Eat Chic | Το Marketta είναι η νέα ενδιαφέρουσα άφιξη στο κέντρο της Αθήνας

Μία ωραία ιδέα που αποδεικνύει ότι less is more.

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σεπτεμβρίου όταν συναντηθήκαμε με την Erica Cross στο Marketta για να μάθω τι νέο συνέβαινε στο μικρό και τόσο όμορφο μαγαζάκι της οδού Λέκκα. Τα σχέδια για την Καναδή ιδιοκτήτρια αυτού του κομψού μπιστρό έμελλε να αλλάξουν πολλές φορές εξαιτίας της πανδημίας. Η επιμονή της βέβαια και η όρεξη να μετουσιώσει το πάθος της για το φαγητό, το κρασί και την Ελλάδα στάθηκαν αρκετά για να αντέξει όσα έφερε στο πέρασμά του ο Covid-19.

Eat Chic | Το Marketta είναι η νέα ενδιαφέρουσα άφιξη στο κέντρο της Αθήνας
Η Erica Cross στο Marketta

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εστίαση, οι ρομαντικοί και οι οραματιστές, έχουν πάντα κάτι κοινό. Δεν ησυχάζουν στη ζωή τους μέχρι να βρουν τελικά τον δρόμο τους. Μετά τις σπουδές της στη Φιλοσοφία, η Erica αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην εστίαση. Ταξίδεψε, έκανε γευσιγνωσία κρασιών, εργάστηκε ως σομελιέ, δοκιμάστηκε στην κουζίνα και στη σάλα για να κλείσει τελικά ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή από τον Καναδά με προορισμό την Ελλάδα. Με τον σύζυγό της λειτούργησαν για κάποια χρόνια το "Πατητήρι" στη Φολέγανδρο κι εκτός από μία πρώτη επαφή με το επιχειρείν, η Erica έμαθε να μαζεύει χόρτα, να ψαρεύει και να ταΐζει τις κότες. "Ένα κορίτσι που έχει πάει κατασκήνωση σε δάσος του Καναδά, μπορεί να κάνει τα πάντα" μου λέει, μιλώντας για τότε που πηδούσαν σε λίμνες χαράματα, που μάθαιναν να ανάβουν φωτιές στη φύση και να στήνουν τις δικές τους σκηνές. "Όταν πήγα για camping στην Ελλάδα, εξεπλάγην. Ήμουν προετοιμασμένη για τα δικά μας camp και ανακάλυψα ότι τα κορίτσια βάφονταν και ντύνονταν με ωραία ρούχα".

Marketta

Ο χειμώνας στη Φολέγανδρο ήταν μία ακόμα απόδειξη ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Στο Marketta, που θυμίζει κάτι σαν μικρή αγορά, η Erica είναι το δημιουργικό πνεύμα πίσω από όλα, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι σε έχει προσκαλέσει στην κουζίνα της. Τα ράφια αντικατοπτρίζουν το γούστο και τη φιλοσοφία της, και η διακόσμηση αποτελεί έναν συνδυασμό των εικόνων που αγάπησε. Μεσόγειος αλλά και στοιχεία που μου θυμίζουν με ένα περίεργο τρόπο τα μαγαζιά που σερβίρουν μύδια και αστακό στο Μπρούκλιν. Στη βιτρίνα φιγουράρουν τα σάντουιτς και οι σαλάτες που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα. "Νιώθω ότι σου δίνει την αίσθηση ενός εξωτερικού χώρου στη Μεσόγειο. Σαν ένα σπίτι με κήπο. Είναι αρκετά casual για ένα lunch" λέει η Erica.

Marketta
Marketta

Το μενού κινείται με βάση την εποχή, αλλά όλες οι συνταγές περιλαμβάνουν έναν γερό συνδυασμό μυρωδικών κι έχουν στον πυρήνα τους τη μεσογειακή διατροφή. Το ελαιόλαδο έρχεται από την Κρήτη και μάλιστα η Erica ξέρει από καλό λάδι, αφού έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια γύρω από αυτό στη Liguria. "Θα περιέγραφα το concept ως slow fast food" σχολιάζει. Και πράγματι, στο Marketta μπορείτε να κάνετε ένα lunch break, τρώγοντας κάτι στο χέρι, αλλά με βάση την ποιότητα και την πρώτη ύλη. Τίποτα δεν θυμίζει τις κλασικές, βαρετές σαλάτες, ενώ τα σάντουιτς συνδυάζουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χάρη στις συνταγές της δημιουργού τους (δοκιμάστε το veggie με πικλαρισμένα λαχανικά, φέτα και βραστό αυγό). Το μενού συμπληρώνουν ιδανικά 6-7 ετικέτες κρασιών, σπιτική λεμονάδα, τσάι ιβίσκου (το πιο νόστιμο που έχω πιει) και καφές φίλτρου (ή cold brew ανάλογα με την εποχή). Το Marketta στήθηκε γι' αυτές τις impromptu στάσεις στο κέντρο, όμως δεδομένης της κατάστασης, εξυπηρετεί με takeaway και delivery (μέσω e-food & Wolt).

Marketta, Λέκκα 10, Αθήνα, Τηλ.: 210 322 5388

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ