Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | Δύο σπουδαίες θηλυκές εκθέσεις κάνουν εγκαίνια στις 8 Μαρτίου

Ανήμερα ενός σημαντικού οροσήμου, δύο πολιτιστικοί φορείς επιλέγουν να φέρουν τη γυναίκα καλλιτέχνη στο προσκήνιο με έργα φτιαγμένα από γυναίκες, αλλά όχι μόνο για αυτές.

Η θηλυκή τέχνη εμπνέεται και εμπνέει από τη γυναικεία ύπαρξη. Διαθέτει παλμό, συναίσθημα, γοητεία, δόνηση, μελωδία. Όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία της σύγχρονης γυναίκας, εκείνης που αφουγκράζεται τις ρίζες και το παρελθόν της, προκειμένου να τις αξιοποιήσει ως λάφυρο πολύτιμο για το παρόν και το μέλλον που ζει και οραματίζεται αντίστοιχα.

Η θηλυκή τέχνη δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες. Είναι προσβάσιμη, ελεύθερη, ανοιχτή προς όλους, όλες, όλα. Σαν ένας καμβάς με αυστηρά επιλεγμένη τρυφερή παλέτα, ενσυναίσθηση, ρομαντισμό, δυναμισμό. Ένα κράμα σύνθετο, μα προσιτό. 'Οπως η δημιουργός της. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία καλή ευκαιρία για να εισέλθετε στο σύμπαν της θηλυκής εικαστικής γέννησης μέσα από καλοκουρδισμένες εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας | Δύο σπουδαίες θηλυκές εκθέσεις κάνουν εγκαίνια στις 8 Μαρτίου
Claudia Comte, How to Grow and Still Stay the Same Shape
,2019, Castello di Rivoli, Τορίνο (IT), Φωτογράφος: Roman März ©Studio Claudia Comte, 2019

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο: Μέρος Δεύτερο

Από τα εγκαίνια της πολυσυζητημένης έκθεσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) η ερώτηση αυτή σιγοψιθυρίζεται στη σκέψη αρκετών φιλόμουσων κι όχι μόνο. Όχι διότι κανείς δεν το είχε σκεφτεί μέχρι σήμερα, αλλά επειδή ο σπόρος ετοιμάζεται να ανθίσει. Σε μία συμβολική κίνηση, το ΕΜΣΤ επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια έξι εκθέσεων πέντε καλλιτέχνιδων ως δεύτερο μέρος μίας ειλικρινώς επιτυχημένης και σπουδαίας έκθεσης.

εμστ

Ο θεματικός αυτός κύκλος, πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου, βασίζεται σε ένα συχνά επαναλαμβανόμενο υποθετικό ερώτημα: Τί θα συνέβαινε αν η διακυβέρνηση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηριστικά; Θα υπήρχε λιγότερη βία; Θα παρατηρούσαμε περισσότερη δικαιοσύνη στη διακυβέρνηση; Θα σήμαινε αυτό το τέλος των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων και αδιεξόδων; Θα ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καλύτερη μοίρα; Ή θα υπήρχε η ίδια εμμονή με το κέρδος, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος, και ο εγωιστικός ανθρωποκεντρισμός που μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα; 

Πλάθοντας ένα θηλυκό σύμπαν σε κεραμικές επιφάνειες

Η επόμενη μεγάλη έκθεση με τίτλο "Women Ceramic Artists Of Greece" στο Mon Coin Studio είναι αφιερωμένη σε εκείνα τα περίτεχνα γυναικεία χέρια που (μετα)πλάθουν αντικείμενα, ιδεολογίες, ιδεατά, λάφυρα συμβολικά μα και ρεαλιστικά. Στην πολυμορφία και την πλούσια γυναικείας κεραμικής στην Ελλάδα.

κεραμική

Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, πολλές φορές κάτω από το ραντάρ, οι Ελληνίδες κεραμίστριες δημιουργούν, πέρα από τα αναμενόμενα χρηστικά αντικείμενα, και έργα με υψηλή καλλιτεχνική αξία. Η συγκεκριμένη έκθεση τη φέρνει στο φως. Στην επιφάνεια που αναδύει και αναδεικνύει. Η έκθεση συγκεράζει τη διαχρονική παράδοση και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργίας, προσκαλώντας 140 Ελληνίδες δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους σε αρθρωτές ενότητες, που ως "κεφάλαια" αναδεικνύουν τον πλούτο της κεραμικής σήμερα.   

H πρώτη ενότητα με τίτλο Sculpture and decorative sculptural ceramics, θα διαρκέσει από τις 8 - 31/03 και θα συγκεντρώσει εικαστικά κεραμικά αντικείμενα. Το "άνοιγμα" πραγματοποιείται με το κεφάλαιο "Timeless ceramic sculpture" (8-18/3) και θα συνεχιστεί με το κεφάλαιο "Contemporary perspectives" (21-31/3).  Η δεύτερη ενότητα "Functional ceramics and Art de la Τable”, με αντικείμενα χρηστικής κεραμικής και Art de la table, θα εγκαινιαστεί στις 05/04 και θα συνεχιστεί έως τις 15/4. 

κεραμική

Στον χώρο του Mon Coin Studio που είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, οι τρεις ενότητες φιλοξενούν έργα που αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις της γυναικείας κεραμικής τέχνης. Kαλλιτέχνιδες που ακολουθούν πιο παραδοσιακά πρότυπα, κι άλλες που εξερευνούν νέες προσεγγίσεις, επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση των υλικών και εξερευνώντας τη φόρμα και τη διακόσμηση με πρωτοποριακό τρόπο.