Η πιο ακριβή συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο | H δημοπρασία που έγινε εξαιτίας ενός πανάκριβου διαζυγίου

Το διαζύγιο του δισεκατομμύριούχου Harry Macklowe ξεκίνησε με απιστία και έληξε με μια δημοπρασία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο δισεκατομμυριούχος μεσίτης Harry Maclowe και η πρώην σύζυγός του, Linda Burg, μόλις πούλησαν σε δημοπρασία την συλλογή έργων τέχνης που είχαν αποκτήσει όσο ήταν παντρεμένοι για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η συλλογή που άγγιξε τα 922 εκατομμύρια έγινε κι επισήμως η πιο ακριβή συλλογή τέχνης στον κόσμο ενώ η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού δόθηκε προς πώληση σε δημοπρασία μετά από δικαστική εντολή. Το πρώην ζευγάρι διαφωνούσε τόσο έντονα κατά τη διάρκεια της έκδοσης του διαζυγίου τους για την συλλογή που ο δικαστής τους υποχρέωσε να την πουλήσουν μέσω δημοπρασίας, όπως και έκαναν δίνοντας τη στον οίκο Sotheby's.

H συλλογή περιλαμβάνει 30 αριστουργήματα που πουλήθηκαν για 246,1 εκατομμύρια στην πρώτη δημοπρασία ενώ ακολούθησε και η υπόλοιπη συλλογή που συγκέντρωσε 676 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες των Mark Rothko, Andy Warhol και Gerhard Richter, πολλά μοντέρνα και ξεχωριστά έργα, όπως γλυπτά σκούπας του Jeff Koons που πωλήθηκε για 4.4 εκατομμύρια αλλά και ένα γλυπτό του John Chamberlain που πωλήθηκε για 476 χιλιάδες δολάρια.

Η πιο ακριβή συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο | H δημοπρασία που έγινε εξαιτίας ενός πανάκριβου διαζυγίου

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το πολύκροτο διαζύγιο του πάμπλουτου ζευγαριού του Manhattan που διαφώνησε αρκετά για την 2 δισεκατομμυρίων περιουσία του και το πως θα μοιραστεί. Ο μεσίτης είχε αφήσει την σύζυγό του με την οποία ήταν παντρεμένος επί 58 χρόνια για την Γαλλίδα Patricia Landeau που είναι 17 χρόνια νεότερή του. Μάλιστα σε μια κίνηση δύναμης και θαυμασμού, ο Maclowe είχε αναρτήσει σε ένα ψηλό κτίριο στην Park Avenue μια φωτογραφία του με την ερωμένη του.

Η αξία της συλλογής ξεπέρασε τη συλλογή του Rockefeller που είχε πωληθεί το 2018 από τον οίκο Christie's για 835 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το πιο ακριβό έργο τέχνης ήταν ένας πίνακες του Mark Rothko που πωλήθηκε για 48 εκατομμύρια δολάρια.