
Γενναιόδωρη στη ψυχή και τη γεύση, η κουζίνα της Κρήτης έχει κάτι από τον χαρακτήρα της πολυμορφικής έκτασής της: μία λεβεντιά, ασυναγώνιστη και πρωταγωνιστική στο τραπέζι, όταν οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες και αξιοποιούνται σωστά. Ταυτόχρονα, αρνούμενη να επαναπαυτεί στις δάφνες της γαστρονομικής της ιστορίας, προτείνει κάθε χρόνο νέες συμπράξεις, ανεβάζοντας τον πήχη της γεύσης της ακόμα υψηλότερα. Νέες αφίξεις, συμπράξεις που συνεχίζονται, έναστρα νέα και ένα taste & leisure φεστιβάλ συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών που φλερτάρουν με το καλοκαίρι σας.
Το Gallina περνά (και) το φετινό του καλοκαίρι στο Domes Zeen Chania
Ας συμφωνήσουμε ότι οποιαδήποτε σύμπραξη υπογράφεται με επιτυχία καλό είναι να επαναλαμβάνεται. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το residency του αγαπημένου εστιατορίου Gallina στο Domes Zeen Chania.

Signature πιάτα, όπως το ταρτάρ Wagyu και Γαρίδας, το κοτόπουλο του Gallina που κλείνει το μάτι στην Κρήτη, και το χριστόψαρο "Α Λα Πολίτα" επιστρέφουν για να κατακτήσουν τις αισθήσεις των επισκεπτών και αυτό το καλοκαίρι. Στο μενού έχουν προστεθεί νέα πιάτα, αναβαθμίζοντας τη συνολική γευστική εμπειρία, η οποία συμπληρώνεται ιδανικά από οινικές επιλογές διεθνούς επιπέδου. Η συλλογή περιλαμβάνει ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα, πολλές εκ των οποίων διατίθενται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Στον χώρο του Domes Zeen Chania όπου φιλοξενείται το Gallina, έχει ενορχηστρωθεί μια συμφωνία γεύσεων που ισορροπεί ανάμεσα στο γνώριμο και το ανατρεπτικό. Σε ένα τοπίο που ενώνει τη φυσική γαλήνη της κρητικής γης με την κομψότητα, το minimal design και τη διακριτική πολυτέλεια του Domes Zeen Chania, που έχει χαρακτηριστεί από το Wallpaper ως "πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής και φιλοξενίας", οι λάτρεις της γαστρονομίας απολαμβάνουν εκλεπτυσμένες γεύσεις, κοσμοπολίτικες και ταυτόχρονα γεμάτες συναίσθημα στιγμές.
Αέρας ανανέωσης στην Ελούντα
Ο Jean-Charles Metayer συνιστά έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους δημιουργούς και πολυβραβευμένους chef στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, οι γαστρονομικές του προτάσεις συναντούσαν τον ουρανίσκο μας στο Le Pavillon στο Χαλάνδρι, ενώ το φετινό καλοκαίρι η γεύση του βρήκε καταφύγιο στον πολυτελή όμιλο ξενοδοχείων Elounda Collection Hotels & Resorts, της οικογένειας Κοκοτού, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη θέση του Culinary Director.


Μεγαλωμένος στη Γαλλία σε μία οικογένεια restaurateurs και έχοντας δουλέψει σε σημαντικά εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας, ο Jean-Charles Metayer θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο των γαστρονομικών projects και των τριών πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελούντα της Κρήτης: του αισθαντικού Elounda Peninsula, του εμβληματικού Porto Elounda και το ιστορικού Elounda Mare, με το νέο του μενού να ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του αυτές τις ημέρες.
Στάση στα Χανιά και το ολόφρεσκο Zamāna
Το καλοκαίρι είναι, μεταξύ άλλων, οι barefoot στιγμές μας. Οι αναμνήσεις που χαράζονται δίπλα στη θάλασσα. Ο ελληνικός όμιλος πολυτελούς φιλοξενίας, Domes Resorts, υποδέχεται το Zamāna, ένα θερινό project στην παρθένα παραλία Απτέρα. Εμπνευσμένο από την ποιητική περσική λέξη "zamān", που σημαίνει "χρόνος" με την πιο ρευστή και αισθητή έννοιά του, το Zamāna συνθέτει μία απολαυστική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, πλούσια σε ανεμελιά, high events και γεύση, δίπλα ακριβώς στο βραβευμένο Domes Zeen Chania.

Μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ της Domes και του διακεκριμένου Έλληνα hospitality expert Λευτέρη Μαρκάκη (Leading Synapsis Bar, The Clumsies κ.ά.), το Zamāna έχει διαμορφωθεί ως ένα καταφύγιο ανεπιτήδευτης πολυτέλειας, όπου η απουσία παπουτσιών συμβολίζει την αληθινή επαφή με τον κόσμο γύρω μας όπου η γαστρονομία, η μουσική και το συναίσθημα συνυπάρχουν αρμονικά.

Η γαστρονομική κατεύθυνση καθοδηγείται από τον σεφ Άλκη Θεοχαρίδη, του οποίου το μενού επικεντρώνεται στο κάρβουνο και στην ανεβασμένη ποιότητα των πρώτων υλών, συνδυάζοντας παραδοσιακές Κρητικές τεχνικές με σύγχρονο μινιμαλισμό. Ωμά θαλασσινά, εποχιακά προϊόντα και εκλεπτυσμένη απλότητα βρίσκονται στο επίκεντρο, προσκαλώντας μας να βιώσουμε το terroir της περιοχής με φρέσκια ματιά. Στο μπαρ, ο διακεκριμένος mixologist Φίλιππος Τασούλας (Bacardi Legacy Finalist) ηγείται μίας cocktail list που ισορροπεί την παγκόσμια κομψότητα με την τοπική ιδιαιτερότητα, αναδεικνύοντας άγρια βότανα, εσπεριδοειδή και εγχώρια βοτανικά. Μια συνοπτική αλλά προσεγμένη λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ηχητικό του τοπίο κινείται μεταξύ Afro House, Ethnic Deep και soul electronica με κάθε εμφάνιση σχεδιασμένη ως μια αισθητηριακή διαδρομή, με το Αιγαίο Πέλαγος ως σκηνικό και κορυφαίους Djs να προσθέτουν παλμό στη στιγμή.
Culinary Journeys στο Daios Cove
Είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο δεν καταφέρνει απλά να εξελιχθεί, αλλά να φέρει σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας και εγχώριας γαστρονομικής σκηνής στο πιο πολυτελές σημείο της Κρήτης. Στο κατώφλι της έβδομης χρονιάς τους, τα Culinary Journeys στο Daios Cove εξελίσσονται σε έναν πολυδιάστατο γαστρονομικό θεσμό που υφαίνει ένα πλούσιο μωσαϊκό πολιτισμών και γεύσεων.

Οι διεθνείς σεφ που θα φιλοξενηθούν στα Culinary Journeys 2025, και θα μεταμορφώσουν με τον δικό τους τρόπο τα εστιατόρια Ocean Restaurant και RHO του Daios Cove, είναι ένα line up επιδραστικών και καινοτόμων δημιουργών της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, όπως οι πολυβραβευμένοι Kei Kobayashi του τριάστερου Kei Restaurant στο Παρίσι, Ángel León του τριάστερου Aponiente στην Κάντιθ, μια πρωτοποριακή φυσιογνωμία στην ισπανική γαστρονομία που διακρίνεται για τη βιώσιμη καινοτομία στην "κουζίνα της θάλασσας" που προβλήθηκε πρόσφατα στην σειρά Chef's Table του Netflix, Jean-Philippe Blondet του τριάστερου Alain Ducasse at The Dorchester στο Λονδίνο που θα κάνει 4 hands με τον Amaury Bouhours του διάστερου Le Meurice στο Παρίσι, Paco Méndez με ένα αστέρι στο εστιατόριο του COME στην Βαρκελώνη, και Jean-Philippe Berens, σεφ στο εστιατόριο- αποκάλυψη Ducasse sur Seine που πήρε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς στην διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού το 2024.

Η συμμετοχή των κορυφαίων σεφ του Alain Ducasse στο Daios Cove αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βαθιάς και στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του πολυτελούς ξενοδοχείου και του παγκοσμίου φήμης ομίλου γαστρονομίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική γαστρονομία εκπροσωπείται επάξια από τους εμβληματικούς Γιώργο Σαμοΐλη του βραβευμένου Cantina στη Σίφνο που για τρίτη συνεχή χρονιά και μόνο στο Daios Cove, παρουσιάζουν ένα curated Omakase μενού 4 hands με τον Γκίκα Ξενάκη του διακεκριμένου εστιατορίου Aleria στην Αθήνα. Την ελληνική συμμετοχή συμπληρώνει η Αγγελική Χαραμή του εστιατορίου Omnia στο Kastelruth, από τις πλέον καινοτόμες σεφ στην plant-based γαστρονομία. Και η συνεργασία αυτή στα Culinary Journeys δείχνει με τον πιο απτό τρόπο την φιλοσοφία του Daios Cove στο Wellness, συνδυάζοντας την ευημερία, την αρετή και την ηθική, και την ευδαιμονία σε μια ολιστική προσέγγιση για μια ζωή με νόημα και ποιότητα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες:
29 Ιουνίου: Jean-Philippe Blondet / Alain Ducasse at The Dorchester***, Λονδίνο C Amaury Bouhours / Le Meurice**, Παρίσι - 4 Hands
13 Ιουλίου: Kei Kobayashi / Kei Restaurant***, Παρίσι
24 Ιουλίου: Ángel León / Aponiente***, Κάντιθ
21 Αυγούστου: Paco Méndez / COME*, Βαρκελώνη
28 Αυγούστου: Αγγελική Χαραμή / Omnia Restaurant, Kastelruth
11 Σεπτεμβρίου: Jean-Philippe Berens / Ducasse sur Seine, Παρίσι
22 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Σαμοΐλης / Cantina, Σίφνος & Γκίκας Ξενάκης / Aleria, Αθήνα