Μία έκθεση για τον Andy Warhol που εστιάζει στη σχέση του με το Παρίσι και τη μόδα

Η γκαλερί Gagosian φιλοξενεί την έκθεση "Andy Warhol: Paris and Fashion" που επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση του καλλιτέχνη με τη μόδα.

Ο Andy Warhol, πρωτοπόρος της Pop Art και απόλυτα συνδεδεμένος με την καλλιτεχνική ζωή της Νέας Υόρκης, είναι το επίκεντρο της νέας έκθεσης που έκανε μόλις εγκαίνια στη γκαλερί Gagosian στο Παρίσι. Η έκθεση έχει τον τίτλο "Andy Warhol: Paris and Fashion" και φιλοξενεί 40 φωτογραφίες του καλλιτέχνη που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη στενή σχέση που διατηρούσε με την Πόλη του Φωτός και τη μόδα. 

Ανάμεσα στις φωτογραφίες του Warhol που παρουσιάζονται στη Gagosian συναντά κανείς κάποια από τα signature Polaroid πορτραίτα του στα οποία έχει απαθανατίσει διεθνείς και Γάλλους ηθοποιούς, σχεδιαστές και μοντέλα, αλλά και αυθόρμητες ασπρόμαυρες λήψεις από τοπία του Παρισιού, συχνά τραβηγμένα από το πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Όπως αναφέρει η gallery στο σημείωμά της για την έκθεση, η επιλογή των φωτογραφιών είναι οργανωμένη με τρόπο που καλύπτει 4 θεματικές: Warhol, Παρίσι, Μόδα και Celebrities.

Η Place de Vendôme μέσα από τον φακό του Warhol 

Ανάμεσα στις πολυάριθμες φωτογραφίες που αναδεικνύουν το status του Παρισιού ως ένα παγκόσμιο εκκολαπτήριο μόδας, βρίσκει κανείς τα πορτραίτα- κάποια πιο επίσημα, άλλα πιο αστεία- διάσημων σχεδιαστών όπως ο Azzedine Alaïa, ο Jean Paul Gaultier, ο Hubert de Givenchy, η Sonia Rykie, η Diane von Furstenberg και ο Stephen Sprouse. 

Διαβάστε Επίσης

Ο Warhol επισκεπτόταν τακτικά το Παρίσι, διατηρούσε μάλιστα διαμέρισμα στη Saint-Germain-des-Prés και στη διάρκεια των επισκέψεών του έκανε την πόλη το αντικείμενο της τέχνης του. Διατηρούσε, επίσης, σχέσεις με πολλούς σχεδιαστές, ανάμεσά τους και τα ανερχόμενα ταλέντα της εποχής όπως ήταν τότε ο Gaultier και η von Furstenberg. Όπως θα δηλώσει στο WWD, η Serena Cattaneo Adorno, διευθύντρια της γκαλερί Gagosian, "ο Warhol είχε πολύ οξεία αντίληψη της παριζιάνικης μόδας, διατηρώντας στενούς δεσμούς με τη μόδα στη διάρκεια της καριέρας του. Η οπτική του ήταν σαφώς επιρρεασμένη από τη φιλία του με διάσημους σχεδιαστές με τους οποίους μοιράστηκε πιο προσωπικές στιγμές". Μία Polaroid που τράβηξε από τις διακοπές του στο Μαρόκο με τον Yves Saint Laurent και τον σύντροφο του σχεδιαστή, Pierre Bergé, είναι ενδεικτική αυτής της σχέσης. 

*Η έκθεση "Andy Warhol: Paris and Fashion" θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωμβρίου. 

To "Café de Flore" φωτογραφημένο από τον Warhol