Η κληρονομιά του Christian Liaigre στο interior design

Ο θρυλικός Γάλλος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο εμβληματικός Γάλλος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και επιχειρηματίας Christian Liaigre πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν 77 ετών.

Γεννημένος στη Λα Ροσέλ, μια μικρή παράκτια πόλη στα Δυτικά της Γαλλίας, ο σχεδιαστής ανέπτυξε τις δεξιότητές του στο Beaux Art και στη συνέχεια στο Arts Décoratifs. Απλές, ειλικρινείς και ρευστές γραμμές έγιναν το βασικό θέμα των σχεδίων του Liaigre, αφήνοντας την ομορφιά και την ισορροπία ενός κομματιού να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ένας υπέρμαχος του σύγχρονου μινιμαλισμού, ο Liaigre ξεχώρισε στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 με τα τέλεια αναλογικά του σχέδια. Λάτρεις των σχεδίων του, όπως οι Larry Gagosian, Calvin Klein και Karl Lagerfeld επισκέπτονταν τον εκθεσιακό χώρο του Liaigre στο Παρίσι στη Rue de Varenne, αναζητώντας ένα γαλλικό έπιπλο υψηλής ποιότητας. Τα κομμάτια του Liaigre εμφανίστηκαν σε projects σε όλο τον κόσμο - από ένα συγκρότημα στη Χαβάη μέχρι σε διαμέρισμα στο κέντρο του Μανχάταν.

Διακριτικός, ο Christian Liaigre προτίμησε να αφήσει τα σχέδιά του να μιλήσουν από μόνα τους: δημιούργησε έπιπλα και αντικείμενα που αντανακλούσαν την αφοσίωσή του στην ομορφιά, μια αναζήτηση ισορροπίας, μια ακρίβεια για αναλογίες και τελειότητα στη λεπτομέρεια. Σχεδιαστής επίπλων και διακοσμητής, λάτρης της γαλλικής παράδοσης, ο Liaigre ήταν περιτριγυρισμένος από τους καλύτερους τεχνίτες, φαντάστηκε και παρέδωσε χώρους που εξέφραζαν απλότητα, ειλικρίνεια, μοντέρνο και διαχρονικό στιλ, παράλληλα με μια φυσική προσοχή στην ευημερία. Αφού συνεργάστηκε με σημαντικούς ιδιωτικούς πελάτες, τα σπάνια δημόσια έργα του κατά τη δεκαετία του 1990, όπως το ξενοδοχείο Montalembert (1990) στο Παρίσι και το Mercer Hotel στη Νέα Υόρκη (1997) συνέβαλαν στη φήμη του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Πολύ πριν από τη σύλληψη της εταιρείας του, ο Liaigre εμπνεύστηκε από τις υφές και τους τόνους του ιππικού κόσμου. Το συχνά αγαπημένο ξύλο, το δέρμα και ο χαλκός, και τα έργα του αντικατοπτρίζουν τον πλούτο των υλικών. Τριάντα χρόνια αργότερα, η ομάδα της Liaigre εξακολουθεί να παράγει εντυπωσιακά κομμάτια, διατηρώντας ζωντανό το ήθος του ιδρυτή τους.

Το 2014, ανησυχώντας για τη συνέχιση της κληρονομιάς του, ο Christian Liaigre προώθησε μια νέα δημιουργική κατεύθυνση μέσα στην ιστορική του ομάδα.
Αποχώρησε από την εταιρεία το 2016, θέλοντας να αφήσει χώρο για δημιουργία, παραχωρώντας την καλλιτεχνική διεύθυνση στον πρώην και επί 18 χρόνια στενότερο συνεργάτη του, Frauke Meyer, ο οποίος από τότε διαιωνίζει το αρχικό πνεύμα και την κληρονομιά του. Τον Μάιο του 2020, η "Liaigre Creation", η τέταρτη μονογραφία στην ιστορία του brand που είναι αφιερωμένη στα πιο αποκλειστικά επιτεύγματά της, δημοσιεύεται με τη Rizzoli New York, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έργων στα οποία ο Christian Liaigre συμμετείχε στα πρώτα τους στάδια.