Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η αγαπημένη ανοιξιάτικη τρικολόρ διοργάνωση, το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, επιστρέφει από 21 έως 29/3 στις σκοτεινές αίθουσες του Άστορ, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Δαναού, ενώ για πρώτη φορά επισκέπτεται Πάτρα, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο. Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα must-see του πληθωρικού προγράμματος.

1. Στιλάτη έναρξη

Ένας πραγματικός κινηματογραφικός χαμαιλέοντας, ο παραγωγικότατος Francois Ozon (22 ταινίες σε 25 χρόνια), δείχνει ζηλευτή επιδεξιότητα στο να ελίσσεται μεταξύ κινηματογραφικών ειδών. Έτσι, μετά το περσινό "Peter von Kant" που εμπνεόταν από τη ζωή του εμβληματικού σκηνοθέτη Rainer Werner Fassbinder, ο Οzon παρουσιάζει τη δραμεντί "Το Έγκλημά μου", με την οποία και ξεκινά το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ. Τελευταία φορά που ο δημιουργός ασχολήθηκε με την κωμωδία ήταν το 2010 στο ρομαντικό "Potiche", ωστόσο εδώ κινείται σε άλλο πλαίσιο. Διασκευάζει, μαζί με τον σταθερό συνεργάτη του στο σενάριο Philippe Piazzo, ένα γαλλικό θεατρικό της δεκαετίας του ’30, που φέρει την υπογραφή των κλασικών του είδους George Ber και Louis Verneuil. Η υπόθεση αφορά μια ανερχόμενη ηθοποιό που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Όμως, μαζί με τη φίλη και δικηγόρο της, καταφέρνει να αθωωθεί με το επιχείρημα της αυτοάμυνας. Τότε ξεδιπλώνεται μπροστά της ένα μέλλον γεμάτο δόξα, μέχρι που η αλήθεια αποκαλύπτεται…

2. "Μάχη" για βραβεία

Το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, από το οποίο θα προκύψει το βραβείο της επιτροπής και το βραβείο κοινού, πάντα κρύβει δυνατές κινηματογραφικές εκπλήξεις, και η φετινή φουρνιά δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, το πολυσυζητημένο "Σεντ Ομέρ" (Αlice Diop), το οποίο έχει αποσπάσει Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο Σεζάρ καλύτερης πρώτης ταινίας, χάρη, μεταξύ άλλων, στις θεματικές που θίγει. Η πλοκή στρέφεται γύρω από τη δίκη μιας νεαρής γυναίκας, η οποία κατηγορείται για το θάνατο του βρέφους της, το οποίο εγκατέλειψε σε μια παραλία την ώρα της παλίρροιας. Κατά την εξέλιξη της ταινίας, όμως, τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το κίβδηλο θολώνουν, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες ως προς το τι πραγματικά συνέβη. 

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr