Οι γυναίκες ηγέτες χειρίστηκαν καλύτερα το ζήτημα του covid-19

Οι χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών βρέθηκαν να "αποφεύγουν τον κίνδυνο θανάτου" σύμφωνα με μια μελέτη.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι γυναίκες ηγέτες έχουν χειριστεί με μεγαλύτερη επιτυχία την αντιμετώπιση του covid-19, σύμφωνα με νέα ακαδημαϊκή μελέτη.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την αποτελεσματικότητα ηγετών όπως η Jacinda Ardern της Νέας Ζηλανδίας και η Angela Merkel της Γερμανίας, αλλά νέα έρευνα ανέλυσε 194 χώρες εξετάζοντας εάν το φύλο έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη διατήρηση των ποσοστών θανάτου από κορωνοϊό.

Δύο ερευνήτριες, η Supriya Garikipati, αναπτυξιακή οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, συν-συγγραφέας με τη Uma Kambhampati του Reading University, ανέλυσαν τις διαφορετικές πολιτικές απαντήσεις και τις επακόλουθες συνολικές περιπτώσεις και θανάτους από τον covid-19 έως τις 19 Μαΐου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Guardian.

Η ανάλυση έδειξε ότι, ακόμη και χωρίς να συμπεριληφθούν οι Arden και Merkel, οι χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με χώρες παρόμοιου μεγέθους. Αυτό "μπορεί να εξηγηθεί από τις προληπτικές και συντονισμένες πολιτικές αντιδράσεις".

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν σαφώς ότι οι γυναίκες ηγέτες αντέδρασαν πιο γρήγορα και αποφασιστικά ενόψει πιθανών θανάτων", δήλωσε η Supriya Garikipati. "Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, προχώρησαν σε lockdown νωρίτερα από τους άντρες ηγέτες σε παρόμοιες συνθήκες. Ενώ αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, έχει βοηθήσει σίγουρα αυτές τις χώρες να σώσουν ζωές, όπως αποδεικνύεται από τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό θανάτων" συνέχισε.

Τα σύνολα δεδομένων περιλάμβαναν το ΑΕΠ, τον συνολικό πληθυσμό, την πυκνότητα του πληθυσμού και το ποσοστό των ηλικιωμένων κατοίκων, καθώς και τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία κατά κεφαλήν, το άνοιγμα στα διεθνή ταξίδια και το επίπεδο ισότητας των φύλων στην κοινωνία. Η Garikipati είπε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να θέσουν τις χώρες τους σε καθεστώς lockdown νωρίτερα από τους άνδρες ηγέτες και "να αποτρέψουν τον κίνδυνο για τις ζωές". "Με το να έχουν γυναίκες στην ηγεσία αυτές οι χώρες έχουν ένα πλεονέκτημα στην τρέχουσα κρίση" πρόσθεσε η οικονομολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ