Το στέμμα του βασιλιά Καρόλου στο μικροσκόπιο | Τα διαμάντια, η βασίλισσα Ελισάβετ και η απροσδιόριστη αξία του

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό κειμήλιο που αναμένεται να φορέσει στην τελετή στέψης ο βασιλιάς Κάρολος.

Καμία τελετή στέψης δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί χωρίς εκείνο το κόσμημα που συνδέεται ετυμολογικά με την ονομασία της. Το στέμμα. Ένα κόσμημα ικανό να χαρακτηρίσει μία τελετή και να την ολοκληρώσει με τον πιο πολυτελή και διαχρονικό τρόπο. Ένα ιστορικό κειμήλιο, ξεκάθαρος πρωταγωνιστής των φωτογραφικών κλικ και των αμφιβληστροειδών του κοινού που βρίσκεται εντός της αίθουσας, στην οποία ένας νέος κύκλος μοναρχίας επισφραγίζεται και (ανα)γεννάται.

Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου το μεσημέρι της 6ης Μαΐου, η προσοχή εστιάζεται στο Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, ένα κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας και στιβαρής ιστορικής ταυτότητας. Πρόκειται για το στέμμα που ο βασιλιάς Κάρολος ανταλλάσσει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της τελετής στέψης. Το Κρατικό, όμως, Στέμμα δεν είναι μόνο αυτό.

Το στέμμα του βασιλιά Καρόλου στο μικροσκόπιο | Τα διαμάντια, η βασίλισσα Ελισάβετ και η απροσδιόριστη αξία του

Μαθήματα μοναρχικής ιστορίας

Σε επίσημες ιστορικές αναφορές, ο όρος "Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα" κάνει την παρθενική του εμφάνιση τον 15ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι μονάρχες επέλεξαν ένα σχέδιο στέμματος περιστοιχισμένο από καμάρες για να καταδείξουν με τρόπο εμφατικό ότι η Αγγλία δεν ήταν υποτελής σε καμία άλλη γήινη δύναμη. Αυτό το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα κατασκευάστηκε για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' το 1937, έχοντας ως πηγή έμπνευσης του ένα στέμμα που σχεδιάστηκε για τη βασίλισσα Βικτωρία το 1838 από τους κοσμηματοπώλες της εποχής, Rundell, Bridge & Rundell. Μένοντας πιστό στην ταυτότητα και το μοναρχικό του DNA, το στέμμα μειώθηκε μόλις κατά μια ίντσα για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο δημιουργήθηκε για τη στέψη του Καρόλου Β' το 1661, αφού το πρωτότυπο καταστράφηκε από τον Όλιβερ Κρόμγουελ τον 17ο αιώνα, όταν διέταξε την κατάργηση της μοναρχίας, απόφαση που ήθελε να εκφράσει δημοσίως με συμβολικό τρόπο.

στέμμα

Το Στέμμα που θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος στην τελετή στέψης στο μικροσκόπιο

Μεγαλοπρεπές, ανεκτίμητης αξίας, ιστορικό, με αυτοκρατορικό αέρα και αριστοκρατική εσάνς. Λαμπιρίζον με σχεδόν 3.000 πέτρες, συμπεριλαμβανομένων 2.868 διαμαντιών, 273 μαργαριταριών, 17 ζαφειριών, 11 σμαραγδιών και 5 ρουμπινιών, το στέμμα που θα τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά Καρόλου ζυγίζει κάτι παραπάνω από 1 κιλό με την συνολική του αξία να "ταξιδεύει” στο φάσμα των 3 με 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Την αξία του ανυψώνει το κόσμημα που βρίσκεται στο κέντρο του. Το διαμάντι Cullinan II των 317 καρατίων, του οποίου η αξία αποτιμάται στις 400 εκατομμύρια λίρες. Ο συγκεκριμένος λίθος αποκόπηκε από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει καταγραφεί ποτέ (μια πέτρα 3.601 καρατίων που βρέθηκε στην Αφρική το 1905) και δόθηκε στον Εδουάρδο VII για τα γενέθλιά του από την κυβέρνηση του Τράνσβααλ – τη σημερινή Νότια Αφρική το 1907. 

Το στέμμα περιλαμβάνει επίσης τον παλαιότερο πολύτιμο λίθο της βασιλικής συλλογής: το ζαφείρι Stuart, το οποίο φημολογείται ότι κάποτε είχε τοποθετηθεί σε δαχτυλίδι που φορούσε συχνά ο Εδουάρδος. Η θέση του στο στέμμα είναι εκείνη στο (επί)κεντρο του διαμαντένιου σταυρού. Στο μπροστινό μέρος του στέμματος, πάνω από το κεντρικό διαμάντι, βρίσκεται το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα, ένας λίθος που πιστεύεται ότι φορέθηκε από τον Ερρίκο Ε΄στη μάχη του Αζινκούρ το 1415. Το χείλος του στέμματος είναι επενδεδυμένο με γούνα και μοβ βελούδο, προσδίδοντας του τον αυστηρό και ταυτόχρονα οικείο χαρακτήρα που εκφράζει το πολίτευμα το οποίο μετουσιώνει, τη μοναρχία.

βασίλισσα Ελισάβετ

Η αλλαγή που τόλμησε η βασίλισσα Ελισάβετ

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' φορούσε το στέμμα κάθε χρόνο για να κηρύξει την επίσημη έναρξη του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το BBC, το 2018, η βασίλισσα Ελισάβετ αστειεύτηκε για το πόσο βαρύ ένιωθε το κομμάτι πάνω στο κεφάλι της: "Δεν μπορείς να κοιτάξεις κάτω για να διαβάσεις την ομιλία. Πρέπει να σηκώσεις τον λόγο σου ψηλά, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα έσπαγε ο λαιμός σου", εξήγησε η μονάρχης. Από το 2019 και μετά, η βασίλισσα φορούσε ένα ελαφρύτερο στέμμα για την τελετή, ενώ από το 2021 εξαφάνισε την ύπαρξη του αλλάζοντας το Πρωτόκολλο.

Μένει αν δούμε αν το μεσημέρι του Σαββάτου της 6ης Μαΐου, ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει την αρχική ή ελαφρύτερη εκδοχή του στέμματος, το οποίο μέχρι την ημερομηνία εκείνη εξακολουθεί να συντροφεύει το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ συνοδεύοντας την συμβολικά στην τελευταία της κατοικία

Διαβάστε Επίσης