Αυτές είναι οι γυναίκες που βραβεύτηκαν φέτος με Νόμπελ

Οι Louise Glück, Emmanuelle Charpentier, Jennifer A. Doudna και Andrea M. Ghez έγιναν κάτοχοι βραβείου Νόμπελ.

Από τότε που ιδρύθηκε το Βραβείο Νόμπελ το 1895, λιγότερες από 60 γυναίκες τιμήθηκαν με αυτή τη διεθνή διάκριση. Στις αρχές του Οκτωβρίου, τέσσερις γυναίκες – οι Louise Glück, Emmanuelle Charpentier, Jennifer A. Doudna και Andrea M. Ghez– προστέθηκαν στο ρόστερ, κερδίζοντας Νόμπελ Λογοτεχνίας, Χημείας και Φυσικής.


Γνωρίστε τις γυναίκες που βραβεύτηκαν με Νόμπελ το 2020.

Louise Glück

Αυτές είναι οι γυναίκες που βραβεύτηκαν φέτος με Νόμπελ

Η αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για "την αλάνθαστη ποιητική φωνή που με τη λιτή ομορφιά της μετατρέπει την ατομική ύπαρξη σε οικουμενική". Η Louise Glück είναι η 16η γυναίκα στην ιστορία του θερμού που κερδίζει το βραβείο. Η 77χρονη ποιήτρια έχει επίσης κερδίσει βραβείο Pulitzer και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ για την πιο πρόσφατη δουλειά της Πιστὴ κι Ενάρετη Νύχτα. Τα ποίηματά της έχουν αναφορές στην παιδική ηλικία και την οικογενειακή ζωή, ενώ συχνά εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία. "Στο έργο της ο εαυτός αφουγκράζεται ό,τι έχει μείνει από τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις του και τίποτε δεν είναι πιο δύσκολο από το να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δικές σου ψευδαισθήσεις", ανέφερε ο Anders Olsson εκ μέρους της επιτροπής της Ακαδημίας.

Emmanuelle Charpentier

1228938688

Η Δρ. Emmanuelle Charpentier, γαλλίδα μικροβιολόγος, γενετίστρια και βιοχημικός, έλαβε από κοινού το Βραβείο Νόμπελ Χημείας με την Jennifer A. Doudna για το έργο τους - από το 2012 - σε μια νέα μέθοδο γενετικής επεξεργασίας που ονομάζεται Crispr-Cas9, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πειραματικές θεραπείες για τη δρεπανοκυτταρική νόσο και τον καρκίνο. Η Charpentier και η Doudna είναι η έκτη και η έβδομη γυναίκα αντίστοιχα που έλαβαν βραβείο Νόμπελ Χημείας.

"Υπάρχει τεράστια δύναμη σε αυτό το γενετικό εργαλείο, το οποίο μας επηρεάζει όλους. Δεν έχει φέρει επανάσταση μόνο στη βασική επιστήμη, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα καινοτόμες καλλιέργειες και θα οδηγήσει σε πρωτοποριακές νέες ιατρικές θεραπείες ", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο Claes Gustafsson, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Χημείας.

Jennifer A. Doudna

517321978

Η Δρ Jennifer Doudna έλαβε από κοινού το Νόμπελ Χημείας με την Charpentier για το επαναστατικό έργο τους στο Crispr-Cas9. Αφού ανακάλυψε κατά λάθος το tracrRNA, η Charpentier αξιοποίησε τη Doudna για την εμπειρία της στο RNA. Η συνεργασία τους οδήγησε στην ανακάλυψη μορίων Crispr, τα οποία άνοιξαν τον δρόμο για μια πολύ ακριβή γενετική χειρουργική επέμβαση. Σε λιγότερο από μια δεκαετία μετά την ανακάλυψη, η τεχνική τους είναι πλέον κοινή σε γενετικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Andrea M. Ghez

Η Δρ. Andrea Ghez κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τους Dr. Roger Penrose και τον Dr. Reinhard Genzel. Η Ghez, όπως και ο Genzel, βραβεύτηκε για την επί δεκαετίες έρευνά της στη συλλογή οριστικών αποδεικτικών στοιχείων για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου και αναπτύσσοντας καινοτόμες τηλεσκοπικές τεχνικές, το δίδυμο έχει παράσχει "τα πιο πειστικά αποδεικτικά στοιχεία μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας" στο κέντρο του Γαλαξία μας.