Πώς η σαμπάνια έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας

Το αφρώδες ποτό συνδέθηκε με τη στέψη των βασιλιάδων στην Γαλλία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όπως είπε κάποτε ο Oscar Wilde, "Μόνο όσοι δεν έχουν φαντασία δεν μπορούν να βρουν έναν καλό λόγο για να πιουν σαμπάνια". Αυτό το αφρώδες ποτό έχει αγαπηθεί εδώ και χρόνια από τους εύπορους, ειδικά σε στιγμές εορτασμών και θεωρούμε ότι η σαμπάνια είναι ένα σύμβολο πολυτέλειας, πάρτι και ειδικών περιστάσεων. Λέγεται ακόμα ότι η Μέριλιν Μονρόε έκανε μπάνιο σε σαμπάνια. Αλλά πώς έγινε η σαμπάνια σύμβολο πολυτέλειας και γιορτής;

Ο διευθυντής του Champagne Bureau στο Ηνωμένο Βασίλειο, Francoise Peretti, λέει ότι η δημοτικότητά της σαμπάνιας στον κύκλο των πλουσίων ξεκίνησε στη Γαλλία τον πέμπτο αιώνα. Η στέψη των βασιλιάδων της χώρας λάμβανε χώρα στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς, στην περιοχή της Σαμπάνιας. Λόγω της τοποθεσίας και της ποιότητάς του (το έδαφος σε εκείνη την περιοχή παίζει ρόλο στη μοναδική γεύση), τα σαμπανιζέ κρασιά έρεαν ελεύθερα στις δεξιώσεις στέψης και έγινε συνήθεια να προσφέρονται σε οποιονδήποτε βασιλικό επισκέπτη στην περιοχή. Ως εκ τούτου, έγινε το ποτό στέψης στη Γαλλία και στη συνέχεια αγαπήθηκε σε όλες τις βασιλικές αυλές της Ευρώπης.

Πώς η σαμπάνια έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας

"Η υψηλή ποιότητα και η τοποθεσία συνέβαλαν στο να το επιλέξουν τη σαμπάνια τόσο ο μονάρχης όσο και η ευγενείς από τη βάφτιση του Clovis στη Ρενς τον πέμπτο αιώνα", λέει ο Peretti. "Η στέψη του σηματοδότησε τη γέννηση του βασιλείου της Γαλλίας και καθιέρωσε τη σαμπάνια ως το κρασί της στέψης, αργότερα γνωστό ως "το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιά των κρασιών"".

Το πρωτότυπο αφρώδες κρασί, η σαμπάνια έγινε σύντομα το καλύτερο στην αγορά. Όταν ο Louis XIV στέφθηκε στη Ρενς το 1654, φημολογείται ότι έστειλε κρασιά από την περιοχή στον Κάρολο Β '. Μέχρι τον 19ο αιώνα, η σαμπάνια καταναλωνόταν σε κάθε μεγάλη βρετανική περίσταση, από βασιλικούς γάμους έως τα πάρτι της υψηλής κοινωνίας.

Η σαμπάνια ήρθε για να συμβολίσει το πνεύμα και τον πολιτισμό της φιλελεύθερης σκέψης ", εξηγεί ο Peretti." Η φήμη της εξακολούθησε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον 19ο αιώνα, μια εποχή ευημερίας και εορτασμού. Όπου κι αν έκαναν πάρτι οι άνθρωποι, υπήρχε σαμπάνια - μέχρι τις αρχές του αιώνα, όταν η σαμπάνια μπήκε στη χρυσή εποχή της, Belle Epoque και Roaring Twenties".

Αν και οι Γάλλοι ισχυρίζονται αναμφισβήτητα ότι η σαμπάνια είναι δική τους εφεύρεση, στην πραγματικότητα, οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που επινόησαν έναν Brut, μια πολύ πιο ξηρή παραλλαγή του γλυκού πρωτότυπου. Σήμερα, το 80% της σαμπάνιας που παράγεται είναι Brut. "Τα πιο γλυκά είδη, όπως το Sec και το Demi-Sec, εξακολουθούν να παράγονται, αλλά είναι πιο σπάνια και είναι εκπληκτικά φρέσκα στον ουρανίσκο", λέει ο Peretti. "Συνδυάζονται καλύτερα με πικάντικα φαγητά και επιδόρπια".

Σήμερα, η σαμπάνια έχει διατηρήσει το στάτους της ως πολυτελές ποτό. "Είναι ένα σύμβολο της κατάστασης, του κύρους και της ποιότητας, αλλά και σύμβολο της χαράς και του εορτασμού", λέει ο Peretti. "Είναι ένα ευχάριστο ποτό που αναβαθμίζει κάθε περίσταση και εμπειρία - από το απλό άνοιγμα του μπουκαλιού και τον ήχο του μαλακού ποπ, η σαμπάνια δεν αποτυγχάνει ποτέ να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο των ανθρώπων".