Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Christo έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών

Ο Christo Vladimirov Javacheff θα μείνει στην ιστορία για τα έργα που ξεπέρασαν τους τοίχους των γκαλερί.

"Ο Σαίξπηρ μάς είπε "όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή", ο Christo μας έδειξε ότι όλος ο κόσμος είναι μια γκαλερί τέχνης" γράφει ο Will Gompertz στο BBC. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Βουλγαρία, πέθανε σε ηλικία 84 ετών από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δήλωση των συνεργατών του. 

Ο Christo δεν ενδιαφερόταν για τους αποστειρωμένους λευκούς τοίχους ενός μουσείου ή μιας γκαλερί. Ήθελε να μετατρέψει την καθημερινή ζωή σε τέχνη, να κάνει τους ανθρώπους να ξανακοιτάξουν και να ξανασκεφτούν το περιβάλλον τους. Και το πετύχαινε μέσα από τις καλλιτεχνικές του παρεμβάσεις - είτε "αμπαλάροντας" ένα κτίριο όπως το Reichstag στο Βερολίνο ή το Pont-Neuf στο Παρίσι είτε καλύπτοντας ένα τμήμα της αυστραλιανής ακτογραμμής με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα υφάσματος - και στις δύο περιπτώσεις μετατρέποντας τις κρύες, σκληρές δομές σε αισθησιακά, εύθραυστα γλυπτά.

Σε όλη του τη ζωή, ο Christo δούλευε με τη σύζυγό του Jeanne-Claude, την όποια γνώρισε στο Παρίσι το 1958.  Τα έργα του "ένωσαν τους ανθρώπους" σε όλο τον κόσμο αναφέρει η δήλωση και συνεχίζει: "Ο Christo έζησε τη ζωή του στο έπακρο και όχι μόνο ονειρεύτηκε ό, τι φαινόταν αδύνατο, αλλά το πραγματοποίησε", τονίζοντας ότι η τέχνη του ζευγαριού "ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας".

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Christo έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών
 'The Floating Piers',  Iseo Lake (Ιταλία)
977879034
'The Mastaba',  Serpentine Lake in Hyde Park (Λονδίνο)