Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Aνοίγει ξανά τις πόρτες του με δύο νέες εκθέσεις

Οι δύο εκθέσεις θα κάνουν πρεμιέρα στις 14 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουνίου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Με τις δύο νέες εκθέσεις Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου στο Μέγαρο Σταθάτου και  Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics μέσα στην μόνιμη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης και στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει στις 14 Μαϊου τις πόρτες του στο κοινό. Παράλληλα ανοίγουν το Cycladic Café και το Cycladic Shop, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Η έκθεση Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, ένα μοναδικό "θησαυροφυλάκιο" φιλελληνικών καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Aνοίγει ξανά τις πόρτες του με δύο νέες εκθέσεις

Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας που παρουσιάζονται σε διάλογο με αυθεντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστια, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Ελεύθερνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 21 Ιουνίου και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση της ΑΙΓΕΑΣ, Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου.

μουσείο κυκλαδικής τέχνης

Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics

Από τις 14 Μαϊου μέχρι τις 21 Ιουνίου θα διαρκέσει και η έκθεση Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο του Μουσείου και στην πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή.

Sterling Ruby FLOWER (7586), 2021 Κεραμικό 84,5 x 52,1 x 6,4 εκ. Sterling Ruby FLOWER (7586), 2021 Ceramic 84.5 x 52.1 x 6.4 cm
Sterling Ruby FLOWER (7586), 2021 Κεραμικό 84,5 x 52,1 x 6,4 εκ.

Το Μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Ruby να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής  του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα  διάσημα  κεραμικά γλυπτά του. Η έκθεση περιλαμβάνει 21 συνολικά κεραμικά έργα και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Gagosian.

Sterling Ruby CLUB (7464), 2020 Κεραμικό 117,5 x 44,1 x 7 εκ.
Sterling Ruby CLUB (7464), 2020 Κεραμικό 117,5 x 44,1 x 7 εκ.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την έκθεση Ai Weiwei  at Cycladic το 2016, που το Μουσείο προσκαλεί έναν καλλιτέχνη να παρουσιάσει το έργο του μέσα στις μόνιμες συλλογές. Αυτή τη φορά, ο Sterling Ruby, που πειραματίζεται διαρκώς με τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τοποθετεί επιλεγμένα έργα ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα της Συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης.

Sterling Ruby Basin Theology/BRAVAMAX, 2014 Κεραμικό 53.3 x 99,1 x 91,4 εκ.
Sterling Ruby Basin Theology/BRAVAMAX, 2014 Κεραμικό 53.3 x 99,1 x 91,4 εκ.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του. Υπενθυμίζεται πως, πέρα των προβλεπόμενων μέτρων, συνεργάζεται με την εταιρία επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και ελέγχων SGS και έχει λάβει το ειδικό σήμα που πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης (περιλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 / Covid-19) σε όλους τους χώρους του. Η SGS είναι η μεγαλύτερη εταιρία επιθεωρήσεων, επιβλέψεων, επαληθεύσεων, εργαστηριακών αναλύσεων και πιστοποιήσεων παγκοσμίως που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1933.

μουσείο κυκλαδικής τέχνης

Τα μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες Μουσείου είναι:

- Τα συστήματα κλιματισμού του μουσείου ακολουθούν τις κρατικές οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας

- Όλοι οι χώροι του μουσείου απολυμαίνονται διαρκώς από πιστοποιημένο συνεργείο καθαρισμού

- Πρέπει να ακολουθείται προτεινόμενη πορεία επίσκεψης

- Πρέπει να τηρούνται ασφαλείς αποστάσεις 2 μέτρων

- Η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες και από το προσωπικό είναι υποχρεωτική

- Πραγματοποιείται θερμομέτρηση κατά την είσοδο των επισκεπτών στο μουσείο

- Eπιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών στις Μόνιμες Συλλογές, στις περιοδικές εκθέσεις, στο Cycladic Shop και στο Cycladic Café του Μουσείου

- Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια επικυρώνονται ανέπαφα, κατά την είσοδο στο μουσείο.

- Προτείνεται η χρήση καρτών για τις πληρωμές

- Στον ανελκυστήρα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 1 άτομο

- Προτείνεται η χρήση της σκάλας

- Δεν επιτρέπονται οι μεγάλες αποσκευές

Τιμές εισιτηρίων:

Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics

Είσοδος: 10€ (είσοδος και στις Μόνιμες Συλλογές)

Μειωμένo: 7€

Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Για εισιτήρια πατήστε εδώ

Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Είσοδος: 5€

Μειωμένο: 5€

Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Για εισιτήρια πατήστε εδώ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.