Stayhome | Σε ποια μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί έχετε πρόσβαση online

Εικονικές περιηγήσεις, live streaming και διαδικτυακές βιβλιοθήκες σάς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η Paris Musées προσφερει εδώ και λίγους μήνες ελεύθερη πρόσβαση σε 100 χιλιάδες έργα τέχνης. Τώρα, δεδομένων των νέων εξελίξεων, αρκετά είναι τα μουσεία, τα ιδρύματα και οι φορείς τέχνης που ναι μεν κλείνουν τις πόρτες τους για το κοινό αλλά δίνουν σε όλους πρόσβαση online. Από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου μέχρι το Βρετανικό Μουσείο, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για να περιηγηθείτε εικονικά, να διαβάσετε online ή να δείτε παραστάσεις μέσω live streaming.

Stayhome | Σε ποια μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί έχετε πρόσβαση online

Ανοιχτή και προσβάσιμη μέσω διαδικτύου είναι η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η οποία έρχεται στο σπίτι σας, σχεδιάζοντας και προτείνοντας μια σειρά από δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι μέσω του διαδικτύου. Με ένα κλικ μπορείτε να περιηγηθείτε στο VR tour της μοναδικής έκθεσης αφιερωμένης στην ελληνική βιομηχανία "160 χρόνια made in Greece" ενώ στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σε λίγες μέρες θα μπορείτε να ανακαλύψετε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά. Εδώ, θα βρείτε επίσης δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. 

Το Project Gutenberg ανοίγει τη βιβλιοθήκη του στο διαδικτυακό κόσμο καθώς προσφέρει μια τεράστια λίστα από ebooks, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε online ή να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Διαλέξτε βιβλίο εδώ. Μπορεί η Φιλαρμονική του Βερολίνου να κλείνει τις πόρτες της μέχρι τις 10 Απριλίου αλλά έρχεται στο σπίτι σας μέσα από το Digital Concert Hall.

Virtual Tours σε Μουσεία του κόσμου


Πολύτιμοι θησαυροί κι εκατοντάδες έργα τέχνης είναι στη διάθεσή σας μέσα από την εικονική περιήγηση που προσφέρει το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Δε χρειάζεται να αφήσετε το σπίτι σας για να περιηγηθείτε στην ελικοειδή σκάλα του Guggenheim στη Νέα Υόρκη, αφού παρουσιάζεται μέσα από το Google’s Street View. Από εκεί, μπορείτε να ανακαλύψετε απίστευτα έργα τέχνης από την ιμπρεσιονιστική μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε εικονικά στο Musée d’Orsay που φιλοξενεί δεκάδες διάσημα έργα από Γάλλους καλλιτέχνες, όπως οι Monet, Cézanne και Gauguin, που εργάστηκαν κι έζησαν μεταξύ 1848 και 1914.

Δύο εκθέσεις online προσφέρει το National Gallery of Art στην Washington, μέσα από τη Google. Η πρώτη παρουσιάζει μια έκθεση της αμερικανικής μόδας από το 1740 έως το 1895, ενώ η δεύτερη φιλοξενεί μια συλλογή έργων του Ολλανδού μπαρόκ ζωγράφου Johannes Vermeer. Το National Museum of Modern and Contemporary Art στη Σεούλ, ένα από τα δημοφιλή μουσεία της Κορέας μπορεί να προσεγγιστεί από οπουδήποτε στον κόσμο. Η εικονική περιήγηση της Google σας μεταφέρει σε έξι ορόφους σύγχρονης τέχνης όπου κι αν βρίσκεστε.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας, το Pergamon έχει πολλά να προσφέρει - ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δηλώσετε φυσική παρουσία. Αυτό το ιστορικό μουσείο στεγάζει πολλά εκθέματα της αρχαιότητας, όπως η Πύλη της Ιστάρ και ο βωμός της Περγάμου. Στο Google Arts & Culture θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, για να συνεχίσετε την περιήγησή σας.