Eat Chic | 10 εστιατόρια στην Αθήνα που μυρίζουν ακόμη καλοκαίρι

Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει Σεπτέμβριο, εμείς κινούμαστε ακόμη στους ρυθμούς του "Summer on my Mind" και ξεκλέβουμε κάθε ευκαιρία που θα βρούμε, για να ζήσουμε λίγο ακόμη καλοκαίρι, σε αθηναϊκά spots που έχουν στην αύρα τους κάτι από διακοπές.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μπορεί οι θερμοκρασίες να παίρνουν σιγά σιγά τον κατήφορο, η διάθεσή μας όμως παραμένει καλοκαιρινή, με τη βοήθεια καταπράσινων αυλών, χαλαρών καφενείων, γλυκών ηλιοβασιλεμάτων και κοσμοπολίτικων γεύσεων. Πού τα βρίσκουμε όλα αυτά; Μα στην Αθήνα φυσικά. Σημειώστε κι ακολουθήστε μας, σε δέκα στέκια που θυμίζουν ότι στο κενό ανάμεσα στις διακοπές και το φθινόπωρο, υπάρχει πάντα και το γλυκό, γλυκό αποκαλόκαιρο…

Σερσέ λα Φαμ

Νεοκαφενές με τα όλα του, φωλιασμένος στην πλατεΐτσα απέναντι από τη Μητρόπολη και με όλες τις φυλές του Κέντρου να κάνουν ουρά για ένα από τα τραπεζάκια του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως παραμένει φαβορί για χαλαρό τσιμπολόι με άρωμα παλιάς Αθήνας, και με δυνατό χαρτί τα μπόλικα τραπεζάκια έξω, στα οποία δύσκολα θα βρεις καρέκλα χωρίς ραντεβού, ιδίως το απογευματάκι, όπου η γλύκα του ηλιοβασιλέματος απλώνει χρώμα στο ραχάτι. Εκτός από χρώμα, το ραχάτι εδώ έχει και γεύση, με εδεσματολόγιο που αντλεί από τις παλιές εποχές της Αθήνας, τότε που η πρωτεύουσα μάζευε στα τραπέζια των καφενείων της τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τα… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, εκλεκτές πρώτες ύλες και λιχούδικες συνταγές να συνθέτουν ένα γευστικό καμβά που μοσχοβολάει Ελλάδα, με σουξέ όπως οι τσακιστές τηγανητές πατάτες με κασέρι και σαλάμι Λευκάδας, ή το αρνάκι σε φωλιά μελιτζάνας με πιπεριές και Μετσοβόνε.

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα

Cupola

Προσφέρει μια μοναδική όσο και δροσερή συνθήκη ο πεζόδρομος της Ευφορίωνος, ειδικά κατά την περίοδο που το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας χτυπάει κόκκινο. Εκεί ακριβώς στήνει τα φροντισμένα τραπέζια του το "Cupola", που έχοντας συμπληρώσει μία οκταετία ζωής εξακολουθεί να συγκινεί ντόπιους foodies και επισκέπτες της πρωτεύουσας. Στα σύνορα του Παγκρατίου και του Μετς, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της ευρύτερης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις όλα τα ατού του ιταλιάνικου σουξέ. Θα χαλαρώσεις άμεσα με την οικεία ατμόσφαιρα και το πολύ φιλικό σέρβις, θα ξεκινήσεις με ένα ποτήρι κρασί από την προσεκτικά διαμορφωμένη λίστα ή ένα καλοφτιαγμένο aperitivo και θα αφεθείς στη ζεστασιά της ιταλικής κουζίνας. Βέρα ναπολιτάνικη πίτσα από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ιδιαίτερα ορεκτικά, φινετσάτη και ρουστίκ pasta και μπόλικες ακόμα επιλογές επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Εννοείται, βέβαια, ότι θα φροντίσεις να φυλάξεις χώρο για ένα από τα πιο απολαυστικά τιραμισού της Αθήνας.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι

The C Beach Club

Με αύρα από Φτελιά και γεύσεις αλιευμένες απ’ την κοσμοπολίτικη θάλασσα της διεθνούς ψαροφαγίας, το νέο spot της Α’ Ακτής Βούλας μπήκε στη λίστα των φαβορί για τα καλοκαιρινά μας drinks & bites ανάμεσα στις βουτιές, και παραμένει σταθερό μας ραντεβού στα νότια, όσο το επιτρέπει ακόμη ο καιρός. Μπιτάτη μουσική, boho παλέτα και minimal chic διακόσμηση ντύνουν με premium ατμόσφαιρα τόσο το χώρο της αμμουδιάς με τα αφράτα sunbeds, όσο και τα μετόπισθεν του εστιατορίου, με poke bowls και προσεγμένα snacks να δίνουν γεύση στη θαλασσοθεραπεία, και πιο ολοκληρωμένες, ιωδιούχες κατά κύριο λόγο προτάσεις, να δίνουν τον τόνο στον resto χώρο. Απροσδόκητη και πρωτότυπη για τέτοιο περιβάλλον, η σαλάτα από κρύα χόρτα εποχή, με φέτα και τριμμένη ντομάτα, φέρνει ολοζώντανη τη νοστιμιά του καλοκαιριού στο στόμα, ενώ εκτός από τα tataki και tiradito με την πολύ ενδιαφέρουσα πάστα κόλιανδρου, μια θέση στο ραντάρ σας αξίζουν και τα λινγκουίνι με λεμονάτη σάλτσα και ταρτάρ γαρίδας.

Λεωφ. Αλκυονίδων 4, Βούλα, Α’ Ακτή

The Ziller’s Pastry Bar

Θυμάστε εκείνες τις εποχές που οι Αθηναίοι έδιναν ραντεβού για γλυκό, για βανίλια ή για κρέμα, και περνούσαν τα απογεύματά τους κουβεντιάζοντας στα τραπεζάκια του αγαπημένου τους ζαχαροπλαστείου, με ένα δροσερό ποτήρι νερό πλάι στην πάστα ή το γαλακτομπούρεκό τους; Ούτε κι εγώ – δεν το προλάβαμε παρά μόνο σε αφηγήσεις και φωτογραφίες. Αυτήν την Αθήνα, όμως, έχει αναβιώσει το "The Ziller’s Pastry Bar", ιδανικό στέκι για τα τεμπέλικα απογεύματα του αποκαλόκαιρου, τότε που ο ήλιος ρίχνει ακριβώς το χρώμα που χρειάζεται ώστε αυτή η ανακουφιστικά ήσυχη γωνιά της πόλης, στα απόμερα της πλατείας Μητροπόλεως να μοιάζει με καρτ ποστάλ από άλλες εποχές. Εδώ, τα εκλεκτά χαρμάνια καφέ κάνουν εξαιρετικό ντουέτο με τα κρουασάν και τις υπόλοιπες συννεφένιες viennoiseries, η τυρόπιτα του αποτελεί ύψιστη έκφραση του είδους, ενώ για τα λαχταριστά γλυκά της βιτρίνας δε χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα, απ’ το ότι είναι δημιουργίες του κορυφαίου Γιώργου Πλατινού (Chef Patissier της χρονιάς 2024 από τους Χρυσούς Σκούφους) - τα αέρινα επιδόρπιά του οποίου, άλλωστε, κοσμούν τα μενού μερικών απ’ τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Ραντεβού για γλυκό, λοιπόν!

Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Κέντρο

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

if (Model.enableStoryia) { }