Φεστιβάλ Βενετίας 2020, οι πολυαναμενόμενες ταινίες

Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή εν μέσω πανδημίας είναι γεγονός. Εκκινεί με αυξημένα μέτρα προστασίας και απουσία blockbusters.

Ο επιμένων νικά και το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον καιρό της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού είναι έτοιμο να ανοίξει αυλαία. Το Φεστιβάλ Βενετίας -το δεύτερο πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης και δη το γηραιότερο, που θεωρείται προάγγελος των Όσκαρ- εκκινεί σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με την 77η διοργάνωσή του, δίνοντας ελπίδες για επιστροφή σε μία κάποια κανονικότητα και μία τονωτική ένεση στην πληγείσα κινηματογραφική βιομηχανία. 

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -θερμομετρήσεις, covid test, υποχρεωτική χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση, online καλεσμένους και συνεντεύξεις Τύπου, εξωτερικές προβολές, μειωμένος αριθμός θεατών-, η Μόστρα υποδέχεται μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου συνολικά 60 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες, σε αντίθεση με τις περσινές 80. Ηχηρή ωστόσο είναι η απουσία των χολιγουντιανών blockbusters -βλέπε τον περσινό μεγάλο νικητή του φεστιβάλ Joker με τον Joaquin Phoenix-, με τα φιλμ να αποτελούν κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές, όχι όμως και της γυναικείας παρουσίας. 

Μετά την περσινή κατακραυγή για τις μόλις δύο ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα που είχαν γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή (Babyteeth της Shannon Murphy και The Perfect Candidate της Haifaa Al-Mansour), στη φετινή διοργάνωση από τις 18 ταινίες του διαγωνισμού, οι 8 σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες κι αυτό είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα - ίσως, έβαλε το χεράκι της η Cate Blanchett, η φετινή Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος, γνωστή για τη δράση της για την ισότητα των φύλων στην τέχνη. Καθόλου απίθανο λοιπόν ο Χρυσός Λέοντας να έχει φέτος άρωμα γυναίκας.

Επειδή όμως η τελετή απονομής καθυστερεί ακόμα, ρίχνουμε μία ματιά στις ταινίες που ξεχωρίζουν και αναμένονται με ενδιαφέρον. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr