Her Style | Η πολύχρωμη ζωή της JJ Martin

Το σπίτι της σχεδιάστριας στο Μιλάνο ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική της vintage γκαρνταρόμπας της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Από τη Lucy Halfhead

"Δεν με ενδιαφέρει να μοιάζω με τους άλλους. Το αντίθετο. Μου αρέσει να είμαι διαφορετική", λέει η ιδρύτρια του brand La Double J, JJ Martin, που είναι γεννημένη στο Λος Άντζελες και πλέον ζει στο Μιλάνο. Στη σημερινή μας συνάντηση η Martin, γνωστή για το προσωπικό της στυλ, παραμένει πιστή σε αυτό, φορώντας εκτυφλωτικά μοτίβα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, καθώς με ξεναγεί στο ηλιόλουστο διαμέρισμά της, με τον γλυκύτατο Πέπερ, το σκυλάκι της, να μπλέκεται συνεχώς στα πόδια της. "Έφτασα στο Μιλάνο με μια βαλίτσα γεμάτη vintage κομμάτια και στο δρόμο ο κόσμος με κοίταζε με ύφος "Τι φοράει;”. Σήμερα όμως, όλοι αναζητούν τέτοιου είδους ρούχα", διαπιστώνει.

Her Style | Η πολύχρωμη ζωή της JJ Martin

H JJ, κατά κόσμον Jennifer Jane, απέκτησε το παρατσούκλι της στο λύκειο, για να ξεχωρίζει από τις άλλες τρεις Jennifer της τάξης της. "Μεγάλωσα πηγαίνοντας με τον πατέρα μου για ψάρεμα και κυνήγι και κόβοντας τα μαλλιά μου κοντά. Πάντα όμως με έλκυε η μόδα και το όνειρό μου ήταν κάποτε να βρεθώ μέσα σε αυτό τον κόσμο, αν και δεν ήξερα τον τρόπο"

Her Style JJ Martin

Κάποια στιγμή βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για την τράπεζα επενδύσεων Paine Webber και στη συνέχεια στο τμήμα μάρκετινγκ του Calvin Klein. Τότε ανακάλυψε το πάθος της για τα vintage αντικείμενα. "Πήγαινα στην Chelsea Flea Market κάθε Σαββατοκύριακο. Τρελαινόμουν να ανακαλύπτω κομμάτια όπως ένα γούνινο παλτό για 12 δολάρια. Και πάντα προτιμούσα τα prints".

Her Style JJ Martin

Στη Νέα Υόρκη γνώρισε και το σύζυγό της Andrea Ciccoli, μαζί με τον οποίο ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκαν στη γενέτειρά του, το Μιλάνο. Οι εξαιρετικά ζωντανές περιγραφές της από τα fashion shows σε ένα site που δεν υπάρχει πλέον τράβηξαν την προσοχή της Suzy Menkes, η οποία της ζήτησε να γράφει για την International Herald Tribune. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το αμερικανικό Harper’s Bazaar, τη Washington Street Journal και το Wallpaper, γράφοντας για την ιταλική μόδα και το design.

Her Style JJ Martin
Her Style JJ Martin

Το brand της La Double J ξεκίνησε το 2015 ως online κατάστημα με κομμάτια από την τεράστια vintage συλλογή ρούχων και κοσμημάτων της Martin. Σε αυτό συμπεριέλαβε αρχικά το twill φόρεμα που σε μια στιγμή έμπνευσης αποφάσισε να σχεδιάσει σε οχτώ διαφορετικά vintage μοτίβα, τα οποία ανακάλυψε στο πλούσιο αρχείο της Mantero, της παλαιότερης βιομηχανίας μεταξωτών υφασμάτων στη λίμνη Κόμο. Σήμερα, στην ιστοσελίδα του La Double J μπορεί κανείς να βρει δημιουργίες της που περιλαμβάνουν από μαγιό, μέχρι βραδινά ρούχα και αντικείμενα για το σπίτι, τα σχέδια των οποίων, κατά 90%, προέρχoνται από vintage υφάσματα και ταπετσαρίες.

Her Style JJ Martin
Her Style JJ Martin

Εκτός από τη Mantero, η Martin συνεργάζεται με την κλωστοϋφαντουργία Mascioni και τη γνωστή εταιρεία κεραμικών Bitossi. Η τελευταία capsule συλλογή της La Double J ονομάζεται "Goddesses" και περιλαμβάνει καλειδοσκοπικά σχέδια που αναπαριστούν έξι μυθικές θεότητες. "Με συναρπάζει η γυναικεία δύναμη και θέλω να ενσωματώσω την πνευματικότητα στο brand μου για να βοηθήσω τις γυναίκες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους", λέει η ίδια.

Her Style JJ Martin

Η δημιουργικότητα της Martin είναι εμφανής και στο διαμέρισμά της που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’50. Τα δωμάτια είναι γεμάτα με αντίκες και ευρήματα από υπαίθριες αγορές, όπως ένα ζευγάρι καρέκλες Osvaldo Borsani. Στο χώρο κυριαρχούν έργα τέχνης, ανάμεσά τους ένα πορτρέτο του Karl Lagerfeld που σχεδίασε ο Κάιζερ για τον Fendi και ένα έργο του Ruben Toledo που της έκανε δώρο ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Στους τοίχους του ξενώνα κρέμονται πίνακες με λουλούδια, ζωγραφισμένοι από την προγιαγιά της. "Στο La Double J τα πάντα είναι θέμα καλών vibes. Ο στόχος μου είναι να κάνουμε τον κόσμο πιο χαρούμενο και φωτεινό".

Φωτογραφίες: Josh Shinner
Μαλλια & Μακιγιάζ: Roman Gasser at WN Management

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Harper's BAZAAR Φεβρουαρίου.