Δημήτρης Λιγνάδης | Το όραμά του για το Εθνικό Θέατρο

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής στοχεύει σε μια νέα κατεύθυνση.

"Πάρε τὴν λέξι μου. Δῶσε μου τò χέρι σου*". Ο στίχος του Ανδρέα Εμπειρίκου είναι το νέο μότο που χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν του Εθνικού Θεάτρου και χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις του, όπως τόνισε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, έθεσε τα ζητήματα και τις προτεραιότητες, τους στόχους αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τη διεύθυνσή του. Οι δύο βασικοί πυλώνες της διεύθυνσης του Δημήτρη Λιγνάδη είναι ο πολιτιστικός και ο ερευνητικός -εκπαιδευτικός.

Εξωστρέφεια, λειτουργία του Θεάτρου Rex κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τους επισκέπτες στην Αθήνα, έμφαση στην εκπαιδευτική, ερευνητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Εθνικού Θεάτρου, αυτόνομες εκδόσεις αλλά και μετασχηματισμός της Πειραματικής Σκηνής σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα συνθέτουν τις κεντρικές θέσεις του πολιτιστικού πυλώνα. 

Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς στόχους του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι η Δραματική Σχολή και το Τμήμα Σκηνοθεσίας, η ανανέωση του διδακτικού προσωπικού, η έμφαση  στην αρχαία ελληνική γραμματεία, θερινό σχολείο με εργαστήρια και σεμινάρια αλλά και νέες κατευθύνσεις γενικότερα. 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσε επίσης, κάποιους από τους σκηνοθέτες που θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα.

*"Ο πλόκαμος της Αλταμίρας" (1936-1937), στο Ενδοχώρα(1934-1937)

[εκδ. Άγρα, Αθήνα 2008, σ. 111]