Τι είναι το #BlackoutTuesday και πού οδηγεί

Ήταν το μαύρο τετράγωνο ένας χρήσιμος τρόπος για να εστιάσουν την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα;

Τα μαύρα τετράγωνα που κατέκλυσαν τα Instagram feeds την Τρίτη, αποτελούν μια αρχική ιδέα δύο μαύρων γυναικών από τη μουσική βιομηχανία, των Jamila Thomas και Brianna Agyemang. Αποκαλούν την προσπάθειά τους #TheShowMustBePaused και όπως δήλωσαν οι ίδιες: "Η μουσική βιομηχανία είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια βιομηχανία που έχει επωφεληθεί κυρίως από τη "μαύρη τέχνη". Η αποστολή μας είναι να διατηρήσουμε τη βιομηχανία εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιρειών και των συνεργατών τους που επωφελούνται από τις προσπάθειες, τους αγώνες και τις επιτυχίες των μαύρων". 

Σε απάντησή τους, διάφορες μεγάλα μουσικά labels και streaming services ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για διακοπή των εργασιών την Τρίτη. Αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρωτοβουλία μετατράπηκε σε κάτι ευρύτερο, προκαλώντας παράλληλα σύγχυση στους μουσικούς. Καλλιτέχνες όπως οι Kehlani, Lil Nas X και Jack Antonoff εξέφρασαν τη σύγχυσή τους για το trend #blackouttuesday. Έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση για το αν ένα μαύρο τετράγωνο ήταν ένας χρήσιμος τρόπος για να εστιάσουν την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα, ενώ το The Verge ανέφερε ότι η χρήση του #blacklivesmatter καταπνίγει πληροφορίες από διοργανωτές και ακτιβιστές.

"Παρακαλώ γράψτε το Black Lives Matter χωρίς hashtag, οπότε δεν θέτουμε σε ακούσια σίγαση τον ζωτικό διάλογο σε μια θάλασσα μαύρων τετραγώνων", έγραψε ο Agyemang στο Instagram την Τρίτη. Σε μια άλλη δήλωση, ο Def Jam είπε, "Πολλοί από εμάς δωρίζουμε τους μισθούς μας στην οργάνωση της επιλογής μας στις πρώτες γραμμές αυτού του αγώνα". Η Atlantic Records δήλωσε ότι θα δωρίσει στο Black Lives Matter και σε άλλους οργανισμούς και η Bandcamp στο NAACP Legal Defense Fund, όμως πέρα από τα posts και τις δηλώσεις των μουσικών εταιρειών και των υπηρεσιών streaming  υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες για τις πραγματικές μελλοντικές αλλαγές (και τα ποσά των δωρεών).

Η Spotify είπε τη Δευτέρα ότι θα προσθέσει μια στιγμή σιωπής 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων σε μερικά από τα podcast και τις λίστες αναπαραγωγής της - το χρονικό διάστημα που ο αστυνομικός Derek Chauvin​​​​​​​ πνίγει τον George Floyd. Η αρχική σελίδα της streaming υπηρεσίας επισημαίνει πώς εστιάζει στη μουσική που δημιουργείται από μαύρους καλλιτέχνες, αλλά αυτό συνέβαινε ανέκαθεν, ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει σαφές ή όχι. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι μαύροι καλλιτέχνες κατέχουν την πρώτη θέση στο Billboard album chart ​​​​​​​για τις 11 από τις τελευταίες 13 εβδομάδες, και επί του παρόντος καταλαμβάνουν τα 4 από τα Top 5 slots​​​​​​​

Πριν μετακομίσει στη Μινεσότα, ο Floyd, ο οποίος ήταν από το Χιούστον, ράπαρε με το DJ Screw's Screwed Up Click με το όνομα Big Floyd. Μεταξύ όλων των μαύρων τετραγώνων στο Instagram την Τρίτη, αυτό που δεν προέκυψε είναι το πώς η μουσική βιομηχανία σχεδιάζει να επαναπροσανατολίσει τη σχέση της με τις κοινότητες που δημιουργούν ένα τόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής της.

Πηγή: Vanity Fair