Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 | Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε φέτος

Το ελληνικό φεστιβάλ επιστρέφει από την 1η Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου 2023.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει από 1 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου με 76 συνολικά παραγωγές και 2.200 καλλιτέχνες. Οι επιλογές πολλές φέτος σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πρώτη προτεραιότητα, όπως πάντα, τις διεθνείς συμπαραγωγές και τις μεγάλες πρεμιέρες με την υπογραφή κορυφαίων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων. Με ένα μότο του Άγγελου Τερζάκη μας καλωσόρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ -"Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ποθεί την ελευθερία μέσα σ’ έναν κόσμο που δεν την ανέχεται”- αποκαλύπτοντας ότι ο υπότιτλος της φετινής διοργάνωσης είναι "Η ελευθερία των άλλων”.

Η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τρία χρόνια τής δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδια της και να συνεχίσει προς το στόχο που την απασχολεί, να καλύψει, δηλαδή, τον χαμένο χρόνο σε σχέση με την επαφή μας με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Κρίνοντας σκόπιμο να δώσει προσοχή στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών δημιούργησε το "Grape", ακρωνύμιο του Greek Agora Of Performance, μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει την εξωστρέφεια των τελευταίων. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του φεστιβάλ θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μαζί με curators διεθνών οργανισμών και διοργανώσεων πέντε θεατρικές και τρεις χορευτικές παραστάσεις. Όπως θα διαπιστώσετε στο πρόγραμμα θεάτρου, χορού και όπερας που ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες και χαρτογραφούμε παρακάτω, οι Έλληνες δημιουργοί αφουγκράζονται τις αγωνίες των σύγχρονων κοινωνιών ακολουθώντας τις επιταγές του σύγχρονου θεάτρου και "παίζουν" επί ίσοις όροις με διεθνείς παραστάσεις και σημαντικούς δημιουργούς, όπως είναι οι καταξιωμένοι διανοούμενοι σκηνοθέτες Frank Castorf, Christoph Marthaler, αλλά και νεότεροι όπως ο βραβευμένος Κirill Serebrennikov κ.ά.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθεί με μια μεγάλη ελληνική παραγωγή, το "Καζανόβα / Δον Ζουάν". Ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του (Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης κ.ά.) θα παρουσιάσουν μια παράσταση που ενώνει τις φωνές δυο μεγάλων ποιητών και συντίθεται πάνω στον ποιητικό παραλληλισμό του Λόρδου Μπάιρον με τη Μarina Tsvetaeva (14-18/6). Ακολουθούν, όλα όσα πρέπει να σημειώσετε από τώρα στις ατζέντες σας.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr