Η γαστρονομική μορφολογία της πρωτεύουσας φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει φέτος να μας εκπλήσσει. Και να υποδέχεται στην αγκαλιά της εστιατορικές αφίξεις με ιδιαίτερη ζέση, συνθήκη η οποία μεταδίδεται και στους φιλοξενούμενους (κάτι περισσότερο από πελάτες) τους. Ποιες είναι, όμως, εκείνες που αν και μετρούν μόλις μερικές ημέρες ζωής, έχουν καταφέρει να σαγηνεύσουν το κοινό της πόλης;
Bagatelle Athens
Ήταν αρχές του 2000, όταν δύο Γάλλοι επιχειρηματίες με ιδιαίτερη αδυναμία στην εστίαση συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις. Είναι ο Rémi Laba και ο Aymeric Clemente τα πρόσωπα εκείνα που αξιοποιώντας τις γνώσεις και το πάθος τους επί της εστιατορικής σκηνής και γαλλικής γευστικής ιδιοσυγκρασίας δημιούργησαν το πολυτελές – σήμερα – brand παγκόσμιου βεληνεκούς, Bagatelle, το οποίο πλέον συναντάμε και στην Αθήνα, εντός της Astir Marina Vouliagmeni.
Η γαστρονομική εμπειρία που φέρνει το Bagatelle Athens είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο πολυτελές περιβάλλον της Astir Marina, ενώ τιμά την κληρονομιά της γαλλικής κουζίνας με μια διακριτική ελληνική πινελιά σε ένα περιβάλλον που ξεπερνά τα όρια της απλής φιλοξενίας. Άλλωστε, αυτό κάνει με επιτυχία σε αρκετές μητροπόλεις σύγχρονου savoir faire του πλανήτη. Με το αυθεντικό μενού του και την εντυπωσιακή του τοποθεσία, το Bagatelle Athens δεν προσφέρει μόνο μια υψηλού επιπέδου εμπειρία γαστρονομίας, αλλά και αξέχαστο σκηνικό διασκέδασης που ενσωματώνει την παγκόσμια αίσθηση του joie de vivre του brand.
Ιώdio
Η ελληνική ψαροφαγία στα καλύτερά της. Με αυτήν την πρόταση, περιγράφουν την εμπειρία τους όσοι – αρκετοί – έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής το Ιώdio, το νέο εστιατορικό παιδί της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Μία γένεση, η οποία αυτή τη φορά δεν τη συναντά απλά από τον πόστο της head chef, αλλά και της συνιδιοκτήτριας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ιώdio έχει κάτι από την προσωπικότητα της ταλαντούχας κυρίας Χιλιαδάκη, τουλάχιστον όπως εμείς τη γνωρίζουμε μέσα στα χρόνια. Είναι φωτεινό, με επιβλητικό touch, φιλόξενο, ευγενικό, χαμογελαστό. Μία διεύθυνση που δεν ευχαριστεί απλά τον ουρανίσκο σου, αλλά όλες τις αισθήσεις και τη διάθεσή σου.
Στα του μενού, η πρώτη ύλη διαδραματίζει τον πρώτο και τον τελευταίο ρόλο σε μία παρτιτούρα φόρο τιμής στη θάλασσα και σε όσα κολυμπούν στα νερά της. Τα ψαρικά πρωταγωνιστούν με την επιλογή της ημέρας να χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, ευγενείς νότες και διακριτικό άρωμα. Στα κρύα του μενού, οι ασφαλείς επιλογές διακατέχονται από ένα δημιουργικό άγγιγμα με τα άριστα ενορχηστρωμένα επιδόρπια να υπογράφουν τον επίλογο σε μία έξοδο που αρκετοί έχουν ήδη αποφασίσει να επαναλάβουν.
Asωtos
Εκεί όπου το Frater & Soror έγραψε τη δική του ιστορία, ο Asωtos έχει ήδη καταφέρει – σε σύντομο χρονικό διάστημα – να χτίσει το δικό του αποτύπωμα. Μία ταυτότητα, η οποία (οικο)δομείται στα ερείσματα της rogue ταβέρνας αλά Ελληνικά. Θυμίζοντας περισσότερο new age εστιατόριο με cool ιδιοσυγκρασία, ο Asωtos σε γοητεύει με το vibe του, με τη loose προσωπικότητά του, σε κερδίζει με τη γευστική του πρόταση και συγχρονίζεται με την ανάγκη σου να απολαύσεις early night drinks – η λίστα του είναι εντυπωσιακή και οι επιλογές ακόμη και στο κρασί πολλές με ευφυές φαγητό.
Στην κουζίνα, ο έμπειρος Μιχάλης Μερζένης – γνωστός από την επιτυχημένη του θητεία στο La Meat Maison – πραγματοποιεί το δικό του γευστικό παιχνίδι με όρους που ανατρέπει και εγκαθιδρύει ο ίδιος. Άλλωστε, πάντοτε είχε τη δική του σχολή. Κλασικές ελληνικές γεύσεις σερβίρονται άλλοτε ανόθευτες κι άλλοτε με μία διεθνή πινελιά χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Συνειδητή επιλογή. Όπως και η απόφαση αρκετών επισκεπτών να βρεθούν σύντομα ξανά στα τραπέζια του.
Cinapos
Γνωστός για την αδυναμία του στην ιταλική κουζίνα, ο Πάνος Ιωαννίδης αποφάσισε το επόμενο εστιατορικό του βήμα να περπατήσει σε διαφορετικά μονοπάτια. Η ρότα της κουζίνας είναι αδιαπραγμάτευτα ελληνική σε μία value for money, ένα όραμα του δημοφιλούς σεφ το οποίο ακουγόταν εδώ και αρκετό καιρό πίσω από τις κλειστές πόρτες του γαστρονομικού ρεπορτάζ. Πράγματι, ταραμοσαλάτα, κεφτεδάκια, γαύρος μαρινάτος, μύδια αχνιστά και αρνάκι στη γάστρα με πατάτες συνθέτουν το εγχώριο μενού της νέας πρότασης του Πάνου Ιωαννίδη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος, ο οποίος εκ πρώτης όψεως θυμίζει πλατεία χωριού με την ελιά στο κέντρο να λειτουργεί ως το ιδανικό welcome drink σε έναν κόσμο που οι γαστριμαργικές υπερβολές μένουν στην άκρη και η αυθεντικότητα δεσπόζει με τρόπο διακριτικό, μα κυρίαρχο.
IT+
Δεν μπορείς να το περιγράψεις απλά ως άφιξη. Περισσότερο ως αλλαγή, μία μετακίνηση που θα φέρει σίγουρα μετατόπιση γαστρονομικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου. Tο IT+ μεταμορφώθηκε για να αγκαλιάσει μια νέα εποχή. Νέα τοποθεσία, νέο μενού, νέες συνεργασίες. Ένα νέο concept στην οδό Βουκουρεστίου, συνέχεια και εξέλιξη του γνωστού, αγαπημένου IT, τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη, άνοιξε προ λίγων εβδομάδων τις πόρτες του.
Comfort fine food επιλογές από τον ταλαντούχο Κώστα Γαλανόπουλο παίζουν με τις αισθήσεις. Beef tataki με edamame, mafaldine pasta με κυανό τυρί και ελκυστικές κοπές είναι μερικές από τις ενδιαφέρουσες επιλογές που θα συναντήσεις στο βραδινό μενού. Αν μάλιστα κοιτάξεις λίγο καλύτερα τον νέο κατάλογο του IT+, εκτός από μία αναβάθμιση στο γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας DNA του, θα βρεις και μία από τις πιο γοητευτικές λίστες κρασιών από εκλεκτούς αμπελώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άλλο ένα "+", για τους οινολάτρεις και για όσους επιζητούν αυθεντικές day-to-night εμπειρίες. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Athens Social.