59η Μπιενάλε Βενετίας | Ο τίτλος και το θέμα της είναι εμπνευσμένα από την Leonora Carrington

Η διάσημη εκπρόσωπος του σουρεαλιστικου κινήματος και ένα παιδικό βιβλίο της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους διοργανωτές της έκθεσης.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ένα παιδικό βιβλίο της Leonora Carrington ήταν αυτό που ενέπνευσε τον τίτλο της 59ης Μπιενάλε Βενετίας.

Ο πρόεδρος της έκθεσης Roberto Cicutto και η καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια της κύριας έκθεσης Cecilia Alemani ανακοίνωσαν τον τίτλο και το θέμα της φετινής Μπιενάλε. Το ‘The Milk of Dreams’ της Leonora Carrington που περιλαμβάνει έναν άντρα με φτερά αντί για αυτιά και ένα χαρακτήρα με δύο πρόσωπα είναι αυτό που ενέπνευσε την φετινή έκθεση.

Όπως εξήγησε η Alemani "οι ιστορίες της Carrington περιγράφουν ένα κόσμο ελεύθερο που είναι γεμάτος με ευκαιρίες. Αλλά το βιβλίο είναι επιπλέον μια αλληγορία ενός αιώνα που επέβαλλε ανυπόφορη πίεση στο άτομο, πιέζοντας την Carrington σε μια ζωή εξορίας. Κλειδώθηκε σε ψυχιατρικές κλινικές, ένα αντικείμενο θαυμασμού και επιθυμίας αλλά και μια φιγούρα δύναμης και μυστηρίου".

Η Leonora Carrington ήταν ζωγράφος και μυθιστοριογράφος με καταγωγή από τη Μ. Βρετανία, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Πόλη του Μεξικού. Υπήρξε από τους τελευταίους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο σουρεαλιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1930. Η Carrigton είχε ζωγραφίσει τις εικόνες που συγκεντρώθηκαν και μπήκαν στο βιβλίο ‘The Milk of Dreams’ στους τοίχους του σπιτιού της στο Μεξικό όπου έφτιαχνε ιστορίες για να τις διηγηθεί στα παιδιά της.

Οι τρεις θεματικές της φετινής έκθεσης είναι ‘η παρουσίαση των σωμάτων και των μεταμορφώσεων τους, η σχέση ανάμεσα στα άτομα και τις τεχνολογίες και η σύνδεση ανάμεσα στα σώματα και τη Γη". Σύμφωνα με την επιμελήτρια τόσο ο τίτλος όσο και οι θεματικές προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις με τους καλλιτέχνες στις οποίες αναδύονταν οι ίδιες ερωτήσεις για τον προσδιορισμό της ανθρώπινης αλλαγής και της εξελικτικής σχέσης της ανθρωπότητας με τον πλανήτη και άλλους οργανισμούς.