Food for Soul | Φαγητό για όλους από τον Massimo Bottura

Οι στόχοι για βιωσιμότητα δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν.

Σε έναν κόσμο όπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται καταλήγει στα απορρίμματα, ενώ πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, για το Food For Soul η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελούν δύο όψεις του ίδιου προβλήματος. Το Food for Soul  ιδρύθηκε το 2016 από τον Massimo Bottura  με σκοπό να ενθαρρύνει τους δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν κοινοτικές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, καθώς και να εμπλακούν σε αυτό επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως σεφ, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και προμηθευτές τροφίμων, και τέλος, να προωθήσει μια εναλλακτική προσέγγιση στην οικοδόμηση κοινοτικών έργων.

Με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας στο εστιατόριο Osteria Francescana, το οποίο διατηρεί τα 3 Michelin του, και χάρη στην κοινωνική του ευαισθησία και την καινοτόμο σκέψη του, ο chef Massimo Bottura θεωρείται μία από τις κορυφαίες μαγειρικές φιγούρες στον κόσμο. Το 2015, ο Massimo αποφάσισε να εφαρμόσει τη δημιουργική του ενέργεια στο θέμα της σπατάλης τροφίμων και να αφιερωθεί στον σχηματισμό κοινοτικών έργων, ιδρύοντας το Food for Soul. Τα refettorios αποτελούν την πιο σημαντική δράση του Bottura, σε μια προσπάθεια να αναστείλει την κοινωνική απομόνωση και να προάγει το αίσθημα της συλλογικότητας. 

Μαζί με τον Massimo Bottura, η Lara Gilmore, Πρόεδρος του Food for Soul, ξεκίνησε την οργάνωση ως έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού του ρόλου των παραδοσιακών κουζινών κοινότητας. Η βαθιά γνώση της για τη σύγχρονη τέχνη και η σημασία του πολιτισμού και της τέχνης ως εργαλεία που επιφέρουν αλλαγές έχουν καθοριστική σημασία για τον ορισμό της προσέγγισης και της αποστολής του οργανισμού. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, η Gilmore αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ομάδας της Osteria Francescana, όπου εργάζεται κυρίως στο μάρκετινγκ και την επικοινωνία. 

Food for Soul | Φαγητό για όλους από τον Massimo Bottura

Global Hunger είναι το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας φαγητού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.  Τις τελευταίες δεκαετίες, οι διατροφικές συνήθειές μας έχουν αλλάξει δραματικά, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης αλλά και της αύξησης του εισοδήματος. Μετακινηθήκαμε από εποχικά, κυρίως φυτικά πιάτα σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλα, ζάχαρη, λίπη, αλάτι, μεταποιημένα τρόφιμα, κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ο χρόνος που δαπανούμε για την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι, ειδικά στις αστικές περιοχές, έχει μειωθεί αισθητά, ενώ έχει αυξηθεί η σχέση εξάρτησης από τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα γρήγορου φαγητού και τα εστιατόρια.

Βιωσιμότητα και αριθμοί

Ο συνδυασμός ανθυγιεινών διατροφικών μεθόδων και καθιστικού τρόπου ζωής έχει οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας, όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου συχνά συνυπάρχουν η πείνα και η παχυσαρκία. Τώρα, πάνω από 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια (5-19 ετών) είναι παχύσαρκοι και πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαροι, ενώ πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα.

Η επίτευξη της μηδενικής πείνας δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση της πείνας και τη θρέψη των ανθρώπων, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι στόχοι για βιωσιμότητα δεν είναι το μέλλον, αλλά το παρόν. |Πάρτε το καλύτερο από τα συστατικά σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Αυτή είναι η πραγματική ομορφιά: να κάνουμε κάτι πολύτιμο από κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει καθόλου αξία" τονίζει ο Massimo Bottura. 

Η βιοποικιλότητα είναι ένα από τα ζητούμενα της υγιεινής διατροφής αλλά και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Ενέργειες όπως η διαφύλαξη αρχέγονων σπόρων και η ανταλλαγή τους, περνούν απαρατήρητες στη μάζα αλλά έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο για τη διατροφή όλων μας. Η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η συνειδητή εποχικότητα και η συνεχής αναζήτηση φρέσκιας πρώτης ύλης αποτελούν μόνο μερικά από τα (μεγάλα) βήματα που μας χωρίζουν από τη σωστή διατροφή που προωθεί τη βιωσιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νόμπελ Οικονομία 2019 δόθηκε σε τρεις διακεκριμένους οικονομολόγους (Michael Kremer, Abhijit Banerjee, Esther Duflo) που μάχονται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Το χαμηλό εισόδημα, η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης πλήττουν πάνω από 700 εκατομύρια ανθρώπους. Όσο η ψαλίδα της ανισότητας μεγαλώνει, προκύπτει ένα ξεκάθαρο δίλημμα που θα καθορίσει και το μέλλον της ανθρωπότητας: ως πότε θα αφήσουμε ανθρώπους να ζουν στα όρια της φτώχειας;