30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι | Τα πέντε κορυφαία εστιατόρια στην ιστορία του θεσμού και όλοι οι φετινοί υποψήφιοι για βραβείο

Οι φετινοί υποψήφιοι θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Συμμετέχοντας από την αρχή της δημιουργίας τους στους Χρυσούς Σκούφους το 1993, ούτε που το κατάλαβα πώς πέρασαν τα τριάντα αυτά χρόνια. Μου φαίνεται σαν χθες που στην πρώτη τελετή απονομής στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν", το "Bajazzo" του Klaus Feuerbach αναδεικνυόταν κορυφαίο από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, αφού μ’ αυτήν τη μορφή ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας. Παράδειγμα προς μίμηση για τους υπολοίπους, τα κορυφαία εστιατόρια αυτών των τριάντα χρόνων εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο τη γαστρονομική ταυτότητα κάθε εποχής και, ενόψει της ξεχωριστής επετείου των Χρυσών Σκούφων, τους αποδίδουμε τις δέουσες τιμές. Επιπλέον, ανακαλύψτε τη λίστα των υποψηφιοτήτων και κάντε τις προβλέψεις σας για τις φετινές βραβεύσεις που θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα, όπως αναδείχθηκαν από τη μεγάλη ψηφοφορία που διοργάνωσε το Αθηνόραμα με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους.

"Bajazzo" (1994-1997)

"Εγκεφαλική δημιουργία, απόλυτα σοφιστικέ γεύση. Ο Klaus Feuerbach βρίσκεται στην κορυφή πάνω από μία δεκαετία. Ένας κοσμοπολίτης σεφ χωρίς σύνορα, σ’ ένα γλυκύτατο ρεστοράν". "Η πιο 'συναισθηματική' κουζίνα της πόλης. Ο καλύτερος σεφ της Αθήνας χτυπάει στο σέικερ εμπειρία, τόλμη, φαντασία, συναίσθημα, απέχθεια στη ρουτίνα, αντισυμβατική αισθητική, πρωτότυπα υλικά και μαγειρεύει 'έξυπνα' πιάτα με ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε αστακό με σάλτσα παντζαριού, ξιδιού, ελαιόλαδου και θα καταλάβετε". Σταχυολογώ μερικές από τις περιγραφές του πρώτου και καλύτερου γαστρονομικού εστιατορίου της Ελλάδας (στην Πλουτάρχου και μετά στο Μετς), που δεν είχε κατάλογο αλλά ο σεφ παρουσίαζε τα φαγητά του ζωντανά με μοναδική θεατρικότητα. Ο Κlaus πρότεινε το περίφημο ελάφι με σοκολάτα, που έβγαλε τότε τη Μαλβίνα Κάραλη από τα ρούχα της, και το εστιατόριό του ήταν το πρώτο με αστέρι Michelin στην Ελλάδα!

"Vardis" (1998-2000)

"Ένα πολυτελές grand restaurant στα ωραία του ή πώς η εκλεπτυσμένη γαλλική γαστρονομία ανανεώνει με μοντέρνο τρόπο ακόμα και τις πιο κλασικές της σπεσιαλιτέ. Σοφιστικέ αφαίρεση, έμφαση στο έπακρο στις γεύσεις των πρώτων υλών, ουσία και νόστιμο βάθος. Με δυο λόγια γαστριμαργικό ποίημα". Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του για όσους δεν γνώρισαν το "Vardis", που με επικεφαλής τον ευπατρίδη Ζαν ντε Γκριγιό (κατά κόσμον Γιάννη Γκρυγιωνάκη) ήξερε να συντονίζεται απόλυτα με το σύγχρονο προφίλ των μεγάλων restaurant français, έχοντας μαθητεύσει στις κουζίνες του κορυφαίου μετρ της γαλλικής nouvelle cuisine Alain Senderens. Με τα υπέροχα φουαγκρά του συγκίνησε τον οδηγό Michelin και ήταν το δεύτερο ρεστοράν με αστέρι στην Αθήνα.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr