Όσα θα δούμε στην Επίδαυρο το 2023 | Το επίσημο πρόγραμμα με τις 8 παραγωγές

Tα highlights των θεατρικών παραστάσεων που θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Λίγο πριν την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 στις 3 Απριλίου -στο τιμόνι του οποίου παραμένει η Κατερίνα Ευαγγελάτου μετά την ανανέωση της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια για ακόμη μία τριετία μέχρι το 2025-, παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τις θεατρικές παραγωγές που θα μας δώσουν φέτος την αφορμή να κατέβουμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. "Μήδεια” με διεθνές στίγμα σε παγκόσμια πρεμιέρα από τον Frank Castorf, σκηνοθετικό βάπτισμα του πυρός για τους Λένα Κιτσοπούλου, Έφη Μπίρμπα, Γιώργο Σκεύα και Χρήστο Σουγάρη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, δύο all star θεατρικές παραγωγές πάνω σε τραγωδίες του Ευριπίδη από την Κατερίνα Ευαγγελάτου και το Εθνικό Θέατρο, καθώς και την Ιώ Βουλγαράκη και ηθοποιοί πρώτης γραμμής όπως οι Δημήτρης Καταλειφός, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρης Σερβετάλης και πολλοί ακόμη προκαλούν το ενδιαφέρον στα φετινά Επιδαύρια.

7 & 8 Ιουλίου | "Ιππόλυτος” του Ευριπίδη | Εθνικό Θέατρο | Σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, επανέρχεται στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο μετά την "Άλκηστη” (2017) που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση. Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας  δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής. Ο ανερχόμενος και ταλαντούχος Ορέστης Χαλκιάς αναλαμβάνει τον επώνυμο ρόλο στο πλευρό ενός άξιου θιάσου:  Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης. Η μετάφραση είναι του Κώστα Τοπούζη και η μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.

14 & 15 Ιουλίου | "Σφήκες” του Αριστοφάνη |  Εθνικό Θέατρο | Σκηνοθετεί η Λένα Κιτσοπούλου

Η αιρετική Λένα Κιτσοπούλου στην πρώτη της σκηνοθετική κάθοδο στην Επίδαυρο ανεβάζει μια διασκευή της δηκτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη. Στους "Σφήκες” ο ποιητής σατιρίζει με ευφάνταστο τρόπο τη μανία των Αθηναίων να λύνουν δικαστικά τις διαφορές τους, αλλά και τις ρωγμές του δικαστικού συστήματος που επέτρεπε σε επιτήδειους να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη προς όφελός τους. Εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, το Εθνικό Θέατρο καλεί την ανατρεπτική δημιουργό να στρέψει τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, σαρκάζοντας τις σύγχρονες παθογένειες με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θοδωρής Σκυφτούλης πρωταγωνιστούν στην αριστοφανική κωμωδία σε μετάφραση του Στέλιου Χρονόπουλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού. 

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr