Πόνος και Δόξα | Η νέα ταινία του Pedro Almodóvar

Antonio Banderas και Penelope Cruz πρωταγωνιστούν στο αλμοδοβαρικό σύμπαν.

Η 21η ταινία του Pedro Almodóvar αποτελεί μια προσωπική αναδρομή στο παρελθόν του Ισπανού σκηνοθέτη, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά την ύπαρξη ενός αέναου αλμοδοβαρικού σύμπαντος. Η ταινία Πόνος και Δόξα (Dolor Y Gloria) χάρισε στον Antonio Banderas το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, επισφραγίζοντας και μία προσωπική επιτυχία του ηθοποιού - Ο Banderas έγινε γνωστός μέσα από την αμφιλεγόμενη ταινία Madator (1986). Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης η - αγαπημένη του  Almodóvar - Penelope Cruz, ενώ τη μουσική υπογράφει ο επίσης βραβευμένος στις Κάννες, Alberto Iglesias. 

Η ταινία

Πόνος και Δόξα | Η νέα ταινία του Pedro Almodóvar

Η ταινία "Πόνος και Δόξα" διηγείται μια σειρά από συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σαλβαδόρ Μάγιο, ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου που είναι πλέον στην παρακμή του. Κάποιες διαδραματίζονται στο παρόν, άλλες τις θυμάται: την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του ’60, τη στιγμή που μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του σε ένα χωριό στη Βαλένθια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την πρώτη του ερωτική επιθυμία, τον πρώτο του έρωτα στη Μαδρίτη τη δεκαετία του ’80, τον πόνο αυτού του χωρισμού ενώ ο έρωτας ήταν ακόμα έντονος, τη συγγραφή ως τη μόνη θεραπεία να ξεχνάς ό,τι δεν ξεχνιέται, την πρώτη επαφή με το σινεμά, και το απέραντο κενό που δημιουργεί η αδυναμία να συνεχίζεις να κάνεις ταινίες. Το "Πόνος και Δόξα" μιλάει για τη δημιουργία, για την δυσκολία να την διαχωρίζεις από τη ίδια τη ζωή και για τα πάθη που της δίνουν νόημα και ελπίδα. Εξερευνώντας το παρελθόν του, ο Σαλβαδόρ ανακαλύπτει την άμεση ανάγκη να το διηγηθεί λεπτομερώς, και μέσα από αυτό βρίσκει τη σωτηρία του.

Το κλείσιμο της τριλογίας

Χωρίς να το είχα σχεδιάσει από την αρχή, το "Πόνος και Δόξα" αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που χρειάστηκαν 32 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τα άλλα δύο μέρη είναι οι ταινίες "Ο Νόμος του Πόθου" (1987) και "Κακή Εκπαίδευση" (2004). Σε αυτές τις τρεις ταινίες, οι πρωταγωνιστές είναι άντρες  και σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Επίσης, η επιθυμία και η μυθοπλασία αποτελούν τους πυρήνες της ιστορίας. Η μυθοπλασία και η ζωή είναι στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η ζωή, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει πόνο και δόξα.

πονος και δοξα

Η ταινία αποκαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα θέματα, δυο ερωτικές ιστορίες που άφησαν το σημάδι τους στον πρωταγωνιστή, δυο ιστορίες που κρίθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και της μοίρας. Στην πρώτη ιστορία, ο πρωταγωνιστής αγνοεί την ύπαρξη της επιθυμίας ενώ στην δεύτερη ζει μία ερωτική περιπέτεια στη δεκαετία του ’80.

Η ταινία "Πόνος και Δόξα" έρχεται στους κινηματογράφους από 31 Οκτωβρίου σε διανομή της ODEON.