H Αθήνα χρόνο με τον χρόνο μάς ταξιδεύει όλο και πιο αυθεντικά στις κουζίνες του κόσμου· κάνουμε λοιπόν focus σε έθνικ εστιατόρια όπου πολλά και διαφορετικά ορεκτικά πάνε χέρι χέρι με δροσερές κι ευφάνταστες σαλάτες, classics της tex-mex κουζίνας όπως πεντανόστιμα tacos, tortillas και burritos αλλά και super juicy burgers που φτιάχνονται αποκλειστικά με κιμά από Black Angus, που κονταροχτυπιούνται με ceviche από ολόφρεσκα ψάρια, χαβανέζικα sushi και πεντανόστιμες tom kha gai. Στα μενού κάθε μπουκιά είναι νέος προορισμός, κάθε πιάτο ένα ταξίδι, κάθε γουλιά μια νέα γευστική εμπειρία ενώ από τα τηγάνια και τα γουόκ ξεπηδούν αρώματα μπαχαρένια. Τα σενάρια ολοκληρώνουν ντεκόρ με νότες που μας διακτινίζουν στην άλλη άκρη της γης και ανεβαστικές μουσικές που αναβαθμίζουν εμπειρίες φουλ του εξωτισμού.
Στη λίστα μας συγκεντρώσαμε χαλαρά, funky και ζεστά spots αλλά και κορυφαία bar-restaurants από την έθνικ καρδιά του κέντρου μέχρι τα προάστια στήνουν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι με μενού που σταχυολογούν χαρακτηριστικά πιάτα από τις πιο δημοφιλείς κουζίνες του κόσμου, επιτρέποντάς μας να διαλέξουμε ελεύθερα τις γεύσεις που ταιριάζουν στη διάθεσή μας.
"Te kila": Μεξικάνικη φιέστα στην καρδιά της Αθήνας
Μοντέρνο και με ζωντανά vibes, με πολύχρωμες τοιχογραφίες και ωραίες λατινοαμερικάνικες διακοσμητικές λεπτομέρειες, το "Te kila" αναφωνεί δυνατά "Viva Mexico"! Στον πρώην χώρο του ιστορικού "Κεντρικόν", στην πολυσύχναστη Κολοκοτρώνη, ο "κήπος" του αγαπά τις γεύσεις της πόλης των χρωμάτων, τις οποίες συνοδεύει μια δυνατή μπάρα και λάτιν μελωδίες στα ηχεία. Εδώ θα απολαύσετε ποικιλία ορεκτικών και χορταστικών επιλογών, που θα μοιραστείτε με την παρέα σας, ξεκινώντας από τραγανά νάτσος με διάφορες σάλτσες, ταρτάκια τορτίγιας γεμιστά με καραμελωμένες γαρίδες και σάλτσα γκουακαμόλε, τα μεξικάνικα παναρισμένα φιλετάκια κοτόπουλου ή τα ζουμερά μανιτάρια με λουκάνικο iberico και jalapeños. Τα "barbacoa" tacos με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και τα open Angus picanha tacos είναι must, όπως και το πιο ιδιαίτερο φιλέτο κοτόπουλο "tekila" με σάλτσα Tijuana. Χορτοφαγικές quesadillas και burritos δίνουν το "παρών", όμως οι χυμώδεις προτάσεις της αργεντίνικης "ψησταριάς", με επιλογές όπως το σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο στήθος "borracho" και τα burgers είναι έπος!
Tip: Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, μετά τις 12π.μ. αλλά και Κυριακή απόγευμα, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και το κέφι απογειώνεται από τους καλύτερους DJs της Αθήνας.
"Balero": Μεξικάνικη φιέστα στη Νέα Ερυθραία
Μια όμορφη, πικάντικη Λατίνα, που αγαπά τις fun μουσικές και τις μπαχαράτες γήινες γεύσεις, "σβήνοντας" την αψάδα τους με δροσερά κοκτέιλ: Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το "Balero" στη Νέα Ερυθραία, ένα έθνικ εστιατόριο που μοιάζει με χασιέντα, χαλαρό και αλέγρο, αγκαλιάζοντας το όλον με τη ζεστασιά του και ανεβάζοντας τη διάθεση με τις ωραίες μουσικές του. Πολύχρωμες τοιχογραφίες, κάκτοι, ωραίες γωνίες και άνετοι καναπέδες για να απολαύσετε τις νοστιμιές του μενού, που μοσχοβολούν από τη στιγμή που θα περάσετε το κατώφλι του, δίνουν τον τόνο στο όμορφο αυτό πόστο, που σερβίρει γνωστά πιάτα και νόστιμες ευφάνταστες προτάσεις σε σέξι ραντεβού με τις δημιουργίες της μπάρας. Η πλούσια κάρτα περιλαμβάνει από τα κλασικά nachos με chili con carne, λουκάνικο chorizo στη σχάρα, chimichanga και tacos al pastor μέχρι fajitas με γαρίδες σερβιρισμένες σε ζεστό μαντέμι, quesadillas και burritos, όλα πληθωρικά σε ποσότητα και γεύση.
Tip: Ηχηρό "παρών" δηλώνουν παρασκευές από αργεντίνικα βοοειδή Black Angus, που εκτρέφονται χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά, με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, σε φάρμα με οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα.
"Casa Mexicana": Ένα μεξικάνικο "σπίτι" στο Νέο Ψυχικό
Η θέρμη και η βαθιά νοστιμιά της μεξικάνικης κουζίνας στεγάζεται σε ένα "σπίτι" στο Νέο Ψυχικό, με θαμώνες πιστούς λάτρεις των γεύσεων της χώρας των αντιθέσεων. Σε ένα χώρο με γεωμετρικά μοτίβα, ζωντανά χρώματα και τοιχογραφίες που τραβούν το βλέμμα, θα μοιραστείτε με την παρέα σας λιγότερο ή περισσότερο spicy σπεσιαλιτέ σε έναν ωραίο "αρραβώνα" με την μπάρα, στην οποία παρασκευάζονται δροσερά κοκτέιλ με έθνικ αέρα. Στη μέση του τραπεζιού παίρνουν θέση η μεξικάνικη σαλάτα του "Casa Mexicana", Angus chili con carne, μπόλικη γκουακαμόλε και νάτσος, που στη συνέχεια δίνουν πάσα σε tacos με τραγανές παναρισμένες γαρίδες με mayo chipotle, fajitas κοτόπουλο σερβιρισμένες σε ζεστό μαντέμι και quesadillas με chorizo, μείγμα τυριών και σάλτσα ranchera. Οι καρνιβόροι θα δοκιμάσετε το χοιρινό burrito al pastor και από την "αργεντίνικη ψησταριά" τα ζουμερά φιλετάκια picanha και χοιρινή tomahawk ή τα χοιρινά παϊδάκια barbeque.
Tip: Από τα γλυκά, ωραία μεν τα κλασικά churros, αλλά η κρέμα πανακότα με μάνγκο και η σοκολάτα αβοκάντο εξασφαλίζουν απόλαυση έξω από τα συνηθισμένα.
"Andaman": Στο αρχιπέλαγος του εξωτισμού
Όσο χειμωνιάζει, η ανάγκη μας για ταξίδια σε εξωτικά μέρη με κρυστάλλινα νερά και λευκόχρυσες αμμουδιές μεγαλώνει. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να φτάσουμε μέχρι τα νησιά Andaman στον κόλπο της Βεγγάλης, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να πάρουμε μια γεύση Ανατολής στο γοητευτικό στέκι των Πετραλώνων. Μετρώντας μία δεκαετία γεύσης και δημιουργικότητας, το έθνικ εστιατόριο παραμένει σταθερά δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της Thai κουζίνας, τόσο στην ατμοσφαιρική σάλα του στο ισόγειο όσο και στο προστατευόμενο, θερμαινόμενο roof garden, που μας διακτινίζει σε ένα σύμπαν αρωματισμένο με φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και φρούτα. Τα σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας καλιμπράρουν τον μέσο ελληνικό ουρανίσκο. Θα απολαύσετε πιάτα με ευφάνταστα μείγματα μπαχαρικών, γάλα καρύδας, φρέσκο ginger και galangal, προσθέτοντας κάποιο είδος κρέατος ή θαλασσινά. Η μπάρα αγαπά τα ζεστά κοκτέιλ, που ολοκληρώνουν την εξωτική εμπειρία.
Tip: Όλα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας, οπότε έχετε τη δυνατότητα, αν το επιθυμείτε, να δώσετε στα πιάτα tailor made χαρακτήρα, μετατρέποντάς τα επίσης σε vegan ή vegetarian.
"Iguazu Athens": Εξωτικά απολαυστικό
Ένα τόσο προσεκτικά διαμορφωμένο έθνικ εστιατόριο, με αλεγρία και εξωτισμό στην ατμόσφαιρα, πράσινο της ζούγκλας μαζί με κομψές ντιζαϊνάτες λεπτομέρειες και όνομα που σε ταξιδεύει στο τριεθνές Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης, θα έπρεπε να θεωρείται ήδη από μόνο του ethnic chic. Την ισχυρή πεποίθηση συμπληρώνει με τρόπο καθοριστικό και γοητευτικό η φροντισμένη κάρτα του φαγητού με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Γιάννη Παρίκου, με προτάσεις ιδιαίτερες και νόστιμες για κάθε στιγμή της ημέρας, με μπόλικα τροπικά twists. Ακριβώς τέτοιες είναι επιλογές σαν το tropical rib-eye από Black Angus Αργεντινής, με ψητό ανανά και ροκφόρ, τον τόνο στην parrilla με νουντλς, ντομάτα, φύκια, ρόκα και παρμεζάνα, τα short ribs με σάλτσα τεριγιάκι, πουρέ γλυκοπατάτας και αρωματικά βότανα ή την τσιπούρα σχάρας με σελινόριζα, αχνιστά χόρτα και σαφράν.
Tip: Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται και θα το διαπιστώσεις με τον εξαιρετικό καφέ και τα healthy smoothies, που πλαισιώνουν έξοχα το πολύ καλό brunch.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr