Όσα έμαθε η ζωή στον Kirk Douglas

'Ένα τεράστιο κεφάλαιο για το Χόλιγουντ μόλις έκλεισε. Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής ενός σπουδαίου ηθοποιού.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Τέλος εποχής. Οι δύο αυτές λέξεις περιγράφουν το τι ακριβώς υπήρξε για το Χόλιγουντ ο Kirk Douglas που έφυγε πριν λίγες ώρες σε ηλικία 103 ετών. Ο σπουδαίος ηθοποιός, γεννημένος στις αρχές του 20ού αιώνα, άφησε το στίγμα του στο αμερικανικό σινεμά παίζοντας τόσο σε εξαιρετικά blockbuster της εποχής (Σπάρτακος) όσο και σε ταινίες που έσπαγαν όλα τα ταμπού (To τελευταίο ατού) και έμπηγαν βαθιά το μαχαίρι της κριτικής στο κόκκαλο της κοινωνίας. 

Δυναμικός, επίμονος, δουλευταράς, γεμάτος ουσιαστικές ευαισθησίες, δε δίστασε να κοντράρει με τα μεγάλα αφεντικά του Χόλιγουντ υποστηρίζοντας τα πιστεύω του. Μεγαλώνοντας άρχισε, όχι άδικα, να παίρνει τη μορφή ενός σοφού γέροντα με βαθιά γνώση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και της ζωής της ίδιας. Κάτι που αποτυπώθηκε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αμερικανικό Esquire τον Απρίλιο του 2001.

> Για να καταφέρεις οτιδήποτε, πρέπει να είσαι αρκετά γενναίος ώστε να δεχθείς την πιθανότητα να αποτύχεις.

> Λέω στους γιους μου ότι δεν είχαν τα ίδια πλεονεκτήματα με εμένα όταν μεγάλωναν. Εγώ προέρχομαι από την απόλυτη φτώχεια. Δεν υπήρχε πουθενά να πάω πέρα από ψηλότερα.

> Δώσε στα παιδιά σου πολύ χώρο για να αναπτυχθούν. Άστα να κάνουν τα δικά τους λάθη. Μην τους δίνεις τόσες πολλές συμβουλές. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό· αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστείς. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι: Ρίχνεις τα ζάρια, και περιμένεις να δεις τι θα συμβεί.

> Η αγάπη έχει περισσότερο βάθος καθώς μεγαλώνεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr