Η Μπαττερφλάι άνοιξε τα φτερά της στο κατάμεστο Ηρώδειο

Θερμό χειροκρότημα για το αριστούργημα του Puccini, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Olivier Py.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Μαντάμας Μπαττερφλάι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζοντας το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Θερμό χειροκρότημα επιφύλαξε το κοινό για όλους τους συντελεστές της παραγωγής. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Μαντάμα Μπαττερφλάι, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, είναι διάσημη για τις υπέροχες άριές της, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της. Η υπόθεσή της αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μπαττερφλάι άνοιξε τα φτερά της στο κατάμεστο Ηρώδειο

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πυ παρουσίασε μια πολιτική όσο και ποιητική Μαντάμα Μπαττερφλάι, καθοδηγώντας τους πρωταγωνιστές σε ερμηνείες υψηλής συγκίνησης. Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια του Πιερ-Αντρέ Βάιτς είχαν αναφορές στη βίαιη επιβολή της αμερικάνικης κουλτούρας, στην οδυνηρή απώλεια της πολιτισμικής ταυτότητας της Ιαπωνίας, καθώς και στον πυρηνικό αφανισμό του Ναγκασάκι – σαν μια πρώιμη προφητεία του Πουτσίνι. Η επιλογή του Πυ να τοποθετήσει την Ορχήστρα πάνω στη σκηνή έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέαμα, φέρνοντας τη σκηνική δράση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.

Διαβάστε ακόμη: 10 προτάσεις για παραστάσεις και συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Η Νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος Άννα Σον έδωσε μια απαράμιλλη ερμηνεία της Τσο-Τσο-Σαν καθηλώνοντας το κοινό, που τη χειροκρότησε θερμότατα. Το κουαρτέτο των πρωταγωνιστών συμπληρώθηκε από τους εξαιρετικούς Αντρέα Καρέ στον ρόλο του Πίνκερτον, Αλίσα Κολόσοβα στον ρόλο της Σουτζούκι και Διονύση Σούρμπη στον ρόλο του Σάρπλες. Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Διαμάντη Κριτσωτάκη, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Πέτρος Σαλάτας, Χρήστος Λάζος, Βασιλική Πετρόγιαννη, Βάγια Κωφού και Βίκυ Αθανασίου.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της ΕΛΣ έλαβαν θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία της παρτιτούρας του Πουτσίνι. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις της 4ης και της 10ης Ιουνίου έχουν εξαντληθεί. Για την παράσταση της 7ης Ιουνίου απομένουν ελάχιστα εισιτήρια.