Eat Chic | 4 υδάτινες Fine Dining διευθύνσεις για την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, τη Σαρακοστή

Με βασικούς πρωταγωνιστές το φρέσκο ψάρι και την ευφυή αξιοποίηση των πρώτων υλών, πέντε εστιατόρια αναβαθμίζουν (και φέτος) την ψαροφαγική εμπειρία στην Αθήνα.

Έφτασε εκείνη η εποχή που ακόμη και όσοι δεν φημίζονται για την αδυναμία τους στο υδάτινο σύμπαν της κουζίνας, υποκλίνονται στη γαστρονομική υπεροχή της θάλασσας. Σε εκείνες τις γεύσης που μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο ανέμελο καλοκαίρι και τους ήχους που γαληνεύουν τις αισθήσεις. Σε τεχνικές και πρακτικές που εκτελούνται άριστα σε Fine Dining διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μετατρέπουν κάθε δείπνο σε γαστριμαργική εμπειρία. Πάντα με την αύρα της θάλασσας. Ακολουθούν οι αγαπημένες μας. 

Varoulko Seaside

Σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν ορισμένες σταθερές αξίες. Το Varoulko Seaside είναι μία από αυτές. Με βαθιά γνώση για όσα ο βυθός της θάλασσας δύναται να προσφέρει στο πιάτο μας και ατέρμονο πάθος για εξερεύνηση νερών αχαρτογράφητων, ο σπουδαίος σεφ πατρόν του θρυλικού – πλέον – εστιατορίου, Λευτέρης Λαζάρου, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Αν και οι αναρίθμητοι Χρυσοί Σκούφοι και τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που διαθέτει στη φαρέτρά του, θα το μετέτρεπαν σε ένα φυσικό επακόλουθο. 

Eat Chic | 4 υδάτινες Fine Dining διευθύνσεις για την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, τη Σαρακοστή
varoulko

Λειτουργώντας περισσότερο ως αριστοτεχνικός μαέστρος, ο ταλαντούχος κύριος Λαζάρου ενορχηστρώνει αφενός μία καλοκουρδισμένη ομάδα με σεφ σημαντικούς, μα και ανερχόμενους, αφετέρου ένα μενού με υδάτινη αύρα, θαλασσινό αέρα, θερινή επίγευση. Από την ευφυή ψαρόσουπα με φρέσκια τομάτα, σφυρίδα, ζωμό από πετρόψαρα, τα αχνιστά μύδια και κυδώνια, το καρπάτσιο τόνου, χταποδιού, λαυρακίου έως το ριζότο με σουπιά, το φιλεταρισμένο ψάρι ημέρας με κρέμα από αλλαντικό τσορίθο, λαγόχορτο και αφρό πράσινου μήλου, το μενού του Varoulko Seaside συνθέτει ένα απολαυστικό κράμα υψηλών γευστικών συγκινήσεων. Άξιες αναφοράς οι vegetarian επιλογές, όσο το "εικονικό" μανιτάρι σοκολάτας με φουντουκένιο μπισκότο και παγωτό ελληνικού καφέ προσφέρει απολαυστικό φινάλε στον ουρανίσκο.

Vassilenas Restaurant

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η zero waste πρακτική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μαγειρικού DNA ενός εκ των ιστορικότερων εστιατορίων της πόλης. Μετρώντας περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής, ο Βασίλαινας επί της Βρασίδα γνωρίζει πολύ καλά από ψάρι και θάλασσα. Με τον Θανάση Βασίλαινα στο τιμόνι και τον Σταμάτη Γαρνέλη στην κουζίνα δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Αξιοποιώντας κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού, από την ουρά μέχρι τους γιακάδες και το κεφάλι (Head to tail σε αντιστροφή), ο Βασίλαινας δημιουργεί φέτος ένα ολιστικό – κι ευφάνταστο – μενού βασισμένο στη ψαριά της ημέρας – η φρεσκάδα των πρώτων υλών δεν τίθεται υπό συζήτηση, θεωρείται δεδομένη. 

Vassilenas
Vassilenas

Η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου αποτελούν για τον Βασίλαινα ημέρες γιορτής, μία ιδανική ευκαιρία να μας μυήσει στο υδάτινο σύμπαν του και να μας καθοδηγήσει στο μονοπάτι που αναίμακτα (sic) χαράζει ο χαρακτηριστικός του μπακαλιάρος. Τη γευστική παρτιτούρα συμπληρώνουν η αέρινη ταραμοσαλάτα, το ψητό καλαμάρι με φάβα, οι θαλασσινές καραβίδες και γαρίδες Αμβρακικού, το δροσιστικό καρπάτσιο με χτένια, η αχινοσαλάτα, το ξεχωριστό γιουβέτσι με γαρίδες και καπνιστή ντομάτα, η αναντικατάστατη γλυκόξινη αλμύρα. Η σοβαρά μελετημένη κάβα των 170 και πλέον ετικετών κρασιού μετατρέπεται στο ιδανικό οινικό pairing.

Papaioannou Restaurant

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου υπήρξε ανέκαθεν μία ξεχωριστή περίπτωση δημιουργού. Έχοντας ως σταθερή του βάση το Μικρολίμανο, ο Papaioannou έριξε στη συνέχεια άγκυρα σε νέες θάλασσες: στη Βουλιαγμένη και το Κεφαλάρι. Λάτρης της μίνιμαλ αισθητικής, στα εστιατόρια του δεν θα εντοπίσετε τίποτα αρχιτεκτονικά φλύαρο, πομπώδες ή ακανθώδες. Όλα αποπνέουν γαλήνη και ηρεμία. Όπως τα ήρεμα νερά μίας τρυφερής θάλασσας σε διάθεση καταφυγίου. 

Papaioannou Restaurant
Papaioannou Restaurant

Με ήρεμη διάθεση και δυσεύρετη μαεστρία στη διαχείριση της πρώτης ύλης, οι γεύσεις που δημιουργεί ο Παπαϊωάννου φωτίζουν το ολόφρεσκο ψάρι και του επιτρέπουν να αναδειχθεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή. Στο παιχνίδι της ιωδιούχας γεύσης, οι ωμές επιλογές του μενού με ξεκάθαρη θαλασσινή γεύση σε κάθε τους μπουκιά, η αναζωογονητική σαλάτα, τα ψάρια που ετοιμάζονται είτε στο τηγάνι είτε στη μαρμάρινη ψηστιέρα αναδεικνύονται σε ιδανικούς συνοδοιπόρους ενός υδάτινου ταξιδιού με αδιαμφισβήτητη ποιότητα και αισθητική. 

Ιθάκη

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι το διαμαντένιο νησί του Ιονίου, για να βρεθείτε στην Ιθάκη. Το να οδηγήσετε μέχρι τη Βουλιαγμένη, αρκεί. Εκεί, απαιτούνται μόλις μερικά λεπτά από τη στιγμή που θα καθίσετε στο τραπέζι σας για να λειάνετε τις "γωνίες" σας από τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας που μελωδικά απελευθερώνονται πλησίον σου. Η πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα γεννά μία πρωτοφανή ψυχική ηρεμία σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της πόλης. Πλήρως εναρμονισμένη με το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική της Ιθάκης δομείται από μάρμαρο και ξύλο.

Ιθάκη
Ιθάκη

Δίνοντας έμφαση στο φρέσκο ψάρι, το προσφερόμενο μενού διαθέτει – μεταξύ άλλων - εθιστικό ταρτάκι λαβράκι με πέρλες ρυζιού, τόνο με νότες παντζαριού, αναζωογονητικές φρέσκιες σαλάτες, απολαυστικό λιγκουίνι με αστακοκαραβίδα και πινελιές ούζου, πεσκανδρίτσα με βελουτέ πατάτας, ονειρική σφυρίδα με ραβιόλι με σώμα λεμονάτης σελινόριζας. Ένα ταξίδι στον βυθό της θάλασσας μέσα από το πιάτο σας.