64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς υπογράφει τα πόστερ του

Το σκεπτικό πίσω από τα πόστερ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Τα πόστερ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11/2023) υπογράφει ο αγαπημένος εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Σελιμάς

Το σκεπτικό για τα πόστερ του 64ου ΦΚΘ

Ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο όπου περιβάλλεται από σκηνικά αντικείμενα. Αιωρούνται γύρω του, δημιουργώντας ένα παράξενο κινηματογραφικό σύμπαν, έναν κόσμο φανταστικό, στον οποίο κατοικούν πλάσματα μαγικά, φαντάσματα και άπιαστες ιδέες. Το παιδί αντικατοπτρίζει όλα εκείνα που έχουμε ξεχάσει ότι κάποτε υπήρξαμε. Με καταβολές από τον μαγικό ρεαλισμό, οι αφίσες του Φεστιβάλ μάς καλούν να εξερευνήσουμε τα πάντα από την αρχή, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού.

Τα δύο πρωτότυπα έργα (ακρυλικό σε καμβά) θα εκτεθούν στο 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στον Νίκο Περάκη

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου 2023) τιμά τον Νίκο Περάκη, μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, με την απονομή Χρυσού Αλέξανδρου για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. Επίσης, το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει πέντε ταινίες που αναδεικνύουν το σπουδαίο του έργο τόσο ως σκηνοθέτη όσο και ως production designer.

Το αφιέρωμα αναδεικνύει τον πολυσχιδή Νίκο Περάκη: την χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως production designer σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον.

Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του ’60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Περάκης επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου. Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο  Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα Ταμπούρλο, μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ θα διοργανώσει ημερίδα για τον Νίκο Περάκη, στην οποία θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του Νίκου Περάκη από διαφορετικές περιόδους της κινηματογραφικής του πορείας, αλλά και το εμβληματικό Ταμπούρλο, το οποίο ρίχνει φως στη δουλειά του ως production designer.