Παλαιότερα, το τραπέζι των Ευχαριστιών ή του Thanksgiving, όπως το αποκαλούν στην Αμερική όπου γνωρίζει την πλήρη ακμή του, το συναντούσαμε κυρίως σε επεισόδια των αγαπημένων μας σειρών ή αποσπάσματα ταινιών με vintage διάθεση. Σήμερα, η συνθήκη είναι κάπως διαφορετική. Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια στην Αθήνα ετοιμάζουν τη δική τους Thanksgiving γευστική πρόταση με τη ψητή γαλοπούλα, τον πουρέ γλυκοπατάτας και τις νότες cranberry να πρωταγωνιστούν σε χρώμα και φυσικά επίγευση.
Εξάλλου, ένα έθιμο το οποίο μετρά περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής – ήταν το 1863 εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν ανακήρυξε την ημέρα εθνική γιορτή, δεν θα μπορούσε να μην διαδοθεί με επιτυχία και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
GB Roof Garden
Μπορεί τη φετινή χρονιά η εστίαση της εμβληματικής Μεγάλης Βρεταννίας να έχει μετατοπιστεί στους εορτασμούς των 150 χρόνων always grand παρουσίας, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η γευστική της παρακαταθήκη δεν περιλαμβάνει ειδικό μενού και για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο μισελενάτος και πολυβραβευμένος Αστέριος Κουστούδης και ο Chef de Cuisine, Νίκος Λιόκας, δεν θα το επέτρεπαν.
Κάπως έτσι, το ειδικό Thanksgiving μενού ξεκινά με σούπα αγκινάρας Ιερουσαλήμ με κάστανο και φρέσκια τρούφα, συνεχίζεται με σαλάτα σπανάκι, ψητή κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί, σύκα σε κρασί και καραμελωμένα πεκάν και κορυφώνεται είτε με ψητή γαλοπούλα με λαχανάκια Βρυξελλών, ψητά καρότα με σιρόπι σφενδάμου, τζίντζερ και πουρέ γλυκοπατάτας είτε με μοσχαρίσιο φιλέτο, συνοδευμένο με μανιτάρια του δάσους σωτέ, αγιαλί από "shitake" και σάλτσα Periguex. Η ολοκλήρωση πραγματοποιείται με τάρτα pecan με κολοκύθα, μήλο tatin και bourbon σαντιγί. Η τιμή υπολογίζεται στα 140 ευρώ ανά άτομο.
ORA by Ettore Botrini
Το ότι το ORA, διά χειρός Ettore Botrini, είναι ένας από τους κύριους γαστρονομικούς λόγους που κατευθυνόμαστε προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί πληροφορία που κανένας bon viveur δεν αρνείται. Το αγαπημένο εστιατόριο εντός του One&Only Aesthesis έχει ετοιμάσει ένα special curated dinner για την Ημέρα των Ευχαριστιών με το αποτέλεσμα να χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.
Η αρχή πραγματοποιείται με κολοκυθόσουπα βελουτέ, η οποία στην καρδιά της χωρά, μεταξύ άλλων, κατσικίσιο τυρί σε έναν πραγματικά ευφυή και ελληνόστροφο συνδυασμό, με τη συνέχεια να παρουσιάζεται μέσα από σαλάτα με cranberry και μήλο. Το κυρίως πιάτο βαδίζει σε δύο διαφορετικά μονοπάτια με chicken gnome και πουρέ γλυκοπάτατας στον πρώτο δίαυλο και θαλασσινή catch of the day με κρέμα από καρότο και κολοκυθάκι. Επίλογος με γλυκιά – και πάντα καλοδεχούμενη – κολοκυθόπιτα. Το μενού περιλαμβάνει και ένα ποτήρι σαμπάνια για ακόμα μεγάλη απόλαυση και εορτασμό της στιγμής.
Athénée Athens
Η θρυλική διεύθυνση στον πυρήνα της πόλης και αγαπημένο meeting point καλλιτεχνών, δημιουργών, ανθρώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, όλων μας, δεν θα μπορούσε να μην παρουσιάσει το δικό της μενού για την ημέρα του Thanksgiving. Η γαστρονομική πρόταση του Νίκου Σκλήρα συνοδεύεται μελωδικά από τη φωνή της Στεφανίας Μοροσίνη και διακρίνεται σε τέσσερα στάδια.
Το καλωσόρισμα γίνεται με γλυκιά κολοκυθόσουπα με sour cream πινελιές, η συνέχεια με φθινοπωρινή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, αποξηραμένα φρούτα και dressing από βαλσάμικο, ενώ η κυρίως πρόταση (φυσικά) γαλοπούλα, με λαχανάκια Βρυξελλών, πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα cranberry στο πλευρό της. Φινάλε με αξεπέραστο βάσκικο cheesecake.
La Suite Lounge
Το ραντεβού στα ψηλά του St. George Lycabettus την Ημέρα των Ευχαριστιών αρχίζει και μετατρέπεται σε θεσμό. Φέτος, ο Executive Chef του La Suite Lounge, Στέφανος Παπανικολάου, πειραματίζεται με τα πιάτα του κλασικού Thanksgiving οδηγώντας τα σε νέα διάσταση.
Η βελούδινη σούπα καλαμποκιού, εμπλουτισμένη με καραμελωμένο μπέικον και σιρόπι σφενδάμου και η σαλάτα από φρέσκα πράσινα σαλατικά, ψητή κολοκύθα, ξινοτύρι, ρόδι και pecan λειτουργούν ως ιδανικά welcome dishes με την γαλοπούλα να συνοδεύεται από κρέμα γλυκοπατάτας με τζίντζερ, ψητά καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και μια βαθιά αρωματική σάλτσα gravy με κόκκινα φρούτα. Το επιδόρπιο δεν περιλαμβάνει κολοκύθα, αλλά μήλο. Apple crumble, σερβιρισμένο με ζεστή butterscotch και παγωτό βανίλιας και ο δρόμος για τις γιορτές είναι στρωμένος ηδονικά.
IT+
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, το νέο σπιτικό του IT+ (στα ψηλά της Βουκουρεστίου, 30 στον αριθμό) σερβίρει Thanksgiving θαλπωρή και ένα ελαφρώς πειραγμένο μενού για εκείνους που θέλουν μία γερή δόση κολοκύθας και γαλοπούλας στη ζωή τους. Άλλωστε, και τα δύο ταιριάζουν αρμονικά με το σκηνικό του καιρού που τόσο απότομα άλλαξε.
Πειραγμένη κολοκυθόσουπα – ένα κλασικά αγαπημένο πιάτο όσων επισκέπτονται συχνά το IT+, κολοκυθόπιτα με ελληνική αλμυρή πινελιά, γαλοπούλα με μήλο και φρέσκες πατάτες, αλλά και δροσιστικές σαλάτες συνθέτουν το μενού της ημέρας με τις κρατήσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη δυναμικά.