Μετά τη μόδα, η μάσκα έχει ρόλο και στην πολιτική

Στυλιστικό παιχνίδι ή επίδειξη προτεραιοτήτων;

Οι στυλιστικές επιλογές των πολιτικών προσώπων αποτελούσαν ανέκαθεν θέμα σχολιασμού, καθώς τις περισσότερες φορές τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Δύο μήνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει τον πλανήτη, η μάσκα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της εποχής. Οι συζητήσεις για το αν πρέπει ή όχι να θεωρηθεί fashion statement ποικίλλουν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στη βιομηχανία της μόδας κάθε αξεσουάρ μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς. Και πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και στην πολιτική.

Εντύπωση προκάλεσε, λοιπόν, η επιλογή του Tim Kaine, του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Βιρτζίνια, να καλύψει το πρόσωπό του με μία μπαντάνα και όχι με μια κλασική μάσκα όταν βρέθηκε σε σύσκεψη για το μέλλον των ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας. "Ίσως ήταν μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για ιατρικές μάσκες που μπορεί να έχετε ήδη στο σπίτι; Ή ίσως ήταν απλώς μια ευκαιρία για τον πρώην υποψήφιο αντιπρόεδρο να βρεθεί στο προσκήνιο" σημειώνει σε άρθρο του το Vanity Fair.

Σε ένα παλιότερο άρθρο τους, οι New York Times αναρωτήθηκαν, "Πρέπει οι μάσκες να αποτελούν Fashion Statement?” ενώ πιο πρόσφατα, σε ένα άλλο άρθρο η Washington Post εξήγησε γιατί "Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν και πώς πολύ γρήγορα θα αποτελούν έναν τρόπο για να εκφράσουμε τον εαυτό μας". Ο ρόλος της μάσκας στην πολιτική μπορεί να είναι ακόμα ένα παιχνίδι στυλ - ο Mike Pence φοράει μια απλή λευκή - αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη προτεραιοτήτων: ο Donald Trump αρνείται να φορέσει.