Νύχτες Πρεμιέρας | Το εμβληματικό Φεστιβάλ αρχίζει με Αλμοδοβάρ και μία ταινία που φλερτάρει με τα Όσκαρ

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει δυναμικά.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου, η Αθήνα "αγκαλιάζει" τον σινεφίλ χαρακτήρα της με τους λάτρεις της έβδομης τέχνης να παρασύρονται σε χορό κινηματογραφικό υπό τα φώτα της πόλης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" επιστρέφει. Ανανεωμένο. Με επιλογές εναρμονισμένες στη βασική του αρχή περί καλλιτεχνικής ποιότητας και ιστορίες που διηγούνται μέσα από καταξιωμένους ηθοποιούς και νέα ταλαντούχα πρόσωπα. 

Νύχτες Πρεμιέρας | Το εμβληματικό Φεστιβάλ αρχίζει με Αλμοδοβάρ και μία ταινία που φλερτάρει με τα Όσκαρ

Ο διεθνής θεσμός που έχει καταφέρει κάθε τέλος Σεπτεμβρίου να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου έξω από ιστορικούς κινηματογράφους της πόλης επιστρέφει στις 27 του μηνός με διττή πρεμιέρα δύο αρτιστίκ ταινιών σε πανελλαδική πρώτη. Εκείνο το βράδυ, στο θέατρο Παλλάς, στα μάτια του απαιτητικού σινεφίλ κοινού θα ξεδιπλωθούν δύο ελεγείες αγάπης, δύο ιστορίες που υμνούν τον αληθινό έρωτα με υπογραφές στιβαρές. 

Η πρόσφατη δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο "Strange Way Of Life" με πρωταγωνιστές τον Pedro Pascal και τον Ithan Hawke, η οποία δέχθηκε αποθεωτική υποδοχή στο Φεστιβάλ Καννών και οι "Περασμένες Ζωές ("Past Lives")" της Σελίν Σονγκ, το θαυματουργό ντεμπούτο που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως και το οποίο ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, να διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου ετοιμάζονται για πανελλαδική πρεμιέρα στις εμβληματικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Νύχτες Πρεμιέρας

Strange Way Of Life

Η τελευταία ταινία του Ισπανού δημιουργού είναι μια απολαυστικά έξυπνη αντιστροφή σε ένα σθεναρά αρσενικό κινηματογραφικό είδος - το γουέστερν. Ένας λατίνος καουμπόης ξεκινά για να συναντήσει έναν παλιόφιλό του σερίφη σε μια πόλη της Άγριας Δύσης που μοιάζει να έχει βγει από καρτ ποστάλ. Καουμπόης είναι ο Pedro Pascal. Σερίφης ο Ithan Hawke. Οι δύο άντρες πίνουν και συζητάνε για τα παλιά, γι' αυτά που ήταν και γι' αυτά που θα 'θελαν να γίνουν. Και μετά φιλιούνται.

Το "Strange Way of Life" τότε μεταλλάσσεται σε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν: ένα κιτς γουέστερν μελό που θέλει τους δύο μεγάλους του σταρ να αναμετριούνται με πάθος, ανταλλάσσοντας νεύματα, ατάκες και υπονοούμενα. Η συνέχεια είναι απολαυστικά μακριά από στεγανά, με την επιρροή του Aντονι Βακαρέλο (Καλλιτεχνικού Διευθυντή του YSL) ραμμένη με βελονάκι σε κάθε καρέ και εξελίσσεται σε μια ραγισμένη αγκαλιά στη μεγάλη οθόνη. Παίζουν οι: Ithan Hawke, Pedro Pascal, José Condessa, Jason Fernández.

Νύχτες Πρεμιέρας

Περασμένες Ζωές (Past Lives)

Κοντινός συγγενής της "Σύντομης Συνάντησης", της "Ερωτικής Επιθυμίας" και του "Πριν το Ξημέρωμα", η υπέροχη ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Σελίν Σονγκ συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του '90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες που καλλιέργησαν από μακριά να αναμετριούνται με την πραγματικότητα. 

Λίγο πριν διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, η δημιουργία που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως είναι ένα μικρό αριστούργημα και ταυτόχρονα ένα αυτομάτως κλασικό φιλμ στο είδος του: μια άκρως συγκινητική και ρομαντική ελεγεία για το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές, προορισμένη να πάρει θέση δίπλα στις διαχρονικά αγαπημένες ταινίες πολλών θεατών. Παίζουν οι: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023 στις αίθουσες: Δαναός Ι & ΙΙ, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.