Η Πισίνα του Henri Matisse

Το MoMA σάς δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα site-specific έργο του καλλιτέχνη.

Ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1952, ο Henri Matisse είπε στον βοηθό του στο στούντιο και τη γραμματέα του Lydia Delectorskaya ότι "ήθελε να δει δύτες", οπότε πήγαν σε μια αγαπημένη πισίνα στις Κάννες. Υποφέροντας κάτω από τον καυτό ήλιο, επέστρεψαν στο σπίτι και ο Matisse δήλωσε: "Θα κάνω τη δική μου πισίνα". Ζήτησε τότε από τη Delectorskaya να ντύσει τους τοίχους της τραπεζαρίας του στο Hôtel Régina στη Νίκαια με μια λευκή χαρτοταινία λίγο πιο πάνω από το ύψος του κεφαλιού του, αφήνοντας κενό μόνο στο παράθυρο και τις πόρτες στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Ο Matisse έκοψε σχήματα δυτών, κολυμβητών και θαλάσσιων πλασμάτων από μπλε και γαλάζιο ζωγραφισμένο χαρτί και τα στερέωσε στη λευκή ταπετσαρία.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο και μοναδικά αυτόνομο site-specific cut-out του Matisse. Ο καλλιτέχνης είδε στην ευλυγισία του χαρτιού ένα ιδανικό ταίριασμα για τη ρευστότητα του νερού, καθιστώντας το έργο μια τέλεια σύνθεση θέματος και μέσων. Με την απλούστευση των μορφών, τη δυναμική χρήση θετικών και αρνητικών, και την επέκταση στους τοίχους, η Πισίνα ήταν το αποκορύφωμα στη μέχρι τότε δουλειά του Matisse πάνω στο cut-out με χαρτί. 

Το MoMA σάς δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε την εντυπωσιακή Πισίνα του Henri Matisse, που είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Μπορείτε να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας συνδυάζοντας την περιήγηση σάς με μία wellness audio playlist, που περιλαμβάνει καθοδηγούμενους διαλογισμούς, και που έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε οπουδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ