5 λόγοι που η σαμπάνια σάς κάνει καλό

Αν ψάχνετε μία ακόμα δικαιολογία για να απολαύσετε ένα ποτήρι.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είμαστε λάτρεις της σαμπάνιας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι ο αφρώδης οίνος που απολαμβάνουμε συνήθως σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, έχει στην πραγματικότητα αρκετά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Αν αναζητάτε μία δικαιολογία για να απολαύσετε ένα ποτήρι, ρίξτε μία ματιά παρακάτω:

1. Έχει χαμηλές θερμίδες. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί περιέχει μεταξύ 135 με 200 θερμίδες, ένα ποτήρι brut σαμπάνια έχει μόλις 95. Και η εκδοχή με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που ονομάζεται, έχει μόνο 65 θερμίδες ανά ποτήρι.

2. Αποτρέπει την άνοια και την απώλεια μνήμης. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Reading έδειξε ότι η κατανάλωση ενός έως τριών ποτηριών σαμπάνιας κάθε εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, όπου στα μισά σερβιρίστηκε σαμπάνια για 6 εβδομάδες. Τα ποντίκια είχαν επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση ενός λαβύρινθου και ενώ τα νηφάλια τρωκτικά είχαν μέσο ποσοστό επιτυχίας 50%, οι "πότες" είχαν ποσοστό επιτυχίας 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Κάνει καλό στο δέρμα σας. "Η σαμπάνια αποτοξινώνει το δέρμα με αντιοξειδωτικά και το ελαφρύ τρυγικό οξύ βοηθά στην εξισορρόπηση του δέρματος", λέει η δερματολόγος Marina Peredo. "Για εκείνους με λιπαρό δέρμα, οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες βοηθούν στην έξαρση".

4. Είναι ένα υγιεινό ποτό για την καρδιά. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου καλό για την καρδιά σας με το κόκκινο κρασί. Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Reading κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "δύο ποτήρια σαμπάνιας την ημέρα μπορεί να είναι καλό για την καρδιά και το κυκλοφοριακό και θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο".

5. Μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να πίνετε λιγότερο μακροπρόθεσμα. Έχει αποδειχθεί ότι η σαμπάνια και άλλα αφρώδη ποτά ωθούν τους ανθρώπους να πίνουν πιο αργά και να αισθάνονται κορεσμό πιο γρήγορα. Υπάρχει ακόμη και ένα πλάνο διατροφής που βασίζεται σε αυτό.