Γνωρίστε το κορίτσι που βρίσκεται πίσω από τα viral αντιρατσιστικά posts

Το Instagram έχει γεμίσει με τις εικόνες που δημιουργεί η Dom Roberts.

"Μην αγνοείς κάτι επειδή σε κάνει να νιώθεις άβολα."

Αν έχετε περιηγηθεί στο Instagram τις τελευταίες μέρες, μετά τη δολοφονία του George Floyd, είναι πολύ πιθανό να έχετε δει στο feed σας αυτό το γραφιστικό. Απλό, με λευκό φόντο και έντονα κόκκινα γράμματα, περνάει ένα δυνατό μήνυμα: Σταματήστε τη τη ρατσιστική βία, ή ακόμα καλύτερα, κάντε κάτι για να σταματήσει. 

Η εικόνα δημιουργήθηκε από την 22χρονη Dom Roberts και έχει χρησιμοποιηθεί στα social media από πάρα πολύ κόσμο. Ακόμα και η Reese Witherspoon και η Sophia Bush την ανέβασαν στους λογαριασμούς τους στο Instagram. "Πραγματικά σοκαρίστηκα" είπε η Roberts στο BAZAAR.com. "Δεν είχα πολλούς followers σε καμία πλατφόρμα πριν από αυτό, και σιγά σιγά είδα να μεγαλώνει. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα και ένιωσα ευγνωμοσύνη που ο κόσμος ταυτίζεται με το μήνυμα που θέλω να περάσω."

Η Roberts, που σπουδάζει σε παράρτημα του Southeastern University της Καλιφόρνια, είχε μοιραστεί αντίστοιχες εικόνες στη δολοφονία του Ahmaud Arbery, ενός μαύρου που είχε πυροβολήσει θανάσιμα ένας λευκός ενώ έκανε τζοκινγκ στις αρχές του χρόνου. Τον Μάιο είχε δημιουργήσει μια εικόνα ζητώντας δικαιοσύνη για τον Arbery και προμοτάροντας έναν αγώνα δρόμου την ημέρα των γενεθλίων του. 

"Ήξερα ότι αν συνέβαινε ξανά κάτι τέτοιο, θα ήθελα να εμπνεύσω τον κόσμο να κάνει ενέργειες και βήματα για να βοηθήσουν και να κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Οπότε όταν ξύπνησα και είδα τη δολοφονία του Floyd στις ειδήσεις, θύμωσα. Ειλικρινά ταράχτηκα. Ειλικρινά έκλαιγα όταν έφτιαχνα αυτό το γραφιστικό. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ που χρειάστηκε να κάνω άλλο ένα για έναν άτυχο άνθρωπο που δολοφονήθηκε. Ήμουν τόσο ταραγμένη που το πόσταρα με λάθος."

Μαζί με το "Μην αγνοείτε" μηνυμά της, η Roberts μοιράστηκε γραφιστικά που λένε "Το όνομά του ήταν George Floyd. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει" και μοιράστηκε τα τηλέφωνα του δήμαρχου της Μινεάπολης, Jacob Frey και του Εισαγγελέα, Mike Freeman, έτσι ώστε ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί τους και να απαιτήσει δικαιοσύνη. Μοιράστηκε και "σενάρια" για το τι να πει κάποιο σε περίπτωση που τους καλέσει, μία λίστα από ταινίες και εκπομπές που ασχολούνται με τον συστημικό ρατσισμό και βίντεο που περιγράφουν πώς o κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προνόμιά του για να βοηθήσει τους έγχρωμους. Οι λεζάντες της συνήθως περιλαμβάνουν και μία υπενθύμιση να γίνει δωρεά στο George Floyd’s memorial fund, με το link του να βρίσκεται στο bio του Instagram της. 

"Ήθελα να ξέρει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει λόγος να κάθεσαι άπραγος, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις" λέει. 

Η Roberts ξέρει από προσωπική εμπειρία πόσο βοηθητικά μπορούν να γίνουν όλα αυτά τα γραφιστικά. Χρησιμοποίησε αντίστοιχα formats από posts που χρησιμοποιήθηκαν στις περασμένες εκλογές. "Νιώθω ότι όταν ο κόσμος μοιράζεται posts σαν αυτά, είναι ξεκάθαρος. Αυτό είναι το μήνυμα, αυτό συνέβη και έτσι μπορείς να βοηθήσεις. Ήθελα να είναι εύκολο και όχι πολύπλοκο."

Η Roberts δεν σπουδάζει τέχνες –οι σπουδές της είναι σχετικές με τη θεολογία και τις επιχειρήσεις- αλλά έμαθε κάποια βασικά πράγματα για τη γραφιστική όσο έκανε την πρακτική της στα social media. Έφτιαξε τα πρόσφατα αυτά posts στο κινητό της (ακόμα μαθαίνει το photoshop). To σχέδιο εμπνεύστηκε από το παιχνίδι We’re Not Really Strangers που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Koreen που ζει στο Λος Άντζελες. 

Σχετικά με το λεκτικό, προέκυψε φυσικά. Αρχικά σκέφτηκε να ξεκινήσει με το "To όνομά του ήταν George Floyd" όμως άλλαξε γνώμη. "Θέλησα να βάλω κάτι άλλο γιατί ήξερα ότι ο κόσμος δεν θα μείνει σ’ αυτό το μήνυμα" εξηγεί. 

"Ήξερα ότι είναι άβολο" συνεχίζει ενώ θυμάται το βίντεο στο οποίο ο Floyd παθαίνει ασφυξία με το γόνατο του αστυνομικού στο λαιμό του. "Υπάρχει ένα βίντεο που κυκλοφορεί, ένα τραυματικό βίντεο. Με τρομοκράτησε αυτό που συνέβη και το ότι πολύς κόσμος θα το αγνοήσει. Σκεφτόμουν "μην κοιτάς αλλού, δώσε την προσοχή σου". Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κάτι επειδή μας κάνει να νιώθουμε άβολα."

Η Roberts μεγάλωσε σε μία συντηρητική γειτονιά στην Αριζόνα και αντιδρούσε στο ρατσισμό. "Ήταν πολύ δύσκολο όταν συνέβαιναν περιστατικά όπως αυτά με τους Ferguson, Tamir Rice και Eric Garnen. Δεν χρησιμοποιούσα τη φωνή μου γιατί πίστευα ότι ο κόσμος δεν θα με ακούσει" θυμάται. "Αυτή τη φορά θέλησα να αποβάλλω τους φόβους μου."

Το να ποστάρεις, να μοιραστείς και να κάνεις like είναι το πρώτο βήμα. Ελπίζει ότι οι λευκοί θα εμπνευστούν και θα φέρουν την αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα. "Είναι σαν να τσεκάρεις τους μαύρους φίλους σου και να βεβαιώνεσαι ότι είναι καλά και αν νιώθουν άνετα μ’ αυτό κάνοντάς τους ερωτήσεις όπως "Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου και πώς μπορώ να σε στηρίξω" δείχνοντας έτσι πραγματικό ενδιαφέρον."

Επιπλέον μιλάει για τους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ενέργειες που βοηθούν τα θύματα αστυνομικής βίας και τις οικογένειές τους, ή οργανισμούς που πολεμούν το ρατσισμό. "Το οικονομικό προνόμιο είναι πολύ σημαντικό όταν χρησιμοποιείται για καλό σκοπό. Την ίδια στιγμή που οι φωνές μας μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα."

Η Roberts συνεχίζει να περνάει σημαντικά μηνύματα μέσα από τα σχέδιά της. Μάλιστα απάντησε και στο tweet του Trump, στο οποίο αποκαλούσε τους διαδηλωτές δολοφόνους με το "Γιατί οι λευκοί που πυροβολούν είναι "ψυχικά άρρωστοι" ενώ οι μαύροι διαδηλωτές  "δολοφόνοι";"

Αργότερα, μαζί με τους φίλους της, θέλει να συνεχίσει να μαζεύει χρήματα στη μνήμη του Floyd και να βοηθήσει "οργανισμούς που θα έχουν συνεχή επιρροή στον πόλεμο ενάντια στον ρατσισμό”.

Εδώ μπορείτε να συνεισφέρετε στο George Floyd Memorial Fund.