Το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" επέστρεψε στο HBO Max

Με banner όπου εξηγείται πως το περιεχόμενο της ταινίας είναι τοποθετημένο στο πλαίσιο της εποχής του, το φιλμ επιχειρεί να αποτινάξει το ρατσιστικό στίγμα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η αριστουργηματική ταινία του 1939 "Οσα παίρνει ο Ανεμος" επέστρεψε στην πλατφόρμα του HBO Max, απ' όπου είχε αποσυρθεί λόγω του ρατσιστικού περιεχομένου της, μαζί με μία επεξήγηση η οποία εντάσσει το φιλμ στην εποχή κατά την οποία γυρίστηκε. 

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία αποσύρθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την πλατφόρμα εν μέσω των διαδηλώσεων κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η HBO Max ανακοίνωσε τότε ότι θα επαναφέρει την ταινία στον κατάλογό της, αλλά με μια προσθήκη η οποία θα εξηγεί το ιστορικό της πλαίσιο.

Η ταινία 3 ωρών και 58 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Βίκτορ Φλέμινγκ, που βασίστηκε στο δημοφιλές ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ και ακολουθεί την θυελλώδη ιστορία αγάπης της κακομαθημένης Σκαρλετ Ο’ Χάρα και του ευαίσθητου, αλλά κυνικού εραστή Ρετ Μπάτλερ, συνοδεύτηκε από μια τετράλεπτη εισαγωγή και από την ηχογραφημένη συζήτηση ενός πάνελ στο φεστιβάλ Turner Classic Movie (TCM), το 2019.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά την διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, σε μια φυτεία της Τζόρτζια, και αυτό για το οποίο "κατηγορήθηκε" η ταινία, είναι ότι ωραιοποιεί την στάση των πλούσιων λευκών του Νότου απέναντι στους μαύρους και το καθεστώς της δουλείας, καλύπτοντας τις διαφυλετικές εντάσεις με κάποιο είδος ρομαντισμού.

Στην εισαγωγή που συνοδεύει την ταινία, η παρουσιάστρια του TCM και καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του πανεπιστημίου του Σικάγου, η Ζακλίν Στιούαρτ, εξηγεί ότι "η ταινία παρουσιάζει τον προπολεμικό Νότο ως έναν όμορφο κόσμο χωρίς να αναγνωρίζει τη βαρβαρότητα της δουλοκτησίας στην οποία αυτός ο κόσμος βασιζόταν".

"Ογδόντα χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία η ταινία έχει αναμφισβήτητη πολιτιστική βαρύτητα. Δεν είναι μόνο μια σημαντική καταγραφή των ρατσιστικών πρακτικών του Χόλιγουντ στο παρελθόν, αλλά και ένα έργο μαζικής κουλτούρας με διάρκεια στον χρόνο που μιλά απευθείας στις ρατσιστικές ανισότητες που εξακολουθούν σήμερα να υφίστανται στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία", πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: Womantoc.gr