
Ο οραματιστής και πολυπράγμων Spike Lee είναι ο νέος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το 73ο ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που θα πραγματοποιηθεί 12-23 Μαϊου 2020. Η προεδρία του Lee είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που προεδρεύει της κριτικής επιτροπής των Καννών, καθώς και ο πρώτος άνθρωπος που προέρχεται από την αφρικανική διασπορά, όπως σημειώνει ο ίδιος στη δήλωση του.
Η επιλογή του Lee είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία για τον κινηματογραφικό θεσμό. "Για μένα, το Φεστιβάλ των Καννών (εκτός του ότι είναι το πιο σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιον) είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου. Μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι οι Κάννες έχουν αλλάξει την τροχιά του ποιος έγινα στον κινηματογράφο" δήλωσε.
"Είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος άνθρωπος της αφρικανικής διασποράς που επιλέχθηκε ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών" σχολίασε ο Lee.
"Σε 62 του χρόνια, ο σκηνοθέτης, ο οποίος είναι επίσης σεναριογράφος, ηθοποιός, συντάκτης και παραγωγός, έχει κάνει πολλές ταινίες που έχουν γίνει αναδειχθεί σε cult επιλογές και έχει στο σύγχρονο κινηματογράφο ερωτήματα για επίμαχα ζητήματα. Η οπτική του Spike Lee είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι Κάννες είναι μια φυσική πατρίδα και μια παγκόσμια ακουστική πλατφόρμα για όσους (ξανα) ξυπνούν τα μυαλά και αμφισβητούν τις θέσεις και τις σταθερές ιδέες μας. Η προσωπικότητα του Lee είναι βέβαιο ότι θα ταράξει τα νερά" έγραφε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Φεστιβάλ των Καννών.
Ο Spike Lee θα διαδεχτεί τον Alejandro G. Inarritu, του οποίου η κριτική επιτροπή, το 2019, έδωσε το Palme d'Or στον Κορεάτη σκηνοθέτη Bong Joon-ho's για την ταινία Parasite (η οποία είναι υποψηφία σε 6 κατηγορίες στα φετινά Όσκαρ).
Η ανακοίνωση της προεδρίας του Spike Lee έρχεται σε μία εβδομάδα αντιδράσεων σχετικά με τις υποψηφιότητες των Oscar για το 2020 λόγω της ηχηρής απουσίας των γυναικών αλλά και την έλλειψη διαφορετικότητας.