναδεικνύουμε στην καθημερινότητα μας και συνειδητά τις διαφυλάττουμε; Ποιες από τις δυνάμεις επιστρατεύσαμε (όπως πχ. η ευελιξία, η ευγνωμοσύνη) και ποιες νέες δεξιότητες αναπτύξαμε (όπως πχ. η διαχείριση της κρίσης ) στην προσπάθεια μας να ανταπεξέλθουμε στην καινούρια πραγματικότητα και πως μπορούμε να τις διατηρήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε στο εξής.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τι είναι σημαντικό για τον κάθε ένα και ποια είναι τα νέα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που θέλει να αναπτύξει, προκειμένου να επιτύχει την αλλαγή ή τις αλλαγές που επιθυμεί στη ζωή του. Βιώνοντας, λοιπόν, αυτή την παύση-κρίση στην ανθρωπότητα, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε την  "κανονικότητα" μας, να ενθυμηθούμε τις αξίες μας , να αναγνωρίσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε τα δυνατά μας σημεία, να αναλογιστούμε πως επιθυμεί ο καθένας  να προχωρήσει και να δομήσει τη ζωή του, και να το κάνουμε πράξη έχοντας πάντα κατά νου ότι το νόημα της κάθε εμπειρίας διαμορφώνεται ανάλογα με την αξία-σημασία που του προσδίδουμε εμείς. 

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Γκρίμπα, Personal Development Coach