Gucci Cosmos | Μία σχολαστική ματιά στην έκθεση του εμβληματικού οίκου στο Λονδίνο

Ο Cosmos του Gucci ανοίγει τις πύλες του στο Λονδίνο πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν και το δυναμικό παρόν του οίκου που ξέρει να γράφει ιστορία με τον δικό του τρόπο.

"Όταν σκέφτεσαι αναδρομικά, ο εγκέφαλος εστιάζει στο παρελθόν", είχε αναφέρει η επιμελήτρια Maria Luisa Frisa στον Alexander Fury σε μια συζήτηση για το Gucci Cosmos, με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, Sabato de Sarno, να ακούει προσεκτικά από την πρώτη γραμμή. Εκείνη τη στιγμή, κανείς εντός της αιθούσης και των εκατομμυρίων θαυμαστών του οίκου που παρακολουθούσαν από την οθόνη του υπολογιστή τους δεν περίμεναν ότι η έκθεση Gucci Cosmos θα εστίαζε στο παρελθόν με τον πιο ένδοξο τρόπο.

Μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της στη Σαγκάη τον Απρίλιο, η έκθεση "Gucci Cosmos" ταξιδεύει στο Λονδίνο και προσκαλεί λάτρεις της διαχρονικά ασυμβίβαστης μόδας και απελευθερωτικής τέχνης σε μία κοιτίδα χρώματος, ιστορίας, υψηλής ραπτικής και συγκινήσεων. Η ζωοφόρος έκθεση συνιστά αυτό ακριβώς. Ένα ταξίδι στο σύμπαν του οίκου Gucci, εκεί που παρελθόν και παρόν βρίσκονται σε συνεχή διάδραση και ισορροπημένη αλληλουχία. Ένα ταξίδι, στο οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξευρενήσουν τις φλωρεντιανές του ρίζες υμνώντας συνάμα την αέναη δημιουργικότητα του.

Gucci Cosmos | Μία σχολαστική ματιά στην έκθεση του εμβληματικού οίκου στο Λονδίνο

Μία σταγόνα ιστορίας

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν του οίκου, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η ιστορία της Gucci ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1897, όταν ο νεαρός Guccio Gucci έπιασε δουλειά ως αχθοφόρος αποσκευών στο πολυτελές ξενοδοχείο The Savoy της πόλης. Μεταφέροντας τις αποσκευές των επισκεπτών μέσα από τις περίφημες περιστρεφόμενες πόρτες εισόδου και χειριζόμενος τον ανελκυστήρα που οδηγούσε στα δωμάτια και τις σουίτες, ο έφηβος Guccio γνώρισε από κοντά τα γούστα και τον τρόπο ζωής της διεθνούς ελίτ, απορροφώντας – όπως ένας οργανισμός σε διαδικασία δημιουργικής όσμωσης - νέες ιδέες, ευρύτερους ορίζοντες και ανησυχίες ενός high society τρόπου ζωής.

Εμπνευσμένος από αυτές τις εμπειρίες, και με τη φιλοδοξία το όνομά του να καταστεί συνώνυμο της τέχνης κατασκευής αποσκευών, ο Guccio επέστρεψε στη Φλωρεντία και το 1921 ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο δερμάτινων ειδών, με το πρώτο κατάστημα Gucci στη Via della Vigna Nuova της πόλης να ακολουθεί. Η συνέχεια αποτελεί ιστορία. Μία ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από την προαναφερθείσα πλουραλιστική έκθεση, η οποία έχει διεγείρει την ανυπομονησία και την περιέργεια της A List κοινότητας του Λονδίνου.

Gucci Cosmos

Από το σύμπαν του παρελθόντος στα δωμάτια του σήμερα

Στο Gucci Cosmos πρωταγωνιστές είναι τα σχέδια και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του οίκου μέσα στην μακρόχρονη (102 ετών) πορεία του στον κόσμο της ένδυσης με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Σκοπός της έκθεσης είναι να εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι μόνιμοι κώδικες και το πνεύμα του Guccio Gucci έχουν ζωντανέψει στα πιο εμβληματικά σχέδια του οίκου, καθώς  και πώς αυτά τα κλασικά κομμάτια που καθορίζουν την εποχή έχουν εμπνεύσει και επανατοποθετηθεί στο διηνεκές της αιωνιότητας από τους οραματιστές της συγκροτημένης μόδας.

Μεταξύ άλλων, το Gucci Cosmos τοποθετεί στο επίκεντρο τη δύναμη της αστείρευτης έμπνευσης και δημιουργικότητας, με ρίζες στην κορυφαία ιταλική δεξιοτεχνία και παράδοση, η οποία συνέβαλε στο γεγονός ότι ο Guccio δεν κατάφερε να αντικατοπτρίσει την εποχή, αλλά να την καθορίσει. Να επηρεάσει την κοινωνία, να επανερμηνεύσει την έννοια του σικ και να προσδιορίζει εκ του μηδενός τα αισθητικά γούστα του τότε, του τώρα και του για πάντα.

Gucci Cosmos

Σχεδιασμένο από τον διάσημο Βρετανό σύγχρονο καλλιτέχνη Es Devlin και επιμελημένο από τη διακεκριμένη Ιταλίδα θεωρητικό της μόδας και κριτικό Maria Luisa Frisa, αυτό το άρτια ενορχηστρωμένο παιχνιδιάρικο ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Gucci γίνεται σε μια σειρά από "κόσμους" που συγκεντρώνουν θησαυρούς -πολλοί από τους οποίους δεν είχαν έρθει στην καλλιτεχνική επιφάνεια- από το Αρχείο Gucci. Ένα ζωντανό και αναπνέον αποθετήριο και κέντρο έμπνευσης και φιλόδοξου οραματισμού για τις δημιουργικές ομάδες του οίκου, που στεγάζεται στο Palazzo Settimanni του 15ου αιώνα στη Φλωρεντία. 

Κάθε κόσμος ανιχνεύει μια διαφορετική πτυχή του Gucci, τις στέρεες και αδιαμφισβήτητες αρχές του από την ίδρυσή του το 1921, και τις αδιάλειπτες ιδέες και τη δημιουργικότητά του. Από τις εκκολαπτόμενες φιλοδοξίες του ιδρυτή Guccio Gucci μέχρι το πρωτοποριακό πνεύμα των γιων του Aldo και Rodolfo, και την πρωτοποριακή φαντασία των πιο πρόσφατων δημιουργικών διευθυντών Tom Ford, Frida Giannini, Alessandro Michele, και σήμερα Sabato De Sarno.

Gucci Cosmos

Μέσα στα δωμάτια της σκέψης του Gucci (Cosmos)

Duomo

Όλα ξεκινούν από εδώ. Πριν από το Λονδίνο, υπήρχε η πόλη της Φλωρεντίας, γενέτειρα του Guccio Gucci και η πόλη όπου ίδρυσε το ατελιέ του για τις χειροποίητες αποσκευές πριν από 102 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Gucci Cosmos ανοίγει ταιριαστά φέρνοντας ένα σύμβολο της αρχιτεκτονικής δόξας της πρωτεύουσας της Τοσκάνης στους δρόμους του Λονδίνου. 

Προσαρτημένο στην εξωτερική πρόσοψη του "180 The Strand" στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και τοποθετημένο σε ένα φωτεινό κόκκινο και πράσινο φόντο, αποτελείται από δύο ανάγλυφες αναπαραγωγές με καθρέφτη του επαναστατικού θόλου του 15ου αιώνα του Filippo Brunelleschi για τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, Santa Maria del Fiore.

The Gucci x The Savoy Lobby

Για τις ανάγκες της έκθεσης, το λόμπι του The Savoy στο οποίο ο Guccio Gucci εργαζόταν στα τέλη της δεκαετίας του 1890 έχει αναπαραχθεί σχολαστικά, από το εμβληματικό ασπρόμαυρο μαρμάρινο δάπεδο μέχρι τα κομψά φωτιστικά και έπιπλα προσφέροντας στους επισκέπτες της έκθεσης το vintage στοιχείο που αναζητούν.

Gucci Cosmos

The Ascending Room

Για την πρόσβαση στους κύριους εκθεσιακούς χώρους, οι επισκέπτες εισέρχονται σε μια μεγάλης κλίμακας προσομοίωση του διάσημου κόκκινου ανελκυστήρα του Savoy, του πρώτου ηλεκτρικού ανελκυστήρα στο Λονδίνο. Η αναπαράσταση του Gucci Cosmos, παραδομένη στο ατίθασο και φλογερό κόκκινο χρώμα όπως το πρωτότυπο, μεταφέρει μικρές ομάδες επισκεπτών σε ένα ανοδικό ταξίδι son-et-lumière, αφηγούμενη την ιστορία του πώς αυτά τα επτάλεπτα ταξίδια από το ισόγειο στην κορυφή του ξενοδοχείου θα αποτελούσαν το εφαλτήριο δημιουργίας ενός εκ των εμβήματικότερων οίκων στην ιστορία της μόδας.

Portals

Αποτελούμενη από τρεις, ολόλευκους, κυκλικούς χώρους εγκατάστασης που συνδέονται με περιστρεφόμενες πόρτες - ένα νοσταλγικό νεύμα στην αρχική είσοδο του ξενοδοχείου, οι οποίες περιέχουν ταινίες μεταφοράς που μεταφέρουν σχέδια αποσκευών από όλες τις δεκαετίες, η έκθεση Portals εστιάζει στην είσοδο του Guccio στον χώρο αποτύπωσης της ενδυματολογικής του φαντασίας.

Gucci Cosmos

Zoetrope

Η επόμενη αίθουσα, το Zoetrope, εξερευνά τη μακρόχρονη έμπνευση του Gucci από τον κόσμο της ιππασίας, με εντυπωσιακά βίντεο και ηχητικά τοπία από καλπάζοντα άλογα που προβάλλονται στους κυκλικούς τοίχους της αίθουσας, οι οποίοι διαθέτουν γυάλινα δοχεία, τα οποία παρουσιάζουν δημιουργίες του οίκου εμπνευσμένες από την ιππασία στο πέρασμα των χρόνων. 

Eden

Το επόμενο συμπαντικό δωμάτιο στο Gucci Cosmos, ζωντανεύει την ιστορία της Flora, δημιουργώντας μία εξαιρετική και λεπτεπίλεπτα νατουραλιστική εικόνα φυτών και πανίδας από το 1966. Παραγγέλθηκε στην αρχή από τον Rodolfo Gucci στον καταξιωμένο Ιταλό καλλιτέχνη και εικονογράφο Vittorio Accornero de Testa για ένα μεταξωτό μαντήλι που δημιουργήθηκε για την πριγκίπισσα Grace του Μονακό, ενώ στη συνέχεια η φυσική (sic) του γοητεία οδήγησε στο να γίνει το leitmotif της συλλογής έτοιμων ενδυμάτων Gucci του 1981. Η συλλογή παρουσιάστηκε στη Sala Bianca, στο Palazzo Pitti της Φλωρεντίας και έκτοτε έχει πυροδοτήσει την καλλιτεχνική δημιουργία των Tom Ford, Frida Giannini, Alessandro Michele και Sabato De Sarno.

Gucci Cosmos

Two

Βγαίνοντας από την "Eden", εισέρχεται κανείς στην "Two", έναν εκπληκτικό χώρο στον οποίο ένα ζευγάρι μνημειωδών λευκών αγαλμάτων ύψους 10 μέτρων αιωρείται ακριβώς πάνω από το δάπεδο. Ξαπλωμένα στο πλάι, σαν φρουροί σε έναν αρχαίο ναό που έχει χαθεί στη λήθη της ιστορικής του ύπαρξης, οι "λευκοί καμβάδες" των αγαλμάτων διαθέτουν έναν μαγευτικό βρόγχο προβολών εικόνων ανδρικών και γυναικείων κοστουμιών από το παρελθόν και το παρόν του Gucci, οι οποίες συμβολίζουν την πρωτοποριακή πίστη του οίκου στην unisex μόδα και την ικανότητά του να αλλάζει τις κοινωνικές ιδέες και συμπεριφορές.

Archivio

Η είσοδος στον κόσμο του "Archivio" του Gucci Cosmos αποτελεί ένα ταξίδι εξερεύνησης πιο εμβληματικών τσαντών του οίκου σε έναν εκπληκτικό χώρο με μια οροφή από καθρέφτες που δημιουργεί την (ψευδ)αίσθηση του απείρου. Αυτός ο λαβυρινθώδης κόσμος θυμίζει το Αρχείο Gucci στη Φλωρεντία και έχει τοίχους επενδεδυμένους με πλήθος ντουλαπιών και συρταριών. Οι ιστορικές τσάντες που εκτίθενται περιλαμβάνουν εκείνες που σήμερα θεωρούνται σύγχρονες, αλλά διαχρονικά κλασικές: η Bamboo 1947, η Jackie 1961, η Horsebit 1955, η Gucci Diana και η Dionysus.

Cabinet of Wonders

Στο επίκεντρο του κυκλικού σύμπαντος "Cabinet of Wonders" βρίσκεται ένα περιστρεφόμενο ερμάριο με ιδιαίτερες δημιουργίες. Ο εντυπωσιακός μονολιθικός κύβος που καλύπτεται με βαθιά κόκκινη λάκα είναι γεμάτος με συρτάρια και χώρους αποθήκευσης που μηχανικά γλιστρούν μέσα και έξω - συνοδευόμενα από μια ηχητική εγκατάσταση που τονίζει και πολλαπλασιάζει τον ήχο των μηχανικών κινήσεων του ντουλαπιού - για να αποκαλύψει μια άγρια εκλεκτική συλλογή από ρούχα, αξεσουάρ και αξιοθέατα.

Gucci Cosmos

Carousel

Μία παρέλαση από 25 κούκλες που φορούν ρούχα Gucci από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, γλιστρούν ομαλά, σαν μοντέλα μόδας σε μια διαρκώς κινούμενη πασαρέλα, συνοδευόμενες από ένα ατμοσφαιρικό soundtrack από ραπτομηχανές και θορύβους ατελιέ. Αξιολογώντας αυτές τις πλήρεις εμφανίσεις - καθεμία από μια συγκεκριμένη σεζόν - όχι με βάση τη χρονολογία αλλά με βάση το χρώμα και την έμπνευση, το "Carousel" ανοίγει την πόρτα νέους συνεκτικούς δεσμούς, σαν ένας χορός μέσα στο χρόνο, και υπογραμμίζει τη συνεχή δημιουργική συνομιλία του οίκου με τις αξίες, την κληρονομιά και τη νεωτερικότητά του, καθώς και τη θεμελιώδη πεποίθησή του ότι η μόδα μπορεί να οδηγήσει τόσο στην αισθητική όσο και στην κοινωνική αλλαγή.

Gucci Ancora

Το τελευταίο δωμάτιο της έκθεσης, το οποίο δεν υπήρχε στην αντίστοιχη παρουσίαση στη Σαγκάη, εμπνέεται από την πρώτη συλλογή του νεοεισερχόμενου δημιουργικού διευθυντή Sabato De Sarno, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στον οίκο, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον Alessandro Michele πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Εμπνευσμένη από συζητήσεις μεταξύ του Devlin και του De Sarno, η αγάπη του σχεδιαστή για την ποίηση αναδύεται μέσα από λέξεις και φράσεις στους τοίχους, επενδεδυμένες σε ημιδιαφανείς κάρτες που μπορούν να μετακινηθούν για να δημιουργήσουν οι επισκέπτες τις δικές τους συνθέσεις υψηλής ραπτικής και διανόησης.

Το Gucci Cosmos ξεκινά το ταξίδι του στο 180 Studios, 180 The Strand, στο Λονδίνο, στις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.