Κορωνοϊός-Σουηδία | Πέφτει μετά από 120 χρόνια το προσδόκιμο ζωής - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει στη Σουηδία, κάτι το οποίο η στατιστική υπηρεσία της χώρας δηλώνει ότι συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει στη Σουηδία, κάτι το οποίο η στατιστική υπηρεσία της χώρας δηλώνει ότι συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μέσος όρος ηλικίας που ζουν οι άνθρωποι "έχει αυξηθεί σταθερά στη Σουηδία από το 1900 έως το 2019", ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη. "Το γεγονός ότι πέφτει τώρα ξεχωρίζει", συμπλήρωσε.

Η Σουηδία κατέγραψε πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας Covid-19 από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, με τους οίκους ευγηρίας να έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Η απόφαση της χώρας να μην επιβάλει Lockdown παραμένει αμφιλεγόμενη, όπως γράφει το Bloomberg, και όπως σημειώνει οι αρχές της Σουηδίας αλλάζουν τώρα στάση ώστε να απαγορεύσουν εντελώς ορισμένες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης για την καταπολέμηση του ιού.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής

Για τους άνδρες, το μέσο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε στα 80,8 έτη το πρώτο 8μηνο του 2020 από 81,3, δήλωσε η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, ενώ για τις γυναίκες έπεσε στο 84,4 έτη από 84,7.

Με βάση την μέχρι τώρα εξέλιξη, η στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι αναμένει ότι "το Covid-19 θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής φέτος".

 

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των Σουηδών ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε σε 209 την Τετάρτη, 16 περισσότεροι από την προηγούμενη ημέρα και οι περισσότεροι από τον Ιούνιο. Η Σουηδία κατέγραψε περίπου 63 θανάτους ανά 100.000 λόγω του ιού, σε σύγκριση με 6 στη Νορβηγία, 14 στη Δανία και 7 στη Φινλανδία. Σε μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Σουηδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, όπως μετράται από τα σχετικά ποσοστά θνησιμότητας και μολύνσεων από Covid. Ήταν επίσης και η πιο αργή στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

"Βλέπουμε ακόμη αύξηση των ασθενών που χρειάζονται φροντίδα και εντατική περίθαλψη", δήλωσε ο Thomas Linden, επικεφαλής τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας.

"Σε ένα τρίτο κύμα, τα πράγματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ακόμη πιο τεταμένα από ό, τι μέχρι τώρα", συμπλήρωσε.