Ο "χαμένος" Jean-Michel Basquiat

Ένας νέος οίκος δημοπρασιών μόλις πούλησε το μοναδικό πίνακα με το tag SAMO που έχει βρεθεί ποτέ στην αγορά.

Στα τέλη Μαΐου, η Capsule Auctions, ένας μικρός οίκος δημοπρασιών που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια στο Alphabet City της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατούσε ένα έργο του Jean-Michel Basquiat που δεν είχε πωληθεί ποτέ από τον αρχικό ιδιοκτήτη. Κατά την υποβολή προσφορών για το έργο, το οποίο απεικονίζει το δημοφιλές tag SAMO του Basquiat, αρκετοί συλλέκτες ανέβασαν την τιμή πολύ πιο πάνω από την αρχική εκτίμηση των 25.000 δολάρια και έτσι τελικά πωλήθηκε για 71.875 δολάρια.

"Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να πουλήσουμε", δήλωσε ο Simon Baranoff, ο συνιδρυτής της Capsule. "Είναι το είδος της μοναδικής δουλειάς της Νέας Υόρκης που θέλουμε να φέρουμε στην αγορά. Έχουμε πουλήσει πράγματα για περισσότερα, αλλά αυτή είναι πραγματικά η κατεύθυνση που μας ενθουσιάζει- να φέρουμε μια νέα ανακάλυψη στην αγορά".

Σύμφωνα με το Artnet Price Database, δεν έχει τεθεί ποτέ σε δημοπρασία έργο με tag SAMO. Αλλά εκτός από το tag, δεν υπάρχει άλλη ένδειξη ότι είναι ένας Basquiat. Δεν υπάρχει σε κανέναν κατάλογο και δεν είναι επικυρωμένο από την περιουσία του καλλιτέχνη. Ο Diaz και άλλοι σύγχρονοι  καλλιτέχνες που έλεγξαν τον πίνακα επιβεβαίωσαν στον οίκο δημοπρασιών ότι, από τη δική τους άποψη, φτιάχτηκε από το χέρι του καλλιτέχνη.

Το SAMO, μια συρρίκνωση του "Same Old Shit” ήταν το tag που χρησιμοποιούσε ο Basquiat με τον φίλο και συμμαθητή του Al Diaz. Τα πανταχού παρόντα και συχνά ποιητικά tags τους κάλυψαν το SoHo και το Lower East Side, αρχής γενομένης από το 1978, αρχικά ως ένα κοινό αστείο μεταξύ των graffiti artists.

Ο Diaz εγκατέλειψε το tag μετά από μια διαφωνία με τον Basquiat, ο οποίος τερμάτισε κακόβουλα τη συνεργασία τους επισημαίνοντας "SAMO © is dead" σε όλη την πόλη. Αλλά ο Diaz επέστρεψε απροσδόκητα μετά τις εκλογές του Τραμπ το 2016. "Η τρέχουσα δουλειά μου αφορά κυρίως τη ζωή σήμερα σε αυτόν τον μαζικά αναστατωμένο πλανήτη μας" σχολίασε.