Η βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη περιγράφει στο Harper's Bazaar μια τυπική της ημέρα στον ξεχωριστό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.
07:00
Ο πρώτος που ξυπνάει μέσα στο σπίτι πάντα –ή είναι ήδη ξύπνιος– είναι ο Μπράνκο, ο σκύλος μου! Λες και έχει καταπιεί ρολόι, έρχεται κάθε μέρα, στις επτά ακριβώς, και με σκουντάει για χάδια. Αναγκαστικά ξυπνάω τότε και απολαμβάνω τον αγαπημένο μου Nespresso στην απόλυτη ηρεμία.
07:30
Θα ξυπνήσω τα δύο μικρά μου "τερατάκια", θα παίξουμε, θα τους φτιάξω πρωινό και θα κάνουμε debate αν θα τα πάω εγώ σχολείο ή αν θα πάνε με το σχολικό. Μπορείτε να φανταστείτε ποιος χάνει σχεδόν πάντα αυτό το debate!
09:00
Μόλις παραδώσω τα παιδιά στο σχολείο, πάω απευθείας για τρέξιμο, 5 χλμ. σε 35 λεπτά (ελπίζω όταν θα έχει εκδοθεί το άρθρο, να έχω κατέβει στα 34 λεπτά!). Προσπαθώ να τρέχω καθημερινά, μου είναι απαραίτητο, γιατί είναι ένας τρόπος να αποβάλλω την ένταση της δουλειάς. Είναι αυτό που λέμε "νους υγιής εν σώματι υγιεί".
10:00
Η ώρα των e-mails και των WhatsApp, κοινώς η ώρα της οργάνωσης. Καθημερινά, για τέσσερις με πέντε ώρες, κάθομαι στο γραφείο στο σπίτι μου και προσπαθώ να συντονίσω τον βομβαρδισμό μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Κάνω brainstorming, ελέγχω τα requests για ενδεχόμενες καινούριες προσφορές τις οποίες πρέπει να μελετήσω και να αποστείλω, συνεργασίες, φωτογραφήσεις να δρομολογηθούν και, φυσικά, ασχολούμαι με το αγαπημένο μου… τις συνταγές μαγειρικής! Αλλαγές, προσαρμογές, η βελτίωση είναι πάντα ο σκοπός.
14:00
Ήδη στην πόρτα και έτοιμη για τρέξιμο, στον επαγγελματικό στίβο αυτή τη φορά. Στον δρόμο λοιπόν για τα εστιατόρια στα οποία κάνω consulting, όπως το Geco στο ξενοδοχείο "Gatsby", το νέο Yaboo στον Πειραιά, στις σουίτες του 8ου ορόφου στο Ιασώ και φυσικά το Zurbaran. Τα επισκέπτομαι όλα τακτικά, διασφαλίζοντας έτσι μαζί με τους resident chefs την άριστη ποιότητα. Μικρές απαραίτητες στάσεις για εύρεση προϊόντων, εξοπλισμού, meetings τα οποία προκύπτουν και…
16:00 ...
στη βάση μου πλέον, το Ιώδιο, το νέο μου εστιατόριο, το οποίο μόλις τη Δευτέρα 4/11 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Briefing με τους συνεταίρους μου Χάρη Σπύρου και Δανάη Βορίδου, που είναι και η σεφ της κουζίνας, έλεγχος κρατήσεων, ο απαραίτητος έλεγχος των πρώτων υλών αλλά και των συνταγών, λίγο μαγείρεμα.
17:00
Έρχονται τα παιδιά μου μετά το σχολείο επίσκεψη στο Ιώδιο και παίζουν όσο στήνεται και ετοιμάζεται η σάλα. Κατεβαίνουν κάτω στην κουζίνα, κλέβουν σοκολάτες, δεν ενοχλούν καθόλου το προσωπικό που ετοιμάζεται να ανοίξει το εστιατόριο.
18:30
Γενικό meeting σάλας και κουζίνας για τη βραδιά που ακολουθεί, ένα τελικό check στα τραπέζια και εν γένει στον χώρο και… it’s show time!
19:00
Το εστιατόριο ξεκινά να υποδέχεται τους πρώτους πελάτες – κι εγώ μαζί! Η Δανάη Βορίδου, καπετάνισσα στην κουζίνα, μαζί μ’ εμένα εποπτεύουμε το τελικό αποτέλεσμα των πιάτων ένα προς ένα και έτσι περνούν οι ώρες άκρως δημιουργικά!
23:00
Κάπου εδώ πέφτουν οι έντονοι ρυθμοί της κουζίνας κι εγώ ανεβαίνω πλέον στη σάλα για να μιλήσω με τους πελάτες, να πάρω το πολύ σημαντικό feedback φίλων και γνωστών και να χαλαρώσω με ένα ποτήρι κρασί. 01:00 Φτάνω στο σπίτι μου πλέον, πηγαίνω κατευθείαν στα δωμάτια των παιδιών μου, τους δίνω ένα γλυκό φιλί για φόρτιση μπαταρίας για την επόμενη μέρα και ξαπλώνω κι εγώ! Το τι ώρα, τελικά, καταφέρνω να κοιμηθώ είναι μια άλλη ιστορία!
Από τεύχος Δεκεμβρίου του Harper's Bazaar Greece που κυκλοφόρησε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου με Το Βήμα.