Μαρία Κάλλας | Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποκωδικοποιεί τη μαγεία της Ελληνίδας σοπράνο

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της La Divina, το Μέγαρο Μουσικής κάνει μία κίνηση ματ.

Διαθέτοντας τη φωνή μίας αστείρευτα ταλαντούχας γυναίκας και το εκτόπισμα μίας διεθνούς σταρ, η Μαρία Κάλλας κατάφερε να τραγουδήσει τις σελίδες της δικής της ιστορίας αφήνοντας το αποτύπωμα της στη λήθη του χρόνου. Έχοντας πάντα έναν μύθο να συνοδεύει τις κινήσεις – πληροφορίες που ανεξαρτήτου επιβεβαίωσης πρωταγωνιστούσαν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου – και μία ιστορία να συντροφεύει την καθημερινότητα της, η Μαρία Κάλλας διαχειρίστηκε με μαεστρία το παρασκήνιο φέρνοντας στο προσκήνιο τη φωνή της.

Και το μοναδικό ατού του να εκτελεί τις νότες στο πεντάγραμμο με τον δικό της συναισθηματικό τρόπο. Αυτό το στοιχείο είναι και η λεπτομέρεια που συγκροτεί τη σαγηνευτική μαγεία της. Μία μαγεία, την οποία το Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών αποπειράται να αποκωδικοποιήσει μέσα από την πρόσφατη έκθεση του. Αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τη μακρά πορεία της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, η πρόταση του πολιτιστικού φορέα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της είναι πολυθεματική και πλουραλιστική. 

Μαρία Κάλλας | Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποκωδικοποιεί τη μαγεία της Ελληνίδας σοπράνο

Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας 

Με το όνομά της να αποκαλύπτει αρκετά για την ποιητική της ιδιοσυγκρασία, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός και εκτός σκηνής. Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου

Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας Μήδεια στην Επίδαυρο, μακέτες κοστουμιών της Lila de Nobili [Λίλα ντε Νόμπιλι] από την παράσταση Λα Τραβιάτα στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Piero Tosi [Πιέρο Τόζι] για την ταινία Μήδεια του Pier-Paolo Pasolini [Πιερ-Πάολο Παζολίνι] και μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες, με τη Λίλη Πεζανού να υπογράφει την επιμέλεια. 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα – Κυριακή / 10:00 – 18:00

Κάλλας Μέγαρο

Η μαγεία της Κάλλας

Την ίδια στιγμή, κάτι σπουδαίο συμβαίνει στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη". 

Η έκθεση "Καληνύχτα, σας αγαπώ" και το αφιέρωμα "Η μαγεία της Κάλλας" φιλοξενούνται αντίστοιχα στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης" και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου του 2024. Εκεί παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την κορυφαία σοπράνο μέσα από βιβλία, παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό (LP, cd, dvd) και βάσεις δεδομένων που ανήκουν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης. 

Κάλλας Μέγαρο

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από αρχειακά τεκμήρια για την Μαρία Κάλλας από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή | 10:00 – 16:45
Τετάρτη | 10:00 – 19:00

Η έκθεση "Καληνύχτα, σας αγαπώ" και το αφιέρωμα "Η μαγεία της Κάλλας" θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 και φιλοξενούνται αντίστοιχα στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης" και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" με ελεύθερη είσοδο. 

Διαβάστε Επίσης