Τα έργα της Yayoi Kusama στο Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης

Η έκθεση KUSAMA: Cosmic Nature περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα της ιδιοφυούς καλλιτέχνιδας.

Τα γλυπτά της Yayoi Kusama μοιάζουν σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, καθώς προβάλλουν με τα έντονα χρώματά τους ανάμεσα στα λουλούδια και τα δέντρα του ολάνθιστου αυτή την εποχή βοτανικού κήπου στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάζεται από τις 10 Απριλίου η έκθεση με τίτλο KUSAMA: Cosmic Nature. Αλλά και για την ίδια τη Yayoi Kusama, ο κήπος είναι ένα μέρος όπου νιώθει οικεία, μιας και μεγάλωσε μέσα στο φυτώριο που διατηρούσαν οι γονείς της.

Τα έργα της Yayoi Kusama στο Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης

Το έργο της 92χρονης καλλιτέχνιδας "Θέλω να πετάξω στο Σύμπαν", ένα γλυπτό που μοιάζει σαν ένας ήλιος που ξεπήδησε από ταινία κινουμένων σχεδίων αντικατοπτρίζεται στα νερά ενός σιντριβανιού κοντά στην είσοδο, ενώ πιο λίγο κάτω το χαρακτηριστικό κόκκινο και άσπρο πουά της Kusama τυλίγεται γύρω από ένα κουαρτέτο από δέντρα. 

Yayoi Kusama Polka Dots

Στη λίμνη του Native Plant Garden, εκατοντάδες ασημένιες σφαίρες (το έργο "Narcissus Garden”) επιπλέουν στο νερό, κουνώντας απαλά το ένα το άλλο όταν αγγίζονται.

Yayoi Kusama Narcissus Garden

Yπάρχει επίσης μια περιορισμένη εκδοχή των φημισμένων Infinity Rooms, με τη μορφή θερμοκηπίου αυτή τη φορά. Εκεί, ο επισκέπτης καλείται να κολλήσει όπου επιθυμεί μια ψεύτικη παπαρούνα. Εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν έργα και στο εσωτερικό. Μέσα στο κτίριο της βιβλιοθήκης Mertz, εκτίθεται μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής, τετράδια με σκίτσα της Kusama και το μεταλλικό, σκουλήκι-γλυπτό "Ζωή".

Yayoi Kusama Botanical Gardens NY

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η έκθεση αυτή μοιάζει με μια πνοή φρέσκου αέρα για την πόλη που προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της. Από τη μία διευκολύνει την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης μιας και παρουσιάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε εξωτερικούς χώρους κι από την άλλη χάρη στα χρώματα και τα ευφάνταστα σχέδια των έργων δημιουργεί την ελπίδα –αν όχι τη βεβαιότητα- ότι η άνοιξη ήρθε για να μείνει.

My Soul Blooms Forever Yayoi Kusama

Η έκθεση KUSAMA: Cosmic Nature θα παρουσιάζεται έως τις 31 Οκτωβρίου, πληροφορίες στο nybg.org.

Yayoi kusama

Όσο για εμάς που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε μέχρι τη Νέα Υόρκη, μπορούμε να ταξιδέψουμε στην έκθεση μέσα από αυτό το βίντεο: